17 °C Budapest

Új EU-pályázat az egészségügy számára

2009. június 17. 09:47

Július 27-től lehet pályázni a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) Képzési programok az egészségügyben foglalkoztatottak számára, hiányszakmák képzése, kompetenciafejlesztés című kiírására. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) már több támogatási konstrukciót hirdetett meg a 2007-13-as Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében az egészségügyben tapasztalható munkaerőhiány enyhítésére.


A TÁMOP-6.2.2-es kódszámú pályázat, amelynek előirányzott kerete 2,8 milliárd forint, kiemelten az országos, illetve intézményen belüli hiányszakmákat támogatja. Egyidejűleg segítséget kíván nyújtani az egészségügyi tevékenységet ideiglenesen szüneteltetők pályára történő visszaintegrálásához a szakdolgozói és orvosi képzési díj, valamint a képzés egyéb költségeinek támogatásával. A kiírásra valamennyi régióból pályázhatnak a közfinanszírozott egészségügyi szakellátást végző fekvő- és/vagy járóbeteg-ellátó intézmények, mentési tevékenységet végző, betegszállító szervezetek, háziorvosi szolgálatok, otthoni szakellátást nyújtó szolgáltatók. A támogatható tevékenységek közé tartoznak a felső- és középfokú szak-, illetve a szakirányú továbbképzések, valamint az új egészségügyi szakképesítések. Az elnyerhető európai uniós támogatás összege 2-50 millió forint között lehet, ebből a projekt összes elszámolható költségének 100 százaléka fedezhető. A pályázatokat a kiírás dokumentációjában meghatározott költségvetési szervek, nonprofit szervezetek és vállalkozások nyújthatják be. Az elbírálás beérkezési sorrendben, ún. automatikus elbírálási eljárásrendben történik.


A Társadalmi megújulás operatív programon belül a foglalkoztatás támogatására 2007-13 között rendelkezésre álló forrás 9,4 milliárd forint. Ebből 3,043 milliárdos kerettel a Foglalkoztatás támogatása egészségügyi intézmények számára című felhívás már 2008 végén megjelent. Ez utóbbi, TÁMOP-6.2.4/A kódszámú kiírásra meghosszabbított beadási határidővel szeptember 30-ig várják a pályázatokat. Jó hír a pályázni szándékozóknak, hogy az EU-források felhasználását elsősorban a kisebb szolgáltatók számára megkönynyítő módosítás megjelenését erre a hétre ígéri az NFÜ.

Ezen a pályázaton a közfinanszírozott egészségügyi ellátást végző intézmények és szolgálatok vehetnek részt. Az elnyert összeget elsődlegesen az egészségügyi szakdolgozók, orvosok ágazatban tartására, a korábbiakban kialakult regionális orvosi és szakdolgozói kapacitáshiányok pótlására, a struktúraváltást követően megnyíló, bővülő szakellátási formákba, az elöregedő korfájú, illetve a hiányszakmák betöltésére fordíthatják a nyertesek.

Eddig huszonöt intézmény - jellemzően kórház - nyújtott be pályázatot erre a kiírásra, az igényelt rögzített támogatási igény csaknem 1,2 milliárd forint. Az elbírálás itt is folyamatosan, automatikus eljárásrendben történik. Az elnyerhető összeg 4-50 millió forint. Eddig négy projekt esetében született támogatói döntés mintegy 167 millió forint értékben, velük a szerződéskötés előkészítése zajlik. A beérkezett pályázatok elbírálására harminc nap áll a közreműködő szervezet rendelkezésére.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?