28 °C Budapest

Mindennapi katasztrófák - hogy felkészülten érjen...

Pénzcentrum
2008. június 11. 12:00

Sokan nem is gondolnák, hogy a mindennapok során milyen kockázatokkal kell szembenézniük. Mindez kiemelten fontos lehet egy vállalkozás életében, a kockázatkezelési módozatok, rendszerek fontosságáról egy korábbi cikkünkben már értekeztünk, most azonban inkább azzal kívánunk foglalkozni, méghozzá az Insurance Information Institute (III) legújabb kiadványa megállapításainak segítségével.

Import ostrom alatt - Kína vagy sem?

Akarva-akaratlanul is egy átlagos vásárló számára a Made in China felirat az alacsonyabb minőséggel kapcsolódik össze, természetesen alacsonyabb áron. Nincs ez másként az Egyesült Államokban sem, ahol egy 2007-es évre vonatkozó felmérés szerint minden eddiginél nagyobb számban, 472 esetben kellett a tavalyi év során terméket visszahívni.


A visszahívások kétharmada importált árukat érintett, s nagy számban fordult elő, hogy az áru hibás volt, vagy netán mérgező anyagokat tartalmazott. Mindezek pedig egyre nagyobb számban vezetnek bírósági perhez.


Világszinten igen jelentős súlyt képvisel Kína az exportban, éves szinten a kivitt áruk értéke meghaladta az 1 ezer milliárd dollárt, az ország legnagyobb export-partnere pedig az Egyesült Államok. Ez utóbbi országban a játékok 70 százaléka, a tűzijátékok 95 százaléka, az egyéb elektromos termékek 59 százaléka külföldről származik, a külföldi termelés oroszlánrésze pedig Kínából érkezik.

Az egyik legnagyobb botrányt az ólmot tartalmazó festékkel borított játékvonatok okozták. Összesen 1,5 millió darabot kellett visszahívni belőlük a tengerentúlon.
Mielőtt azonban pálcát törnénk a 2008-as olimpiának is otthont adó ország felett, nem árt tudni, hogy az amerikai statisztikák szerint az egészségre káros termékek nem csupán innen származnak. A New York Times hasábjain tavaly megjelent információk szerint például több élelmiszer érkezett Mexikóból, mint Kínából. Mindemellett az Indiából származó termékek is aggodalomra adhatnak okot.

Itthon az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság tájékoztatója szerint az EU-s irányelveknek megfelelően ha egy gyártó, vagy forgalmazó tudatában van annak, hogy az általa forgalmazott termék a fogyasztókra nézve veszélyes, arról tájékoztatnia kell a tagállamok illetékes hatóságát.

Ha ez megtörtént, abban az esetben a nemzeti hatóságok az egyedi körülményektől függően az alábbi módozatokban térhetnek el:
• további információt igényelnek az adott gazdálkodótól,
• figyelemmel kísérik az adott szereplő által hozott intézkedéseket,
• további intézkedések meghozatalára kérik a gazdálkodót,
• végrehajtási intézkedéseket hoznak,
• tájékoztatják a nyilvánosságot a termékről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Élelmiszerbiztonság

A statisztikák csupán a tengerentúlra vonatkoznak, ott azonban rendkívüli problémát okoz, hogy évente négyből egy amerikai szenved valamilyen étellel kapcsolatos betegségtől. Az egyre gyakrabban előforduló ételmérgezések, fertőzések magára az ellátási lánc fejlődésére vezethetőek vissza. Mostanra már nem csupán országon belül zajlik a fejlődés, hanem a lánc globalizálódik, így az egy adott termelőtől származó rossz minőségű feldolgozandó alapanyag, nem csupán helyi probléma.

Annak ellenére, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az étellel kapcsolatos betegségek miatt indított peranyagok titkosak, néhány esetben lehet tudni, hogy a kártérítési összeg 7-8 millió dollárt (1-1,2 milliárd forintot) is kitehet.

Mindezekből is látszik tehát, hogy elengedhetetlen fontosságot élvez egyrészt a vállalkozásra, s a tevékenységre vonatkozó szabályok ismerete, a fogyasztóvédelmi, termékbiztonsági intézkedések betartása. Emellett a váratlan eseményekre mi magunk is felkészülhetünk a megfelelő biztosítás megkötésével, válságterv felállításával.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 13. 07:00
Minden idk harmadik legnépszertlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Tru...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?