7 °C Budapest

Fényárban úszik a főváros: te is lehetsz tűzmester!

Pénzcentrum
2008. augusztus 20. 12:00

Néhány évvel ezelőtt a nyári élmények megkoronázásának számított az augusztus 20-ai tűzijáték megtekintése, mára azonban már az esküvők, a szilveszteri- és házibulik, valamint a város- és falunapok szerves részéve, néha záró akkordjává vált a pirotechnikai bemutató. Annak jártunk utána, hogy mennyiből rendezhetsz saját tűzijátékot, mennyibe fog kerülni és milyen szabályokat kell betartani hozzá.

Szabályozás


Az ünnepi rendezvényeket legtöbbször "számháború" is kíséri... 
A polgári célú pirotechnikai tevékenységet a 155/2003. (X. 1.) kormányrendelet szabályozza (Forrás: CompLex Kiadó Jogi és Üzleti Tartalomszolgáltató Kft.). A rendelet az érintett magánszemélyek és gazdasági szervezetek körének meghatározásán túl 5 pirotechnikai osztályba a sorolja a termékeket.

A gyufa és a csillagszóró nem tartozik a rendelet hatálya alá, de az I. pirotechnikai osztályba tartozó petárdák és környezetre kis veszélyt jelentő "játékos pirotechnikai termékekre" már szigorú szabályok vonatkoznak.

A kis- és közepes tűzijátékok (II. és III. pirotechnikai osztály) nettó hatóanyag-tartalma besorolástól függően korlátozott, kizárólag a kültéri használat engedélyezett és a tölteteket bizonyos esetekben kötelező késleltetővel ellátni.

A nagy tűzijátékok és a műszaki pirotechnikai termékek (IV. és V. pirotechnikai osztály) közül előbbiek felhasználása csak szakember jelenlétében engedélyezett, utóbbiakat pedig gépjárműveinkben (légzsák, biztonsági övfeszítő) és a hajózásban (jelzőrakéták) alkalmazzák.

A rendelet szerint az I. osztályba sorolt termékeket - a petárda kivételével - a 14. életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják és felhasználhatják, de a nyilvános rendezvény keretében történő alkalmazást az illetékes rendőrkapitányságon be kell jelenteni.

Biztosítás

Az ünnepi események fényét emelve a rakéták sok településen szinte hétről-hétre durrognak. A szervezőknek fel kell készülni arra az eshetőségre is, hogy mi a teendő, ha egy töltet nem robban fel és pontosan egy autó tetején landol. A rendezők a várható kockázatot mérlegelve felelősségbiztosítás megkötésével fedezetet nyújthatnak az okozott károkra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kárt szenvedettek a lakás-, baleset-, casco vagy vállalati vagyonbiztosításuk alapján is kártérítésben részesülhetnek, de a biztosítók megvizsgálják a károkozás körülményeit, és ha a károkozó rendelkezik megfelelő felelősségbiztosítással, úgy a biztosítók egymás között számolják el a felmerült kártérítési összegeket.

Szervezők

A pirotechnikai szolgáltatásokat kínáló vállalkozások száma folyamatosan növekszik. A cégek a fokozódó versenyhelyzetben próbálják százezer forint alatt tartani a szolgáltatásaik alapárát, de egy több perces tűzijátékért nem ritka a félmillió forintos számla sem. Az árajánlatok tartalmazzák az anyag és munkadíjakat, a biztosítás, az engedélyeztetés költségeit és a fizetendő illetékeket is.

A cégek egyedi látványosságokkal és a legkülönfélébb fantázianevekkel illetett programcsomagokkal próbálják felhívni magukra az érdeklődők figyelmét. Az árajánlat a helyszíni szemlét követően a helyi adottságoktól függően változhat, ezért érdemes a megbízott céget néhány héttel az esemény lebonyolítása előtt felkeresni és egy közös bejárást kezdeményezni.
Aki kedvet érez a szakma mélyebb szintű elsajátítására, az augusztus 28-ig jelentkezhet a petarda.hu oldalon meghirdetett pirotechnikusi képzés valamelyikére.
A vállalkozások által kínált szolgáltatás csomagok közül általában a beltéri pirotechnikai bemutatók a legolcsóbbak, de százezer forint alatt megúszhatjuk a kerti partikon alkalmazott technikákat és a tűzfeliratokat.
A családi rendezvényeken és az esküvőkön körülbelül kétszázezer forintért már egy kétperces programot rendelhetünk, de aki ezzel nem éri be, annak akár félmilliós csomagot is tudnak kínálni a pirotechnikai vállalkozások.

A neves történelmi évfordulókra is felkészültek a cégek, a tűzijáték mellett akár csatajelenteket is feleleveníthetünk tüzérségi rohammal és ágyúlövésekkel színesítve a programot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem