construction warehouse with cement bags for industry use

Nem áll le a csődhullám: egyre több ilyen cég húzza le a rolót Magyarországon

2024. április 4. 18:02

Még mindig 66 ezer felett az építőipari cégek száma. Idén már 300-zal kevesebb cég az építőipar palettáján, ugyanakkor erős a februári cégalapítási kedv. Mind a megszűnésekben, mind az új eljárásokban magas a felszámolási arány- derül ki az OPTEN elemzéséből. 

Az építőipar teljesítményéről régen jelentek meg olyan adatok, mint amit a KSH januárra vonatkozóan riportolt. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17,2, az előző hónaphoz képest 10,2 %-kal nőtt az építőipari termelés volumene. Azonban a pozitív tendenciát árnyalja a január végi szerződésállomány volumenének 14,9%-os csökkenése.

Az OPTEN adatai szerint még mindig 66 ezer fölött az építőipari vállalkozások száma, de mindössze 8 vállalkozáson múlik, hogy a cégszámok 65 ezerrel kezdődjenek. Az építőiparban működő cégek száma folyamatosan csökken, de annak mértéke kisléptékű. Egy év alatt a tavalyi év azonos időszakához képest kicsivel több mint 500 céggel lett kevesebb vállalkozás, ami a teljes cégszám 1 %-át sem éri el.

A tavalyi év márciusát lehet fordulópontnak tekinteni a cégtrendben. Ezt követően az alapítási kedv alacsonyabb, míg a megszűnések magasabb szintje a jellemző a mai napig. Az 500-zal kevesebb cég nem tűnik soknak, azonban ami aggodalomra adhat okot, hogy ennek a 60 %-a az idén, január-februárban következett be.

– mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője. Az újonnan alapított cégek száma februárban megközelítette az 500-at, ami az elmúlt 12 hónap viszonylatában a második legmagasabb alapítási érték. Ugyanakkor az idei január a legalacsonyabb szintet hozta, és így a január-február kumulált értéke – 750 – alatta maradt a tavalyi év hasonló időszakának. A megszűnések magasan, 500 fölött kezdtek az idén mindkét hónapban, és a februári 534 céggel az elmúlt 5 év legmagasabb értéke lett. Idén minden megszűnt 3 cégből kettő felszámolással történt, míg minden ötödik kényszertörléssel. Csupán minden hetedik megszűnt cég zárta be az üzletet végelszámolással.

Az új eljárások száma februárban hasonló szinten mozgott, mint januárban, megközelítve a 900-at. Ez az érték a tavalyi év februárjához képest mintegy 200-zal magasabb, és a január-február együttes értéke 340-nel több új eljárást hozott magával, mint egy évvel korábban. Az építőiparban rejlő nehézségek tükre lehet az új eljárások számának növekedése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amire mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy az új eljárások mintegy fele felszámolási eljárás volt februárban, és a kényszertörlési eljárások is megközelítették a 40 %-ot az új eljárásokból. Mivel a kényszertörlési eljárások közel 80 %-a az eddigi tapasztalatok szerint felszámolásba megy át, egyértelmű, hogy a körültekintés még inkább indokolt, hiszen a felszámolás egyenlő a tartozás valamilyen formájával.

– mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő. Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) februárra vonatkozó értéke az építőiparban országosan 22,14 % volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Vas, Csongrád-Csanád és Veszprém vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye produkálta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem