7 °C Budapest

Hogyan vásároljunk tüzijátékot?

Pénzcentrum
2007. december 28. 10:00

Mától december 31-ig az ország felnőtt lakosai büntetlenül birtokolhatnak legfeljebb három kilogrammnyi "játékos pirotechnikai eszközt". Az év utolsó napján délután hattól másnap reggel hatig az úgynevezett kistűzijátékokat bárki használhatja. A petárdák alkalmazása azonban szilveszterkor is tilos - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az úgynevezett kistűzijátékokat december 28. és 31. között bárki megvásárolhatja, aki már betöltötte a 18. életévét.

Máskor az efféle eszközöket csak speciális képesítéssel és engedéllyel rendelkező pirotechnikusok vásárolhatják és használhatják. Akinek nincs engedélye, a kistűzijátékok puszta birtoklásáért ötvenezer, a használatáért százezer forint bírsággal sújtható.

A hatályos jogszabályok értelmében azonban december 28. és 31. között rendőrhatósági engedéllyel rendelkező kereskedők árusítóhelyein bárki megvásárolhatja az év végi durrogtatnivalót. A színes rakéták, forgók és egyéb látványosságok használata azonban kizárólag az év utolsó napján este hattól az új esztendő első napján reggel hatig engedélyezett. Ezt követően nem. A megmaradt pirotechnikai eszközöket ez után vissza kell vinni oda, ahol vásárolták őket, vagy az értékesítő telephelyére, ahol az eladó köteles azokat visszavásárolni. Szintén a vásárlás helyén vagy az eladó telephelyén kell leadni a sérült, működésképtelen termékeket.

Az elmúlt évek "petárdabaleseteiben" többen elvesztették ujjperceiket, ujjaikat, fogaikat, s komoly égési sérüléseket szenvedtek az illegálisan forgalmazott, ismeretlen eredetű pirotechnikai eszközök miatt. A rendőrség illetékesei ezért hangsúlyozzák: a kereskedelemben kapható, s az év végén bárki számára hozzáférhető eszközök biztonságos működését szavatolják a gyártók és a forgalmazók. Ugyanez nem mondható el azonban a "ki tudja, hol készült, s milyen úton-módon piacra dobott termékekre". Nem egy baleset például azért következett be, mert a feketepiacon vásárolt eszközök azonnal működésbe léptek, amikor meggyújtották őket. A legális kereskedelemből származó eszközök ellenben csak három-öt másodperces késleltetéssel lépnek működésbe.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06