3 °C Budapest

Eldördült az utolsó lövés: az LCD vagy a plazma maradt állva?

Pénzcentrum
2007. január 18. 15:00

Az évek óta tartó plazma-LCD párharc végét jelentheti, ha a filmstúdiók és játékgyártók piacra viszik első magas (1080 pixeles) felbontást igénylő termékeiket, ebben a szegmensben ugyanis egyértelműen az LCD televízióknál van az előny.

2007 a szakértők szerint a tévénézési szokások evolúciójának éve lesz: a televíziós adások közvetítésére képes mobiltelefonok és az Internetes televíziózás korában az első években várhatóan tovább élesedik majd a verseny a különböző technológiával működő slim tévék gyártói között.

Az utóbbi időben a mérleg mindenképpen az LCD tévék javára billent, főként a gyártók több milliárd, fejlesztésre fordított dollárjának köszönhetően. A DisplaySearch piackutató szerint az LCD értékesítésből származó árbevétel a 2006-os 85 százalékos forgalombővülés következtében elérte a 22,5 milliárd dollárt, a plazma készülékek 7,2 milliárd dolláros értékesítésével szemben.

Két évvel ezelőtt még kevesen számoltak azzal a jelenséggel, hogy az LCD tévét preferáló gyártók átvehetik a vezető szerepet a 40 inches vagyis 100 cm-nél nagyobb képátmérővel rendelkező televíziók piacán. A fejlesztéseknek köszönhetően azonban a gyártók lefaragták a közel 50 százalékos ártöbbletből adódó hátrányukat, miközben nagyobb jóval kedvezőbb feltételek mellett tudják megfelelni az 1080 pixeles felbontásra vonatkozó követelménynek.

Az 50 inches átmérőnél nagyobb kategóriában továbbra is tartja előnyét a plazma, a gyártási költségek közötti különbözet miatt, de sokat veszthet népszerűségéből a magas felbontást igénylő termékek megjelenésével, mert az 1080 pixeles felbontás elérése jelentős mértékben megnöveli majd a gyártási költségeket és ezzel együtt természetesen a bolti árat is.

A kor kihívásainak való megfelelésre való törekvés jegyében mind a japán, mind a koreai televízió gyártók a termelési erőforrások gyors bővítésébe kezdtek, s további milliárdokat különítettek el fejlesztésre.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?