26 °C Budapest

A trópusi álomszigeten keres olajat a Shell

2009. március 26. 13:00

Az olajipari óriás Royal Dutch Shell egyik vállalata bioüzemanyag- kutatásokat végez Hawaii festői szigeteinél. Az algából készült üzemanyag a kőolajjal egyenértékű, és főleg a repülőgépek motorjait működtetnék vele.  

A repülőgépek által használt kerozin rendkívül környezetszennyező, a benne található anyagok jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, ezért egyre több gyártó kísérletezik újfajta üzemanyagokkal.

Az algából származó bioüzemanyag nagy előnye, hogy molekuláris összetevőit tekintve nagyon hasonló a kerozinhoz, ezért használatához sem a motorokat, sem az üzemanyagtartályokat nem szükséges átalakítani.

Sokak szerint az a módszer megoldást jelenthet a Föld kiürülő üzemanyagforrásaira: az alga gyorsan nő, nincs szüksége termőföldre és 30 százalékkal több üzemanyag nyerhető belőle, mint a hagyományos energianövényekből.

Az alga egy nap alatt megduplázza tömegét, és a kutatók szerint a környezetre gyakorolt hatása is csekély. Friss víz helyett tengeri vagy szennyvízzel is beéri.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanakkor szakértők szerint még legalább egy évtizedre van szükség ahhoz, hogy a tömeges termelés beinduljon. A nagy olajipari vállalatok azonban már most sokat fektetnek a nagy sikerrel kecsegtető technológiába, a Shell azonban egyelőre nem volt hajlandó megmondani, mennyibe kerül a Hawaii-i kutatás.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem