7 °C Budapest

Újabb gyógyszerár-csökkenés: 288 termék lett olcsóbb

2009. július 7. 10:17

Júliusban újabb 288 gyógyszer árát csökkentették a gyártók, köszönhetően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kezdeményezett licitnek. Egyes készítmények ára több mint 10 százalékot mérséklődött.

Bár a mostani árcsökkenés mértéke elmarad a korábban megszokottnál, még így is 14 készítmény ára több mint 10 százalékkal csökken. Néhány daganatellenes és antiepilepsziás szer ára a korábbi harmadára csökkent, de szív- és urulógiai gyógyszerek is 7 százalékkal olcsóbbodtak.

Az Egészségbiztosítási Alap gyógyszerkasszája sok milliárd forintot tudott a licitek útján megtakarítani. Két éve a kémiai úton előállított termékeknél bevezették az árversenyt, idén ezt a licitet szeretnék a nagyon drága biológiai gyógyszerekre is kiterjeszteni, hogy azok hasonmásait is alkalmazni lehessen.

Ezt azonban mind az orvosi szakma, mind a gyógyszercégek kétkedve fogadják, előbbi az egyénre szabott terápia ellehetetlenülése miatt, utóbbi azért, mert a cégeknek így félévente vakliciten kellene meghatározniuk a gyógyszerárakat, hogy a legolcsóbbak támogatásban részesülhessenek.

Az OEP szakmai koncepciója szerint tovább kaphatnák azon készítményeket a betegek, amelyekkel a kezelést elkezdték, és nem is kell majd többet fizetniük, és egyik gyógyszer sem veszítené el a támogatást, csupán azt szabályoznák, hogy melyik készítménnyel kell elkezdeni a kezelést.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?