Lemondunk a gyógyszerekről a válságban

2009. június 25. 10:17

Minden második magyar felnőtt úgy gondolja, hogy megváltoztatja a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények használatát, a pénzügyi válság hatására - derült ki az AC Nielsen legújabb felméréséből.

Legnagyobb részük (36 százalék) gyógyszer helyett a természetes és hagyományos orvoslás eszközei felé fordul. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat világszerte 50 országban végzett, idén márciusi felmérése. Hazánkban nagy becsben állnak a természetes és hagyományos gyógymódok. Amíg ugyanis 22 európai ország átlagában a változtatók 18 százaléka fordul a rég bevált orvoslás eszközei felé, addig Magyarországon 36 százalék.

Nálunk a spórolás második legelterjedtebb módja a recept nélkül beszerezhető orvosságok ritkább használata, a válaszadók 18 százaléka szerint. Az emberek 13 százaléka kisebb csomag vény nélkül elérhető gyógyhatású készítményt vásárol, utána következik az olcsóbb termék választása. A felsorolás végén kullog a megelőzésre fordított pénz növekedése, pedig szakértők szerint ez a legjobb és legolcsóbb módja a betegségek kivédésének.

A magyarok viselkedésétől eltérően, az európai országokban átlagosan csak a válaszadók egyharmada változtat a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények használatán a pénzügyi válság hatására.

Földrészünk huszonkét országában legnagyobb arányt képviselnek, akik az anyagi nehézségek miatt ritkábban szednek recept nélkül beszerezhető szert (26 százalék). Utána következnek a természetes és hagyományos orvoslás felé fordulók (18), akik olcsóbb szereket választanak (16), gyógyszer-vásárlás helyett gyakrabban keresik fel orvosukat (13), használják szokásos orvosságukat, de olykor az előírtnál kevesebbet vesznek be, illetve kisebb csomagokat vásárolnak (8-8).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kutatás azt is megállapította, hogy a magyarok ritkábban szednek be gyógyszert, mint az európai átlag. Ha ugyanis kezdi magát rosszul érezni, akkor földrészünkön átlagosan minden negyedik válaszadó szokott beszedni valamilyen gyógyszert, míg nálunk csak minden nyolcadik.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem