6 °C Budapest

Multik milliós trükkjei: kifakadt a kisvállalkozó...

Pénzcentrum
2007. október 4. 09:00

Egy szállító átlagosan öt jogcímen ad az általa megszabott árból úgynevezett visszatérítést a multinacionális kereskedőknek. Ezen tételek közül a leggyakoribb a bónusz, a logisztikai hozzájárulás, a listázási díj és a marketing hozzájárulás, az átvételi ár nagyjából 16%-aként - írja a Magyar Nemzet.

Írásbeli szerződéssel a beszállítók mintegy 90%-a rendelkezik, a nyugalmat adó minimális szállítási mennyiség rögzítésével viszont már csak alig több mint felük.

A kereskedelmi törvény ugyan tiltja, a megállapodások azonban gyakran kikötik harmadik személy igénybe vételét. Amikor a multi meghatározza, hogy melyik cég pakolja a polcokat, ennek alkalmazását a beszállítóval fizettetik meg, ami több millió forintos pluszkiadást jelenthet.

A lapnak névtelenül nyilatkozó beszállító elmondása szerint áruháznyitási hozzájárulás címén szednek sarcot a multik a terjeszkedésük finanszírozására. Ezen a jogcímen 200-300 ezer forintot kell megfizetni. A kereskedők a nem értékesített árut kártérítés nélkül adják vissza, ráadásul ha a beszállító például 100 megrendelt egységből csak 1-et nem szállít, vagy késik vele, akkor mind a 100 egység után megfizettetik vele a késedelmi vagy meghiúsulási kötbért.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?