Multik milliós trükkjei: kifakadt a kisvállalkozó...

Pénzcentrum
2007. október 4. 09:00

Egy szállító átlagosan öt jogcímen ad az általa megszabott árból úgynevezett visszatérítést a multinacionális kereskedőknek. Ezen tételek közül a leggyakoribb a bónusz, a logisztikai hozzájárulás, a listázási díj és a marketing hozzájárulás, az átvételi ár nagyjából 16%-aként - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Írásbeli szerződéssel a beszállítók mintegy 90%-a rendelkezik, a nyugalmat adó minimális szállítási mennyiség rögzítésével viszont már csak alig több mint felük.

A kereskedelmi törvény ugyan tiltja, a megállapodások azonban gyakran kikötik harmadik személy igénybe vételét. Amikor a multi meghatározza, hogy melyik cég pakolja a polcokat, ennek alkalmazását a beszállítóval fizettetik meg, ami több millió forintos pluszkiadást jelenthet.

A lapnak névtelenül nyilatkozó beszállító elmondása szerint áruháznyitási hozzájárulás címén szednek sarcot a multik a terjeszkedésük finanszírozására. Ezen a jogcímen 200-300 ezer forintot kell megfizetni. A kereskedők a nem értékesített árut kártérítés nélkül adják vissza, ráadásul ha a beszállító például 100 megrendelt egységből csak 1-et nem szállít, vagy késik vele, akkor mind a 100 egység után megfizettetik vele a késedelmi vagy meghiúsulási kötbért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09