1 °C Budapest

EU-szabványok: nem csak a fogyasztó érdeke

2009. március 30. 18:00

Észrevette‑e már, hogy Európában mindenütt azonos méretűek a hitelkártyák, és ugyanakkora papírra nyomtatunk? Konnektorok tekintetében azonban már nem ilyen egységes a kép. Bár Európában nagyrészt a Magyarországon is használt típus van használatban, számos tagállamban ettől eltérő a szabvány. Könnyen érthető tehát, miért ragaszkodik Brüsszel az EU‑n belüli egységes szabványokhoz. Ez nem csak a fogyasztók érdekei, hanem a vállalatok közti verseny szempontjából is elsődleges -írja az EP sajtószolgálata.

A vállalatok olykor hajlamosak saját szabályaik szerint játszani, anélkül, hogy figyelembe vennék piaci versenytársaikat vagy a fogyasztók igényeit. Az EU azt szeretné, ha a vállalatok egymással versengve gyártanának innovatív termékeket, vonzó áron kínálva azokat a fogyasztók számára. E tekintetben alapvető szerepet játszik a szabványosítás.

Nap mint nap érezzük a szabványosítás jótékony hatásait: azonos méretű ruhák, ugyanolyan termékkódok és -jelölések, az éttermekre vonatkozó higiéniai szabványok, stb.. A szabványosításnak köszönhetően a fogyasztók könnyebben férnek hozzá az árukhoz és a szolgáltatásokhoz, miközben nő az azokba vetett bizalmuk. A szabványosítás biztosítja a fogyasztók védelmét és a piaci versenyt, miközben növeli a termékek iránti piaci keresletet.

Az EP és a szabványosítás

Jóllehet, egyesek azt mondják, a szabványosítás nem mindig előnyös, sőt néha kifejezetten hátrányos is lehet, mivel elvész a termékek egyedi jellege, sokfélesége. Mit tettek e téren az EP‑képviselők? Íme néhány konkrét példa:

Gyermekjátékok: Az eddigieknél szigorúbb szabályokat fogadott el az EP a játékok gyártásánál felhasznált allergén illat- és színezőanyagokra, nehézfémekre, rákkeltő összetevőkre, illetve a fulladásveszélyes és hangokat kibocsátó játékokra. A képviselők egyértelműbbé tennék a játék veszélyeire való figyelmeztetést is.

Postaliberalizáció: A képviselők megszavazták a postai szolgáltatások liberalizációját. Ezt azt jelenti, hogy a nemzeti postaszolgáltatóknak megszűnik a monopóliumuk az 50 grammnál könnyebb levelek szállítására. Ez azonban a magyar postát csak 2013‑től érinti, mivel egyes országok két év haladékot kaptak a piacnyitásra. A jogszabály szerint minden munkanap kötelesek egy postaláda‑ürítést és egy kézbesítést biztosítani.

Élelmiszerallergia: Az ételallergiától szenvedőkre is gondoltak a képviselők: ezentúl minden európai tagállamban az élelmiszereken fel kell tüntetni az abban lévő adalékanyagokat és allergéneket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Kozmetikumok: Márciusban szavaztak a képviselők a kozmetikai termékekre vonatkozó egységes uniós előírásokról. A jövőben a kozmetikumok csomagolásán és a reklámokban csak a termékek valódi, bizonyított hatását szabad majd megemlíteni.

Elektronikai berendezések: A mobiltelefon-töltők sokfélesége számos gazdasági, környezetvédelmi problémát vet fel. Az EU most egységesítené mobiltelefon-töltőkre vonatkozó szabványokat.

112-es segélyhívó: A képviselők támogatták az egységes európai segélyhívószámot népszerűsítő uniós kampányt.

Ám szabványból is megárt a sok? A képviselők támogattak egy sor, a szabványosítás alóli kivételt is: így az íreknek és a briteknek nem kell például lemondaniuk arról, hogy a jövőben is szokásaiknak megfelelően pintben (0.568 liter) mért sört kelljen rendelniük a helyi pubban.

Ön szerint elegendő, netán túl kevés intézkedés történt eddig az uniós szabványok terén? Szabványból sosem elég, vagy abból is megárt a sok? A választ azok az EP‑képviselők fogják megadni, akikre leadja voksát a júniusi európai parlamenti választáson!

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm