24 °C Budapest

Internetes DVD-kölcsönzés - a filmek házhoz jönnek

Pénzcentrum
2007. február 28. 12:00

"A lopás bűn" - hangzik el számos új DVD-lemez bevezetőjében, a kampánnyal a kalózkodás ellen szeretnének buzdítani. Tény, hogy egyelőre számos internetes "raktár", warez oldal kínál DVD-filmeket letöltésre, ennek ellenére terjedőben van az 500-900 forintos akciós DVD-k vására. Emellett azonban egyre több internetes DVD-kölcsönző nyílik, megnéztük a hazai kínálatot.

Kölcsönözz!

Úgy tűnik, akad egy dolog, amiben a vidék lekörözheti a fővárost. Az internetes DVD-kölcsönzési lehetőségre keresők számos nem fővárosi szolgáltatási területű tékára akadnak, míg budapesti kölcsönzőre már nehezebb rátalálni, ennek ellenére mi most a fővárosban elérhető kölcsönzők ajánlatait vizsgáltuk meg.

Ha beléptünk a kölcsönző virtuális kapuin, kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő filmet, majd később, megrendelésünk után azt kézhez kapjuk. Természetesen mindezt nem ingyen, ugyanis némi tagsági díjat kell fizetnünk cserébe. Azt gondolnánk, milyen egyszerű mindez, azonban rá kell döbbennünk, egy-egy virtuális kölcsönző más és más feltételekkel kínál számunkra szórakoztató estéket, órákat a tv-készülék előtt. Lássuk a medvét!

Két szolgáltató, a DVDrent.hu (csak Budapesten) és a filmdirekt (az ország egész területén) működését vettük górcső alá. Mindkét szolgáltató esetében nem a kölcsönzések után kell fizetni, hanem fix tagsági díjat kérnek tőlünk.

A DVDrent esetében a tagsági díj annak függvényében változik, hogy 1 illetve 3 hónapra előre fizetjük azt ki. Míg a tagsági díj fejében egyszerre 3 darab lemez lehet nálunk, a filmdirektes csomagok az előfizetőnél egyszerre tartható DVD lemezek számában (1-4 darab) különböznek. A filmdirektnél legalább 1 hónapra kell előfizetni.


Azonban nem biztos, hogy csupán a tagsági díjjal kell szembesülnünk. Míg a DVDrent esetében nem számítanak fel letéti díjat, addig a filmdirekten az előfizetéskor be kell fizetnünk egy meghatározott letéti díjat. Ezt azonban 6 aktív előfizetési hónap után, vagy legkésőbb az előfizetés felmondásakor visszakapjuk. A filmdirekt szolgáltatásainak kipróbálására egyébként van lehetőségünk, ha az első két hét alatt úgy döntünk, hogy mégsem szeretnénk előfizetni, a befizetett díjat teljes mértékben visszafizetik.

Abban is van különbség a két szolgáltató között, hogy hogyan kaphatjuk kézhez a megrendelt lemezeinket. A DVDrenten keresztül több módon is kaphatunk filmeket, rajtunk múlik mit választunk. Lehetőség van arra, hogy hétköznap 9 és 17 óra között futár hozza nekünk a lemezeket, de személyesen, a DVDrent átvevőpontjain is megkaphatjuk azokat. Az átvevőpontok listája a kölcsönző honlapján megtalálható. Ezzel szemben a filmdirekten keresztül lemezeinket a postán keresztül kapjuk meg, s nekünk is kell azokat a mellékelt válaszborítékban visszaküldeni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen az sem mellékes, hogy mennyi film közül választhatunk, illetve, hogy a kiválasztott film éppen valaki másnál pihen-e. A DVDrent kínálatában jelenleg 5 186 darab lemez található, s ezek közül a február 26-án, délben 3 191 darab volt elérhető. A filmdirekten ugyanekkor összesen 3 010 filmet találtunk, itt az elérhetőségre vonatkozóan, mint nem regisztrált felhasználónak nem állt rendelkezésére statisztika.

Filmet automatából? - csak tudnánk, hogy mit...

Ha ugyan nem is vágyunk arra, hogy filmet kölcsönözzünk interneten keresztül, DVD-hez juthatunk a fővárosban filmautomatákból is. Az easy24 automata kölcsönzőiből éjjel nappal kinyerhetjük a nekünk megfelelő filmet.

Ahhoz azonban, hogy az automatából tudjunk filmet kapni, tagsági kártyával kell rendelkeznünk, melyet az EuroCenterben található Kodak Expressz üzletben válthatunk ki. Ehhez a kártyához két PIN-kód tartozhat, egy nagy korú és egy kis korú. Tagsági díj nincs, azonban a kártyát megfelelő mennyiségű pénzzel kell feltöltenünk, ezt megtehetjük mind az üzletben, mind az automatában. Beíratkozáskor 3 500 forintos feltöltésre van szükség.

A filmek iránt érzett forró lelkesedésünket azonban lehűtheti, hogy a honlapról nem lehet elérni filmlistát, így sajnos nem tudjuk, hogy egyáltalán mennyi film található az automata kínálatában.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?