7 °C Budapest

Választásra kényszerítették a Tescót

Pénzcentrum
2007. október 4. 14:54

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fellépése arra kényszerítette a Tesco Global Áruházak Zr.-t, hogy ezentúl minden évben pályázaton válassza ki a neki polcszerviz szolgáltatást végző vállalkozásokat. A választás során a kiskereskedelmi láncnak egyebek mellett kiemelten figyelembe kell vennie a beszállítók felé alkalmazandó legmagasabb árat is. Mivel a Tesco vállalásai összhangban voltak a versenytörvénnyel, a GVH jogsértés megállapítása nélkül lezárta a kiskereskedelmi lánc ellen piaci erővel való visszaélés miatt indított eljárását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GVH eljárásának köszönhetően rendeződhet az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi lánc és annak beszállítói között a polcfeltöltő szolgáltatással kapcsolatos vita. A versenyhatóság amiatt indított eljárást, mert a Tesco 2005. augusztus 15-én jelentős mértékben megváltoztatta polcszerviz rendszerét. A megrendelők addig 40-50 árufeltöltéssel, a polcok rendben tartásával, árellenőrzéssel foglalkozó vállalkozás közül választhattak. A változás után viszont a 3 ezer négyzetméteresnél nagyobb áruházakban csak 6 meghívásos pályázaton kiválasztott ügynökség közül válogathattak a beszállítók. A GVH eljárásának köszönhetően a helyzet a beszállítók számára kedvező irányba változik, mivel a kiskereskedelmi vállalkozás több, a versenytörvénnyel összhangban álló kötelezettséget is vállalt.

A Tesco hajlandó arra, hogy
1) amennyiben áruházaiban a polcszerviz tevékenységet külső vállalkozásokkal kívánja végeztetni, a vállalkozások kiválasztását úgy valósítja meg, hogy először 2008-ra majd ezt követően évenként, pályázatot ír ki a munka elvégzésére. A pályázat során:


a) a kiválasztás átlátható, konkrét és objektív minőségi feltételeken alapul, a megrendelő pedig figyelembe veszi a pályázónak a végzendő tevékenységhez kapcsolódó szakmai felkészültségét is;
b) az elbírálás során kiemelten figyelembe veszi a pályázó beszállítók felé alkalmazható legmagasabb árra vonatkozóan a pályázatában tett ajánlatát; továbbá
c) figyelembe veszi a beszállítók által jelzett tapasztalatokat, észrevételeket.
2) legkésőbb a GVH végzés kézbesítését követő negyvenhatodik napot követően:
a) térítésmentesen biztosítja a polcszerviz tevékenységet végző vállalkozások részére a polcszerviz tevékenységgel kapcsolatos munkavégzéshez szükséges eszközöket, felszereléseket; továbbá
b) a koordinátori szerepkör ellátásáért a beszállítókra sem közvetlenül, sem közvetve nem hárít át költségeket.

A Tesco vállalásai mellett a GVH álláspontja szerint nem állapítható meg, hogy a kiskereskedelmi társaság indokolatlanul kényszerítené beszállítóira az általa kiválogatott polcszerviz szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat. A polcszerviz ügynökségek számának valamilyen mérvű korlátozása indokolt és ésszerű. Mivel az ügynökségeket évente választják ki és a kiválasztás kiemelt szempontja a beszállítók felé alkalmazható legmagasabb ár, nem valószínű, hogy a beszállítók kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnének, mintha tetszés szerint válogathatnának a polcszerviz szolgáltatók közt. A Tesco vállalásai a GVH szerint garantálják azt is, hogy a kiskereskedelmi társaság ne hárítson át aránytalanul nagy költségeket és egyoldalúan ne számítson fel díjakat beszállítói számára. A döntést megelőzően a GVH a Tesco vállalásait megküldte több jelentős forgalmú beszállítónak és polcszerviz ügynökségnek is, de kifogásoló észrevétel nem érkezett.


Mivel a kötelezettségvállalások biztosíthatják a közérdek védelmét, a GVH jogsértés megállapítása és bírság kiszabása nélkül, végzéssel megszüntette a Tesco Global Áruházak Zrt. elleni, a jelentős piaci erővel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A kötelezettségvállalás intézményét a közösségi versenyszabályok végrehajtásáról szóló 1/2003/EK rendelet vezette be az európai jogba, majd e jogintézményt ültette át a jogalkotó a magyar versenytörvénybe. Kötelezettségvállalással akkor zárulhat egy versenyhivatali ügy, ha a magatartás megtiltásához vezető eljárások során az eljárás alá vont vállalkozás a versenyjogsértéssel kapcsolatos aggályok eloszlatására alkalmas intézkedéseket tesz. Ebben az esetben a versenyhatóság a kötelezettségvállalások elfogadása és kötelezővé tétele mellett megszünteti az eljárást. A versenyhatóság ilyenkor nem mondja ki, hogy történt-e jogsértés vagy nem. Kötelezővé teszi a vállalkozások számára a vállalásaikat, és azt állapítja meg, hogy a továbbiakban nincs ok a beavatkozásra, mert a kötelezettségvállalások orvosolták az azonosított versenyaggályokat. A kötelezettségvállalás be nem tartása esetén bírság, illetve a kötelezettségvállalás végrehajtása érdekében kényszerítő bírság kiszabására is sor kerülhet.


A versenyhatóság feladata a közérdekű védelme, nem az egyedi jogviták elbírálása. E feladatot szem előtt tartva megállapítható, hogy a kötelezettségvállalás előnyös mind az eljárás alá vont vállalkozások, mind a versenyhatóság, mind pedig a vizsgált magatartás érintettjei számára. A vállalkozások számára azért kedvező az új határozattípus, mert így elkerülhetik a jogsértés kimondásával járó negatív híradásokat, illetve mentesülhetnek egy elhúzódó eljárás terheitől. A versenyhatóság ugyanakkor munkaerőt takarít meg a kötelezettségvállalás elfogadásával, mivel a vizsgált magatartás szinte azonnali hatállyal összhangba hozható a versenytörvény rendelkezéseivel. Nem kell bizonyítani a jogsértést, hiszen a vállalkozások maguk vállalnak kötelezettséget, amelyek megsértése esetén azonnal, minden további vizsgálódás nélkül szankcionálhatók. Ebből adódóan elkerülhető a hosszas bírósági felülvizsgálat, az esetleges piaci sérelem így rendkívül rövid idő alatt megszűnik. Utóbbi körülmény pedig nyilvánvalóan kedvezően érinti a vizsgálat magatartás érintettjeit.


Hangsúlyozandó, hogy mivel a kötelezettségvállalás teljesítését elrendelő döntés nem rendelkezik arról, hogy történt-e jogsértés, e döntés nem akadálya sem a magánjogi pereknek, sem egy későbbi versenyfelügyeleti eljárás megindításának. A versenyfelügyeleti eljárás megindíthatóságát azonban a jóhiszeműen eljáró ügyfél védelme érdekében valamelyest korlátozza a törvény: az ügyben újabb eljárás megindítására csak a körülmények lényeges változása miatt, illetve akkor kerülhet sor, ha a kötelezettségvállalás teljesítését elrendelő döntés meghozatala valamely fontos tény félrevezető közlésén alapult.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06