Aszály! Több a víz Egyiptomban, mint Angliában!

2009. március 31. 12:00

Anglia és Wales háztartásainak 50 százaléka már időről időre megtapasztalja, milyen is a vízhiány, rövid időn belül pedig általánossá válhat, hogy a vízigény meghaladja a lehetőségeket.

Nagy-Britannia dél-keleti részén már olyan méreteket öltött a válság, hogy legalább 10 millió ember kevesebb vízből kénytelen gazdálkodni, mint azok, akik Marokkóban vagy Egyiptomban élnek.

Bár a klímaváltozás miatt az elkövetkező időkben egyre több az esélye a szélsőséges időjárási eseményeknek (felhőszakadások, árvizek) a brit folyók átlagos vízmennyisége 10-15 százalékkal is csökkenhet 2050-ig. Nyaranta az átlagosnál 80 százalékkal kevesebb víz is csordogálhat a folyókban.

A Környezetvédelmi Ügynökség reményei szerint 2035-ig a legtöbb háztartásban lesz vízóra, de a vízhiányok elkerülése végett a legveszélyeztetettebb területeken már 2015-ig be kellene vezetni a rendszert. Jelenleg Anglia és Wales háztartásainak alig 30 százalékában van mérőkészülék, pedig a felszerelt háztartások átlag 10-15 százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak.

A tervek szerint a mérőórák nem egyszerűen csak a vízfogyasztást mérik, de jelzik a költségeket és a fogyasztáshoz kapcsolódó széndioxid-kibocsátást is. Az aszályveszélyes területeken a víz ára progresszíven nőne, ha a fogyasztó elér egy bizonyos limitet.

Az elsődleges tanulmányok szerint a vízórák felszerelésének költségeit végső soron az adófizetők viselnék, ám ez még mindig olcsóbb, mint új föld alatti vízforrásokat felkutatni és kitermelni, vagy épp tengerparti sópárlókból kinyerni az édesvizet.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?