Összefogásra van szüksége a Balatonnak

Pénzcentrum
2008. november 28. 16:39

November 27-én került megrendezésre a negyedik REevolutio Fejlesztési Kerekasztal, melynek központi témája a Balaton-fejlesztési program bemutatása volt a befektetések és fejlesztések tükrében. A beszélgetés célja a közös nevező megkeresése volt a fejlesztési szakma és a politikai oldal között, melyet több mint húsz meghívott résztvevőn túl számos érdeklődő tekintett meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Dr. Suchman Tamás a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke gondolatébresztőjében kifejtette, hogy szükséges a Balaton arculat kialakítása, amely megteremtheti Közép-Európa legnagyobb tavának reneszánszát. A Balaton-törvény decemberben hatályba lépő módosítása lehetővé teszi a térségek fejlesztését és a befektetők bevonását.

Marthi Zsuzsa, a Portaterv Kft. ügyvezetőjének véleménye szerint a Balaton-törvény módosítása a törvény számos hangsúlyos területét érintetlenül hagyta, így gyakran nehéz ráigazítani a terveket, amely nehezíti az arculat kialakítását. Keszthely Kistérség menedzsere, Bubla Zoltán a pályázható uniós források mértékének emelését sürgetné, a mostani 163 millió forint többszörösére volna szükség. Az OTP HP cégvezetője, Tabák Gábor véleménye szerint banki forrásból is nehezebb lesz a jövőben finanszírozáshoz jutni a pénzügyi válság hatásai miatt.

Dr. Gerzanics Annamária, a NFGM Területrendezési és Településügyi főosztályvezető-helyettese rávilágított, hogy a módosítás kijelöli azokat az új területeket, amelyeken eddig tilos volt építkezni, mégsem látja rajtuk a toronydarukat. Dános Pál, az SCD Group vezérigazgató-helyettese a felvetésre reagálva elmondta, hogy a fejlesztő abban az esetben tud fejleszteni, amennyiben a majdani üzemeltető megtérülni látja az invesztícióját és a jelen gazdasági helyzet nem kedvez a befektetéseknek.

A balatoni háttértelepülések és a vízparti helységek közötti összefogásra, egymás segítésére szólított fel Sávoly polgármestere: Bobek József, mellyel Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere is egyetértett, és ezt életszerű példával megerősítette.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sávoly hamarosan megvalósuló fejlesztésén, a Balatonringen szervezett események látogatói valószínűleg a tóparti szállodákat is igénybe veszik, ez nagyban érősítheti az együttműködést. A bor is lehet jó kapocs a települések között - fejtette ki Bende Richárd, a Balatoni Borkultúráért Alapítvány alapítója. A Balatoni Borrégió létrejöttével ez a térség felveheti a versenyt a környező borvidékekkel, és ez jó hatással lehet a turizmusra.

Újságírói kérdésre Takács Eszter, Zamárdi főépítésze az esemény után elmagyarázta, hogy a legfőbb probléma kisvállalkozások építési engedélyei körül keresendők. Az olyan néhányszáz lelkes háttértelepülések, mint pl. Dörgicse, a nagybefektetők számára nem annyira vonzóak, a szabályozás pedig a kisebb beruházók számára gyakran ellehetetleníti az engedélyek beszerzését.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20