16 °C Budapest

A trópusi álomszigeten keres olajat a Shell

2009. március 26. 13:00

Az olajipari óriás Royal Dutch Shell egyik vállalata bioüzemanyag- kutatásokat végez Hawaii festői szigeteinél. Az algából készült üzemanyag a kőolajjal egyenértékű, és főleg a repülőgépek motorjait működtetnék vele.  

A repülőgépek által használt kerozin rendkívül környezetszennyező, a benne található anyagok jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, ezért egyre több gyártó kísérletezik újfajta üzemanyagokkal.

Az algából származó bioüzemanyag nagy előnye, hogy molekuláris összetevőit tekintve nagyon hasonló a kerozinhoz, ezért használatához sem a motorokat, sem az üzemanyagtartályokat nem szükséges átalakítani.

Sokak szerint az a módszer megoldást jelenthet a Föld kiürülő üzemanyagforrásaira: az alga gyorsan nő, nincs szüksége termőföldre és 30 százalékkal több üzemanyag nyerhető belőle, mint a hagyományos energianövényekből.

Az alga egy nap alatt megduplázza tömegét, és a kutatók szerint a környezetre gyakorolt hatása is csekély. Friss víz helyett tengeri vagy szennyvízzel is beéri.

Ugyanakkor szakértők szerint még legalább egy évtizedre van szükség ahhoz, hogy a tömeges termelés beinduljon. A nagy olajipari vállalatok azonban már most sokat fektetnek a nagy sikerrel kecsegtető technológiába, a Shell azonban egyelőre nem volt hajlandó megmondani, mennyibe kerül a Hawaii-i kutatás.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05