12 °C Budapest

Halálán van a plazmatévé! Az első koporsószeg...

Pénzcentrum
2007. május 21. 13:00

Mérföldkőnek bizonyulhat a televíziós piacon, hogy az LG Electronics hivatalosan is bejelentette, a hónap végén bezárja legrégebbi és legkisebb plazma-panel gyárát. A döntéssel a világ egyik legnagyobb gyártója gyakorlatilag belátta, hogy a lapostévés versengésben az LCD technológia lehet a befutó. A képlet persze korántsem ennyire egyszerű, lássuk hogy miért!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A plazmatévék sokáig jelentős gyártási költségelőnnyel bírtak a nagyméretű szegmensben az LCD technológia képviselőivel szemben, ezen előny azonban LCD gyártástechnológiájának fejlődésével szertefoszlott. A plazmagyártásban érdekelt piaci szereplők ezen változásra a nagyobb méretű plazmák gyártásával reagáltak, ahol relatíve még mindig olcsóbbnak számít ez a megoldás, mint a folyadékkristályos.

A probléma csak azzal van, hogy a plazmáknak az 50 inches képátmérőjű szegmensben van előnyük, a forgalom javát azonban a 37-42 inches kategória adja, ahol már egyértelműen az LCD a nyerő.

Piaci elemzők szerint az LG részéről okosabb döntés lenne egészben értékesíteni plazma divízióját, hiszen a vállalat ezen részleg vesztesége miatt csúszott nettó szinten is mínuszba az első negyedévben. A cég képviselői szerint az idei évben újabb markáns lépések következhetnek, a piac alakulásának függvényében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20