2 °C Budapest

A trópusi álomszigeten keres olajat a Shell

2009. március 26. 13:00

Az olajipari óriás Royal Dutch Shell egyik vállalata bioüzemanyag- kutatásokat végez Hawaii festői szigeteinél. Az algából készült üzemanyag a kőolajjal egyenértékű, és főleg a repülőgépek motorjait működtetnék vele.  

A repülőgépek által használt kerozin rendkívül környezetszennyező, a benne található anyagok jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, ezért egyre több gyártó kísérletezik újfajta üzemanyagokkal.

Az algából származó bioüzemanyag nagy előnye, hogy molekuláris összetevőit tekintve nagyon hasonló a kerozinhoz, ezért használatához sem a motorokat, sem az üzemanyagtartályokat nem szükséges átalakítani.

Sokak szerint az a módszer megoldást jelenthet a Föld kiürülő üzemanyagforrásaira: az alga gyorsan nő, nincs szüksége termőföldre és 30 százalékkal több üzemanyag nyerhető belőle, mint a hagyományos energianövényekből.

Az alga egy nap alatt megduplázza tömegét, és a kutatók szerint a környezetre gyakorolt hatása is csekély. Friss víz helyett tengeri vagy szennyvízzel is beéri.

Ugyanakkor szakértők szerint még legalább egy évtizedre van szükség ahhoz, hogy a tömeges termelés beinduljon. A nagy olajipari vállalatok azonban már most sokat fektetnek a nagy sikerrel kecsegtető technológiába, a Shell azonban egyelőre nem volt hajlandó megmondani, mennyibe kerül a Hawaii-i kutatás.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?