15 °C Budapest

Fényárban úszik a főváros: te is lehetsz tűzmester!

Pénzcentrum
2008. augusztus 20. 12:00

Néhány évvel ezelőtt a nyári élmények megkoronázásának számított az augusztus 20-ai tűzijáték megtekintése, mára azonban már az esküvők, a szilveszteri- és házibulik, valamint a város- és falunapok szerves részéve, néha záró akkordjává vált a pirotechnikai bemutató. Annak jártunk utána, hogy mennyiből rendezhetsz saját tűzijátékot, mennyibe fog kerülni és milyen szabályokat kell betartani hozzá.

Szabályozás


Az ünnepi rendezvényeket legtöbbször "számháború" is kíséri... 
A polgári célú pirotechnikai tevékenységet a 155/2003. (X. 1.) kormányrendelet szabályozza (Forrás: CompLex Kiadó Jogi és Üzleti Tartalomszolgáltató Kft.). A rendelet az érintett magánszemélyek és gazdasági szervezetek körének meghatározásán túl 5 pirotechnikai osztályba a sorolja a termékeket.

A gyufa és a csillagszóró nem tartozik a rendelet hatálya alá, de az I. pirotechnikai osztályba tartozó petárdák és környezetre kis veszélyt jelentő "játékos pirotechnikai termékekre" már szigorú szabályok vonatkoznak.

A kis- és közepes tűzijátékok (II. és III. pirotechnikai osztály) nettó hatóanyag-tartalma besorolástól függően korlátozott, kizárólag a kültéri használat engedélyezett és a tölteteket bizonyos esetekben kötelező késleltetővel ellátni.

A nagy tűzijátékok és a műszaki pirotechnikai termékek (IV. és V. pirotechnikai osztály) közül előbbiek felhasználása csak szakember jelenlétében engedélyezett, utóbbiakat pedig gépjárműveinkben (légzsák, biztonsági övfeszítő) és a hajózásban (jelzőrakéták) alkalmazzák.

A rendelet szerint az I. osztályba sorolt termékeket - a petárda kivételével - a 14. életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják és felhasználhatják, de a nyilvános rendezvény keretében történő alkalmazást az illetékes rendőrkapitányságon be kell jelenteni.

Biztosítás

Az ünnepi események fényét emelve a rakéták sok településen szinte hétről-hétre durrognak. A szervezőknek fel kell készülni arra az eshetőségre is, hogy mi a teendő, ha egy töltet nem robban fel és pontosan egy autó tetején landol. A rendezők a várható kockázatot mérlegelve felelősségbiztosítás megkötésével fedezetet nyújthatnak az okozott károkra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kárt szenvedettek a lakás-, baleset-, casco vagy vállalati vagyonbiztosításuk alapján is kártérítésben részesülhetnek, de a biztosítók megvizsgálják a károkozás körülményeit, és ha a károkozó rendelkezik megfelelő felelősségbiztosítással, úgy a biztosítók egymás között számolják el a felmerült kártérítési összegeket.

Szervezők

A pirotechnikai szolgáltatásokat kínáló vállalkozások száma folyamatosan növekszik. A cégek a fokozódó versenyhelyzetben próbálják százezer forint alatt tartani a szolgáltatásaik alapárát, de egy több perces tűzijátékért nem ritka a félmillió forintos számla sem. Az árajánlatok tartalmazzák az anyag és munkadíjakat, a biztosítás, az engedélyeztetés költségeit és a fizetendő illetékeket is.

A cégek egyedi látványosságokkal és a legkülönfélébb fantázianevekkel illetett programcsomagokkal próbálják felhívni magukra az érdeklődők figyelmét. Az árajánlat a helyszíni szemlét követően a helyi adottságoktól függően változhat, ezért érdemes a megbízott céget néhány héttel az esemény lebonyolítása előtt felkeresni és egy közös bejárást kezdeményezni.
Aki kedvet érez a szakma mélyebb szintű elsajátítására, az augusztus 28-ig jelentkezhet a petarda.hu oldalon meghirdetett pirotechnikusi képzés valamelyikére.
A vállalkozások által kínált szolgáltatás csomagok közül általában a beltéri pirotechnikai bemutatók a legolcsóbbak, de százezer forint alatt megúszhatjuk a kerti partikon alkalmazott technikákat és a tűzfeliratokat.
A családi rendezvényeken és az esküvőkön körülbelül kétszázezer forintért már egy kétperces programot rendelhetünk, de aki ezzel nem éri be, annak akár félmilliós csomagot is tudnak kínálni a pirotechnikai vállalkozások.

A neves történelmi évfordulókra is felkészültek a cégek, a tűzijáték mellett akár csatajelenteket is feleleveníthetünk tüzérségi rohammal és ágyúlövésekkel színesítve a programot.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?