Újabb gyógyszerár-csökkenés: 288 termék lett olcsóbb

2009. július 7. 10:17

Júliusban újabb 288 gyógyszer árát csökkentették a gyártók, köszönhetően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kezdeményezett licitnek. Egyes készítmények ára több mint 10 százalékot mérséklődött.

Bár a mostani árcsökkenés mértéke elmarad a korábban megszokottnál, még így is 14 készítmény ára több mint 10 százalékkal csökken. Néhány daganatellenes és antiepilepsziás szer ára a korábbi harmadára csökkent, de szív- és urulógiai gyógyszerek is 7 százalékkal olcsóbbodtak.

Az Egészségbiztosítási Alap gyógyszerkasszája sok milliárd forintot tudott a licitek útján megtakarítani. Két éve a kémiai úton előállított termékeknél bevezették az árversenyt, idén ezt a licitet szeretnék a nagyon drága biológiai gyógyszerekre is kiterjeszteni, hogy azok hasonmásait is alkalmazni lehessen.

Ezt azonban mind az orvosi szakma, mind a gyógyszercégek kétkedve fogadják, előbbi az egyénre szabott terápia ellehetetlenülése miatt, utóbbi azért, mert a cégeknek így félévente vakliciten kellene meghatározniuk a gyógyszerárakat, hogy a legolcsóbbak támogatásban részesülhessenek.

Az OEP szakmai koncepciója szerint tovább kaphatnák azon készítményeket a betegek, amelyekkel a kezelést elkezdték, és nem is kell majd többet fizetniük, és egyik gyógyszer sem veszítené el a támogatást, csupán azt szabályoznák, hogy melyik készítménnyel kell elkezdeni a kezelést.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem