EU-szabványok: nem csak a fogyasztó érdeke

2009. március 30. 18:00

Észrevette‑e már, hogy Európában mindenütt azonos méretűek a hitelkártyák, és ugyanakkora papírra nyomtatunk? Konnektorok tekintetében azonban már nem ilyen egységes a kép. Bár Európában nagyrészt a Magyarországon is használt típus van használatban, számos tagállamban ettől eltérő a szabvány. Könnyen érthető tehát, miért ragaszkodik Brüsszel az EU‑n belüli egységes szabványokhoz. Ez nem csak a fogyasztók érdekei, hanem a vállalatok közti verseny szempontjából is elsődleges -írja az EP sajtószolgálata.

A vállalatok olykor hajlamosak saját szabályaik szerint játszani, anélkül, hogy figyelembe vennék piaci versenytársaikat vagy a fogyasztók igényeit. Az EU azt szeretné, ha a vállalatok egymással versengve gyártanának innovatív termékeket, vonzó áron kínálva azokat a fogyasztók számára. E tekintetben alapvető szerepet játszik a szabványosítás.

Nap mint nap érezzük a szabványosítás jótékony hatásait: azonos méretű ruhák, ugyanolyan termékkódok és -jelölések, az éttermekre vonatkozó higiéniai szabványok, stb.. A szabványosításnak köszönhetően a fogyasztók könnyebben férnek hozzá az árukhoz és a szolgáltatásokhoz, miközben nő az azokba vetett bizalmuk. A szabványosítás biztosítja a fogyasztók védelmét és a piaci versenyt, miközben növeli a termékek iránti piaci keresletet.

Az EP és a szabványosítás

Jóllehet, egyesek azt mondják, a szabványosítás nem mindig előnyös, sőt néha kifejezetten hátrányos is lehet, mivel elvész a termékek egyedi jellege, sokfélesége. Mit tettek e téren az EP‑képviselők? Íme néhány konkrét példa:

Gyermekjátékok: Az eddigieknél szigorúbb szabályokat fogadott el az EP a játékok gyártásánál felhasznált allergén illat- és színezőanyagokra, nehézfémekre, rákkeltő összetevőkre, illetve a fulladásveszélyes és hangokat kibocsátó játékokra. A képviselők egyértelműbbé tennék a játék veszélyeire való figyelmeztetést is.

Postaliberalizáció: A képviselők megszavazták a postai szolgáltatások liberalizációját. Ezt azt jelenti, hogy a nemzeti postaszolgáltatóknak megszűnik a monopóliumuk az 50 grammnál könnyebb levelek szállítására. Ez azonban a magyar postát csak 2013‑től érinti, mivel egyes országok két év haladékot kaptak a piacnyitásra. A jogszabály szerint minden munkanap kötelesek egy postaláda‑ürítést és egy kézbesítést biztosítani.

Élelmiszerallergia: Az ételallergiától szenvedőkre is gondoltak a képviselők: ezentúl minden európai tagállamban az élelmiszereken fel kell tüntetni az abban lévő adalékanyagokat és allergéneket.

Kozmetikumok: Márciusban szavaztak a képviselők a kozmetikai termékekre vonatkozó egységes uniós előírásokról. A jövőben a kozmetikumok csomagolásán és a reklámokban csak a termékek valódi, bizonyított hatását szabad majd megemlíteni.

Elektronikai berendezések: A mobiltelefon-töltők sokfélesége számos gazdasági, környezetvédelmi problémát vet fel. Az EU most egységesítené mobiltelefon-töltőkre vonatkozó szabványokat.

112-es segélyhívó: A képviselők támogatták az egységes európai segélyhívószámot népszerűsítő uniós kampányt.

Ám szabványból is megárt a sok? A képviselők támogattak egy sor, a szabványosítás alóli kivételt is: így az íreknek és a briteknek nem kell például lemondaniuk arról, hogy a jövőben is szokásaiknak megfelelően pintben (0.568 liter) mért sört kelljen rendelniük a helyi pubban.

Ön szerint elegendő, netán túl kevés intézkedés történt eddig az uniós szabványok terén? Szabványból sosem elég, vagy abból is megárt a sok? A választ azok az EP‑képviselők fogják megadni, akikre leadja voksát a júniusi európai parlamenti választáson!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29