Lemondunk a gyógyszerekről a válságban

2009. június 25. 10:17

Minden második magyar felnőtt úgy gondolja, hogy megváltoztatja a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények használatát, a pénzügyi válság hatására - derült ki az AC Nielsen legújabb felméréséből.

Legnagyobb részük (36 százalék) gyógyszer helyett a természetes és hagyományos orvoslás eszközei felé fordul. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat világszerte 50 országban végzett, idén márciusi felmérése. Hazánkban nagy becsben állnak a természetes és hagyományos gyógymódok. Amíg ugyanis 22 európai ország átlagában a változtatók 18 százaléka fordul a rég bevált orvoslás eszközei felé, addig Magyarországon 36 százalék.

Nálunk a spórolás második legelterjedtebb módja a recept nélkül beszerezhető orvosságok ritkább használata, a válaszadók 18 százaléka szerint. Az emberek 13 százaléka kisebb csomag vény nélkül elérhető gyógyhatású készítményt vásárol, utána következik az olcsóbb termék választása. A felsorolás végén kullog a megelőzésre fordított pénz növekedése, pedig szakértők szerint ez a legjobb és legolcsóbb módja a betegségek kivédésének.

A magyarok viselkedésétől eltérően, az európai országokban átlagosan csak a válaszadók egyharmada változtat a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények használatán a pénzügyi válság hatására.

Földrészünk huszonkét országában legnagyobb arányt képviselnek, akik az anyagi nehézségek miatt ritkábban szednek recept nélkül beszerezhető szert (26 százalék). Utána következnek a természetes és hagyományos orvoslás felé fordulók (18), akik olcsóbb szereket választanak (16), gyógyszer-vásárlás helyett gyakrabban keresik fel orvosukat (13), használják szokásos orvosságukat, de olykor az előírtnál kevesebbet vesznek be, illetve kisebb csomagokat vásárolnak (8-8).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatás azt is megállapította, hogy a magyarok ritkábban szednek be gyógyszert, mint az európai átlag. Ha ugyanis kezdi magát rosszul érezni, akkor földrészünkön átlagosan minden negyedik válaszadó szokott beszedni valamilyen gyógyszert, míg nálunk csak minden nyolcadik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?