16 °C Budapest

Lemondunk a gyógyszerekről a válságban

2009. június 25. 10:17

Minden második magyar felnőtt úgy gondolja, hogy megváltoztatja a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények használatát, a pénzügyi válság hatására - derült ki az AC Nielsen legújabb felméréséből.

Legnagyobb részük (36 százalék) gyógyszer helyett a természetes és hagyományos orvoslás eszközei felé fordul. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat világszerte 50 országban végzett, idén márciusi felmérése. Hazánkban nagy becsben állnak a természetes és hagyományos gyógymódok. Amíg ugyanis 22 európai ország átlagában a változtatók 18 százaléka fordul a rég bevált orvoslás eszközei felé, addig Magyarországon 36 százalék.

Nálunk a spórolás második legelterjedtebb módja a recept nélkül beszerezhető orvosságok ritkább használata, a válaszadók 18 százaléka szerint. Az emberek 13 százaléka kisebb csomag vény nélkül elérhető gyógyhatású készítményt vásárol, utána következik az olcsóbb termék választása. A felsorolás végén kullog a megelőzésre fordított pénz növekedése, pedig szakértők szerint ez a legjobb és legolcsóbb módja a betegségek kivédésének.

A magyarok viselkedésétől eltérően, az európai országokban átlagosan csak a válaszadók egyharmada változtat a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények használatán a pénzügyi válság hatására.

Földrészünk huszonkét országában legnagyobb arányt képviselnek, akik az anyagi nehézségek miatt ritkábban szednek recept nélkül beszerezhető szert (26 százalék). Utána következnek a természetes és hagyományos orvoslás felé fordulók (18), akik olcsóbb szereket választanak (16), gyógyszer-vásárlás helyett gyakrabban keresik fel orvosukat (13), használják szokásos orvosságukat, de olykor az előírtnál kevesebbet vesznek be, illetve kisebb csomagokat vásárolnak (8-8).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatás azt is megállapította, hogy a magyarok ritkábban szednek be gyógyszert, mint az európai átlag. Ha ugyanis kezdi magát rosszul érezni, akkor földrészünkön átlagosan minden negyedik válaszadó szokott beszedni valamilyen gyógyszert, míg nálunk csak minden nyolcadik.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?