Aszály! Több a víz Egyiptomban, mint Angliában!

2009. március 31. 12:00

Anglia és Wales háztartásainak 50 százaléka már időről időre megtapasztalja, milyen is a vízhiány, rövid időn belül pedig általánossá válhat, hogy a vízigény meghaladja a lehetőségeket.

Nagy-Britannia dél-keleti részén már olyan méreteket öltött a válság, hogy legalább 10 millió ember kevesebb vízből kénytelen gazdálkodni, mint azok, akik Marokkóban vagy Egyiptomban élnek.

Bár a klímaváltozás miatt az elkövetkező időkben egyre több az esélye a szélsőséges időjárási eseményeknek (felhőszakadások, árvizek) a brit folyók átlagos vízmennyisége 10-15 százalékkal is csökkenhet 2050-ig. Nyaranta az átlagosnál 80 százalékkal kevesebb víz is csordogálhat a folyókban.

A Környezetvédelmi Ügynökség reményei szerint 2035-ig a legtöbb háztartásban lesz vízóra, de a vízhiányok elkerülése végett a legveszélyeztetettebb területeken már 2015-ig be kellene vezetni a rendszert. Jelenleg Anglia és Wales háztartásainak alig 30 százalékában van mérőkészülék, pedig a felszerelt háztartások átlag 10-15 százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak.

A tervek szerint a mérőórák nem egyszerűen csak a vízfogyasztást mérik, de jelzik a költségeket és a fogyasztáshoz kapcsolódó széndioxid-kibocsátást is. Az aszályveszélyes területeken a víz ára progresszíven nőne, ha a fogyasztó elér egy bizonyos limitet.

Az elsődleges tanulmányok szerint a vízórák felszerelésének költségeit végső soron az adófizetők viselnék, ám ez még mindig olcsóbb, mint új föld alatti vízforrásokat felkutatni és kitermelni, vagy épp tengerparti sópárlókból kinyerni az édesvizet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?