27 °C Budapest

Kié is a cég? - Eltűnhetnek az Alma Patikák!

2009. június 10. 12:49

Komoly birkózás alakult ki az Alma Patikák tulajdonlási joga körül, a tét a hálózat további működése. Szerződésszegés miatt a tulajdonjog elvileg a beszállító Hungaropharmára szállt, ám az eredeti tulajdonos nem hajlandó átadni a cégpapírokat és vitatja a cégbíróság végzését.

A patikaliberalizáció két évvel ezelőtti bevezetése mind a gyógyszerforgalmazók, mind a kiskereskedők számára rendkívül kecsegtető üzletnek tűnt. Ebben a pezsgő hangulatban kereste meg - többek között - a Hungaropharmát (HPH) dr. Bálint István azzal az ötlettel, hogy patikákat, sőt patikahálózatot szeretne nyitni.A Hungaropharma az üzleti siker és a piacbővítés/piacvédelem reményében belement az üzletbe, sőt bizonyos biztosítékok fejében beleegyezett, hogy korlátozott mértékig kezességet vállal a létrejövő cég hiteleiért. Ennek köszönhetően két éve dr. Bálint István és cége, a Farmakon 76-24 százalékos tulajdoni aránnyal létrehozta a Gyógyszerellátó Hálózat Kft-t (GyEH). Annak ellenére, hogy ez egy hárommillió forintos alaptőkéjű kft volt, a Hungaropharma kezességével a cég mégis félmilliárdos kölcsönhöz juthatott. A kezességvállalás előfeltételeként kötött szerződés szerint a patikák nem kerülhetnek ki a Gyógyszerellátó Hálózat Kft. felügyelete alól, de tartalmazott a szerződés egyéb szankciókat is arra nézve, hogyha dr. Bálint István és cége az abban foglaltakat megszegi.

Ebbe az újonnan létrejött cégbe kerültek az ingatlan bérleti szerződések, valamint a tárgyi eszközök, hiszen egy patika nyitásához legalább 20-30 millió forint értékű berendezésre, laborfelszerelésre van szükség. Mivel a patikákat működtető cégben a törvényi előírások szerint a személyi joggal rendelkező gyógyszerészeknek tulajdonrésszel kell rendelkeznie, ezért a GyEH létrehozta az Első Gyógyszerellátó Kft-t. Ez kezdetben 100 százalékban a GyEH tulajdonában állt, majd később, a gyógyszerészek szerződéskötéseivel párhuzamosan 36 százalékig csökkent a tulajdonosi arány, azaz mára a körülbelül 35 gyógyszerész 64 százalék felett diszponál.

A rendszer beindult, sőt az ügymenet gördülékenyebbé tétele érdekében a Hungaropharma a gyógyszertáraknak 90 napos fizetési határidőt adott. Ennek köszönhetően a patikákban rendelkezésre állt a szükséges gyógyszerkészlet és mára mintegy 3,2 milliárd forintnyi szállítóállomány került a patikák birtokába. A felépített struktúra tavaly nyárig tökéletesen működött, ám akkor kiderült, hogy dr. Bálint István létrehozott egy új céget (MEG Zrt), és oda elkezdte kihordani a szellemi és fizikai vagyont, kivonva tulajdonképpen a gyógyszertárakat a HPH és a hitelező bank biztosítéki köréből.

Dr. Bálint István és munkatársai az újonnan alakult MEG Zrt. javára íratták át például a működési engedélyeket oly módon, hogy új munkaszerződéseket írattak alá a gyógyszerészekkel a MEG Zrt. részéről, ezt követően ezek birtokában újra kérték a működési engedélyeket - immár ezen cég nevében - az ÁNTSZ-től. Ezzel párhuzamosan a GyEH Kft. ingyenesen lemondott az eszközhasználatról, sőt a cég vezetősége - tehát maga dr. Bálint - elfogadott egy olyan indítványt is, mely szerint a GyEH jogosult továbbadni az üzlethelyiségek bérleti jogát.

