Összefogásra van szüksége a Balatonnak

Pénzcentrum
2008. november 28. 16:39

November 27-én került megrendezésre a negyedik REevolutio Fejlesztési Kerekasztal, melynek központi témája a Balaton-fejlesztési program bemutatása volt a befektetések és fejlesztések tükrében. A beszélgetés célja a közös nevező megkeresése volt a fejlesztési szakma és a politikai oldal között, melyet több mint húsz meghívott résztvevőn túl számos érdeklődő tekintett meg.

Dr. Suchman Tamás a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke gondolatébresztőjében kifejtette, hogy szükséges a Balaton arculat kialakítása, amely megteremtheti Közép-Európa legnagyobb tavának reneszánszát. A Balaton-törvény decemberben hatályba lépő módosítása lehetővé teszi a térségek fejlesztését és a befektetők bevonását.

Marthi Zsuzsa, a Portaterv Kft. ügyvezetőjének véleménye szerint a Balaton-törvény módosítása a törvény számos hangsúlyos területét érintetlenül hagyta, így gyakran nehéz ráigazítani a terveket, amely nehezíti az arculat kialakítását. Keszthely Kistérség menedzsere, Bubla Zoltán a pályázható uniós források mértékének emelését sürgetné, a mostani 163 millió forint többszörösére volna szükség. Az OTP HP cégvezetője, Tabák Gábor véleménye szerint banki forrásból is nehezebb lesz a jövőben finanszírozáshoz jutni a pénzügyi válság hatásai miatt.

Dr. Gerzanics Annamária, a NFGM Területrendezési és Településügyi főosztályvezető-helyettese rávilágított, hogy a módosítás kijelöli azokat az új területeket, amelyeken eddig tilos volt építkezni, mégsem látja rajtuk a toronydarukat. Dános Pál, az SCD Group vezérigazgató-helyettese a felvetésre reagálva elmondta, hogy a fejlesztő abban az esetben tud fejleszteni, amennyiben a majdani üzemeltető megtérülni látja az invesztícióját és a jelen gazdasági helyzet nem kedvez a befektetéseknek.

A balatoni háttértelepülések és a vízparti helységek közötti összefogásra, egymás segítésére szólított fel Sávoly polgármestere: Bobek József, mellyel Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere is egyetértett, és ezt életszerű példával megerősítette.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sávoly hamarosan megvalósuló fejlesztésén, a Balatonringen szervezett események látogatói valószínűleg a tóparti szállodákat is igénybe veszik, ez nagyban érősítheti az együttműködést. A bor is lehet jó kapocs a települések között - fejtette ki Bende Richárd, a Balatoni Borkultúráért Alapítvány alapítója. A Balatoni Borrégió létrejöttével ez a térség felveheti a versenyt a környező borvidékekkel, és ez jó hatással lehet a turizmusra.

Újságírói kérdésre Takács Eszter, Zamárdi főépítésze az esemény után elmagyarázta, hogy a legfőbb probléma kisvállalkozások építési engedélyei körül keresendők. Az olyan néhányszáz lelkes háttértelepülések, mint pl. Dörgicse, a nagybefektetők számára nem annyira vonzóak, a szabályozás pedig a kisebb beruházók számára gyakran ellehetetleníti az engedélyek beszerzését.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?