Enélkül biztos nem fog menni a talpra állás: ez az ágazat is kulcsfontosságú

Enélkül biztos nem fog menni a talpra állás: ez az ágazat is kulcsfontosságú

2020. május 7. 15:13

Az innovatív gyógyszergyártók támogatják a Kormány válságkezelő lépéseit, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi krízis jellegéből fakadóan a gazdaság újraindításához elengedhetetlen a stabil egészségipari szereplők, így a fejlesztésorientált gyógyszercégek közreműködése is - áll a szervzezet közleményében. Az innovatív gyógyszergyártók - túl azon, hogy megfeszített erővel dolgoznak a COVID-19 elleni harcban felhasználható új vakcinák és gyógymódok fejlesztésén - már most arra készülnek, hogy meglévő kitüntetett szerepüknek megfelelőn segítsék a gazdaság gyors talpra állítását, az ország újraindítását. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) felmérésének eredménye azt mutatja, hogy a krízis megoldásának kulcsterületein, így a kutatás-fejlesztésben, a magasan képzett munkaerő megtartásában, valamint a gazdaság számára elengedhetetlen egészséges munkaerő biztosításában is kiemelkedő az innovatív gyógyszergyártók szerepe, ami a vállalatok vezetői szerint a következő években még tovább erősödik.

Az új, eddig ismeretlen vírus egy időben terheli le az egészségügyi ellátást, valamint okoz rég nem látott mértékű gazdasági visszaesést. A gazdasági-egészségügyi válságból való kilábalás ezért elképzelhetetlen az egészségipar területén meghatározó, jelentős gazdasági súlyú szereplők, így az innovatív gyógyszergyártók közreműködése nélkül.

Ezt támasztja alá az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) a magyar gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adó fejlesztésorientált vállalatok topvezetőinek körében végzett felmérése is: a IV. Innovatív Gyógyszeripari Körkép eredményei szerint a fejlesztésorientált hazai gyógyszervállalatok a koronavírus-járvány hatására kialakult krízis enyhítésének kulcsterületein, a kutatás-fejlesztésben, a magasan képzett munkaerő megtartásában, valamint a gazdaság számára elengedhetetlen egészséges munkaerő biztosításában is nélkülözhetetlenek.

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: "Az innovatív gyógyszergyártók partnerként támogatják a Kormány válságkezelő lépéseit. A fejlesztésorientált hazai gyógyszercégek tevékenyen részt vesznek a koronavírus elleni küzdelemben, hozzájárulnak az egészségügyi rendszer működtetéséhez, munkahelyek biztosításával és a társadalom munkaképességének segítésével erősítik a magyar gazdaságot, valamint támogatják annak újraindítását is." Mint az igazgató kiemelte:

"Az eddigiekben főként a védekezésre kellett fókuszálni, de ezek fenntartása mellett - focis hasonlattal élve - az ellentámadás tudatos szervezése is fontossá válik: stabil egészségipari szereplőként az innovatív gyógyszervállalatok e tekintetben olyanok, mint a profi középpályások: aktívan részt vesznek a védekezésben, kiszámíthatóan megtartják a labdát, majd a megfelelő időben segítik a támadás megindítását."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pozitív gazdasági hatások: a hazai innováció erősítése, megelőzés és gyógyítás

Az AIPM kutatása megvizsgálta, hogy a válaszadók szerint az innovatív gyógyszeripar mely területeken fejti ki leginkább pozitív gazdasági hatását. Az eredmények szerint az innovatív gyógyszeripar a kutatás-fejlesztésen, valamint az egészséges munkaerő biztosításán keresztül erősíti leginkább a magyar gazdaságot. Úgy látják: a gazdasági hozzájárulás szempontjából az egyik legfontosabb tényező, hogy az innovatív gyógyszeripar a klinikai kutatások segítségével erősíti a hazai innovációt, ösztönzi a nemzetközileg is elismert tudás megszerzését (4,4). Szintén eléggé fontosnak tartják, hogy korszerű terápiák segítségével segíti a megelőzést és gyógyítást, így hozzájárul az egészséges munkaerőhöz (4,3). Valamivel kisebb, közepesen fontos jelentőségűnek tartják, hogy a szektor önálló adózóként közvetlenül járul hozzá az államháztartási bevételekhez (3,5), valamint önálló munkahelyeket teremt (3,4).

Növekszik az innovatív gyógyszeripar gazdasági súlya a következő 5-10 évben

A válaszadók az innovatív gyógyszeripar gazdasági súlyát tekintve kis növekedésre számítanak a következő 5-10 évben. Úgy gondolják, hogy valamennyire bővül majd a szektor hozzájárulása az EU-országok (4), a visegrádi országok (3,9), valamint Magyarország GDP-jéhez (4). A hazai foglalkoztatottság tekintetében számítanak arra, hogy a gyógyszeripar megtartja pozícióit: a kutatás alapján az innovatív gyógyszeripar hozzájárulása a hazai foglalkoztatottsághoz nem változik nagy mértékben (3,4), de a következő időszakban kiemelkedő fontosságú, hogy a jelenlegi, nagyjából 50 ezer fős iparági foglalkoztatottság megmarad, hiszen így a magyar gazdaság legmagasabban képzett, innovatív munkaerőpiaci szegmensében erős alapot biztosíthatnak. Az egészségügy finanszírozása kapcsán a vállalatvezetők az egészségügyre költött összeg növekedését prognosztizálják Magyarországon: úgy látják, a jelenleg hazánkban lakosonként egészségügyre költött összeg kis mértékben növekedni fog a következő 5-10 évben (4,1).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?