A kapcsolatok megértéséhez kattintson ide!

A MEG Zrt. eközben átvállalt több száz millió forint lejárt szállítóállományt a korábbi működtetőtől, ám - mint utólag kiderült - a MEG Zrt-ből komoly összegek távoztak is. Például egy takarékszövetkezetbe és egy diszkontáruház-láncba, amelyekhez - sem tulajdonosi, sem kezességvállalói, sem üzletpolitikai vonatkozásban - semmi köze nincs a Hungaropharmának.

A hitelező bank a korábbi működtető Első Gyógyszerellátó Kft körül megváltozott helyzetet hamar érzékelhette, míg ugyanis korábban ide érkeztek a bevételek és innen történtek a kifizetések, addig hirtelen egy fillér nem érkezett már a számlára, hanem minden áru és pénzmozgás a MEG ZRt-n keresztül történt.

A korábban már említett, a kezességvállalás előfeltételeként kötött szerződés egyik leglényegesebb kitétele volt, hogy amennyiben szerződésszegés történik, a Hungaropharma jogosult a GyEH 100 százaléka feletti tulajdonjog megszerzésére. Az események (vagyis a folyamatos szerződésszegések) fényében a Hungaropharma élt a részére biztosított szerződése garanciával, a GyEH 100 százalékos tulajdonának bejegyzése a cégbíróságon meg is történt, a cég vezetését pedig Székely Gergelyre, a Hungaropharma befektetési osztályvezetőjére bízták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csakhogy dr. Bálint István nem volt hajlandó átadni az iratokat, a másodszori - rendőrségi jelenléttel megtámogatott - megkereséskor pedig azt közölte, hogy elvitte a cég székhelyéről a GyEH iratait. Emiatt a Hungaropharma hivatalosan feljelentést is tett a rendőrségen.

A Hungaropharma vezérigazgatója, Szabó Ferenc szerint dr. Bálint több ponton is megsértette a törvényt. Egyrészt a felelős cégvezetői magatartás megkérdőjelezhető, ha egy vállalat szó nélkül lemond a tulajdonában álló tárgyi javainak használatáról egy másik vállalat javára, melyben - történetesen - ugyanaz a személy az ügyvezető és többségi tulajdonos. Ezen felül a MEG Zrt-be nem kerülhetett volna át az Első Gyógyszerellátó Kft. (egyébként kifizetetlen) gyógyszerkészlete, hiszen hatályos törvények szerint kiskereskedő csak nagykereskedőtől vásárolhat árukészletet, másik kiskereskedőtől nem.

Mivel a Hungaropharma két hete megszüntette a gyógyszerszállításokat és a jelentős tartozások miatt a szállítások ügyében a többi nagykereskedő is igen óvatos, a MEG ZRt. a működtetéshez szükséges gyógyszerkészlet beszerzése során komoly nehézségekbe ütközik. A Hungaropharma - tulajdonosi jogaival élve - fel fogja bontani a tárgyi eszköz használatról és a helyiségbérletről szóló szerződéseket, az ÁNTSZ pedig már határozatot hozott a MEG Zrt. birtokában lévő működési engedélyek felfüggesztéséről. Ezen felül június 12-ére egy taggyűlés összehívására is sor került az Első Gyógyszerellátó Kft-ben, melynek napirendjén szerepel a korábbi ügyvezetők - köztük dr. Bálint István - visszahívása.

A Hungaropharma az eredeti helyzet helyreállítására törekszik,- a nagykereskedő szeme előtt az a cél lebeg, hogy ezek a gyógyszertárak ismét zavartalanul működjenek. Ehhez azonban szükség lenne dr. Bálint István "együttműködésére" is, amely nem jelent mást, mint a hatályos jogszabályok betartását. E nélkül ugyanis Szabó szerint olyan hosszúra nyúlhat a vállalat tulajdoni átvétele körüli procedúra, hogy az végzetes csapást jelenthet a két év alatt jelentős presztízsre szert tett gyógyszertárak számára.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem