Egészségkassza: brutális bevételcsökkenés

Pénzcentrum
2009. július 3. 08:32

Májusban tovább romlott az Egészségbiztosítási alap (e-alap) helyzete - derül ki az OEP által közzétett adatokból.

Az időarányos előirányzattól való eltérés majdnem tízmilliárd forinttal gyarapodva már meghaladja a 38 milliárd forintot. Ebből a legnagyobb tételt a járulékbevételek - egyértelműen a válság hatását tükröző - elmaradása jelenti.

Májusban a tervezettnél 7,8 milliárd forinttal kevesebb járulék folyt be, az idén így ezen a soron már 31 milliárd feletti a hiány. Az ehónál azonban az áprilisig még meglévő hátralék szerény, 78 millió forintos pluszba fordult. A gyógyszergyártói befizetéseknél ugyanakkor a 14,8 milliárdos időarányos többlet májusra 11,8 milliárdra apadt.

A kassza a tervekhez képest a kiadási tételeknél sem igazán tudott megtakarítani. Érdemben - májusban - a gyógyító-megelőző ellátásokra költöttek kevesebbet (369 millióval) az időarányosan előirányzottnál. A működési kiadásoknál is spóroltak, gyógyszertámogatásra, gyógyászati segédeszközre viszont erőn felül költöttek.

A kumulált adatok szerint az első öt hónapban 11,1 milliárd forinttal többet adott ki az e-alap a tervezettnél a négyhavi 9,5 milliárd után. Az adatokból jól látszik, hogy a kasszának esélye sincs, hogy az idei brutális bevételcsökkenést bármilyen módon képes legyen kompenzálni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?