500 milliós bírságok várható - De kik a fogyasztóvédők célpontjai?

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 08:15

A jövőben ötszázmillió forint lehet a fogyasztóvédelmi bírság felső határa, és súlyos visszaélés esetén a fogyasztóvédők bezárathatják az üzletet. Azt azonban még nem tudni, pontosan mikor is élhetnének ezzel, ami a kereskedők szerint jogbizonytalanságot teremthet - írja a Népszabadság.

A kormány javaslat jelenlegi változata a fogyasztóvédelmi bírság felső határát ötszázmillió forintban állapítaná meg, és feljogosítaná az egyes fogyasztóvédelemben érintett szerveket (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Gazdasági Versenyhivatal), hogy bizonyos esetekben saját hatáskörükben bezárathassák a jogsértésen ért üzletet. A javaslat szerint decemberben léphet életbe a jogszabály, ami annál is valószínűbb, hogy a tervezet alapjául több kötelező uniós jogszabály szolgál.

Az ötszázmilliós bírságplafon annyiban lehet aggályos, ha innentől az lehet az irányadó a fogyasztóvédelmi bírságok esetében. Ez elvileg akár enyhítést is jelentene a hatályos fogyasztóvédelmi törvényhez képest, amely eddig nem szabta meg a fogyasztóvédelmi bírság felső határát, a fogyasztóvédők azonban még a nagy kereskedelmi láncokat sem büntették 1-5 millió forintnál nagyobb összegre. Az üzletbezárás viszont eddig teljesen hiányzott a fogyasztóvédők repertoárjából. Arra volt csak lehetőség, hogy üzletbezárást kezdeményezzenek a jegyzőnél, ám a helyenként eltérő jegyzői gyakorlat miatt ezzel többnyire nem éltek.

Jövőben bizonyos esetekben - például a notórius visszaesőknél - akár tízszeresére is emelkedhet a fogyasztóvédelmi bírságok összege. Vámos szerint azonban az ötszázmilliós tétel ennél is nagyobb mértékű bírságkiszabást sejtet. Szakemberek úgy vélik, jogbizonytalanságot teremt, hogy a javaslat szövegében sincsenek olyan hivatali rendezőelvek, előírások, amelyek pontosan meghatároznák, az egyes esetekben mekkora bírságot lehet kiszabni, és mikor élhetnek az üzlet bezárásával.

. Az előterjesztésben szintén említett Gazdasági Versenyhivatalnál úgy fogalmaztak: a GVH 17 éves működése során mindössze egy-két részterületen - például kartellügyek - alakultak ki a bírság mértékét egyértelműen meghatározó irányelvek. A kereskedők szerint viszont bizonyos határokat igenis lehet szabni. Ezt bizonyítandó olyan javaslaton dolgoznak az NFH részére, amely megpróbálná bírságolási kategóriákba sorolni az egyes jogsértéseket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem