23 °C Budapest

Aszály! Több a víz Egyiptomban, mint Angliában!

2009. március 31. 12:00

Anglia és Wales háztartásainak 50 százaléka már időről időre megtapasztalja, milyen is a vízhiány, rövid időn belül pedig általánossá válhat, hogy a vízigény meghaladja a lehetőségeket.

Nagy-Britannia dél-keleti részén már olyan méreteket öltött a válság, hogy legalább 10 millió ember kevesebb vízből kénytelen gazdálkodni, mint azok, akik Marokkóban vagy Egyiptomban élnek.

Bár a klímaváltozás miatt az elkövetkező időkben egyre több az esélye a szélsőséges időjárási eseményeknek (felhőszakadások, árvizek) a brit folyók átlagos vízmennyisége 10-15 százalékkal is csökkenhet 2050-ig. Nyaranta az átlagosnál 80 százalékkal kevesebb víz is csordogálhat a folyókban.

A Környezetvédelmi Ügynökség reményei szerint 2035-ig a legtöbb háztartásban lesz vízóra, de a vízhiányok elkerülése végett a legveszélyeztetettebb területeken már 2015-ig be kellene vezetni a rendszert. Jelenleg Anglia és Wales háztartásainak alig 30 százalékában van mérőkészülék, pedig a felszerelt háztartások átlag 10-15 százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak.

A tervek szerint a mérőórák nem egyszerűen csak a vízfogyasztást mérik, de jelzik a költségeket és a fogyasztáshoz kapcsolódó széndioxid-kibocsátást is. Az aszályveszélyes területeken a víz ára progresszíven nőne, ha a fogyasztó elér egy bizonyos limitet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elsődleges tanulmányok szerint a vízórák felszerelésének költségeit végső soron az adófizetők viselnék, ám ez még mindig olcsóbb, mint új föld alatti vízforrásokat felkutatni és kitermelni, vagy épp tengerparti sópárlókból kinyerni az édesvizet.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem