19 °C Budapest

Szakértői vélemény a tűzijátékok biztosításáról

Pénzcentrum
2008. augusztus 19. 09:25

Ma már nincs nagyobb ünnep tűzijáték nélkül, sok településen hetente többször is durrognak a rakéták egy születésnap vagy más jeles esemény fényét emelve. De ki téríti meg a kárunkat, ha egy töltet nem robban fel, és mondjuk, az autónk tetején landol? Casco-, lakás-, vagy vállalati vagyonbiztosítások lehetnek segítségünkre, a szervezőknek pedig felelősségbiztosítás nyújt fedezetet, ha a tűzijáték miatt valakit kár ér.

"Egy tűzijáték során bármikor bekövetkezhet olyan műszaki hiba, hirtelen jött időjárás változás, ami tüzet okozhat, és a nézők, egy közeli ingatlan vagy például egy utcán parkoló autó megsérülhet. De emberi figyelmetlenség, mulasztás is vezethet ilyen szerencsétlenséghez. Ilyenkor a kárt szenvedettek lakás-, baleset-, casco vagy vállalati vagyonbiztosításuk alapján kártérítésben részesülnek.

A biztosítók első feladata, hogy megtérítsék a biztosítottak kárát, de ezzel párhuzamosan természetesen megvizsgálják a károkozás körülményeit, és igyekeznek felderíteni annak okozóját. Ha a károkozó rendelkezik megfelelő felelősségbiztosítással, úgy a biztosítók egymás között számolják el a felmerült kártérítési összegeket." - mondja Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A vétlen károsultaknak akkor sem kell feltétlenül elbúcsúznia a kártérítéstől, ha ők maga nem rendelkezik a fent felsorolt biztosításokkal. Ebben az esetben a tűzijátékot szervező cég felelősségbiztosítója áll helyt a keletkezett károkért, feltéve persze, hogy kötöttek felelősségbiztosítást és a rendelkezésre álló limit elégséges a károk megtérítésére. Mielőtt egy önkormányzat vagy más illetékes szerv engedélyt ad egy tűzijáték megszervezésére, mérlegelnie kell a lehetséges kockázatokat, és meggyőződnie arról, hogy a szervező cég rendelkezik-e felelősségbiztosítással, ami a tűzijáték során szóba jöhető károkra nyújt fedezetet.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 23. 15:49
Arról, hogy mekkora a maximálisan felvehető hitelösszeg egy személyi kölcsön esetében, mindig az ado...
MEDIA1  |  2023. március 23. 13:49
Bodacz Balázs műsorvezető sietett tegnap este elsőként a maiTéma élő adása közben elájuló Kis-Benede...
Holdblog  |  2023. március 23. 09:20
A jelenlegi bankválság sokadjára mutatott rá arra, amit már nagyon régóta tudunk: a világ bankrendsz...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09