13 °C Budapest

Itt a friss KSH jelentés: kár érte, az év elején még bőven dübörgött a magyar ipar

2020. április 15. 12:38

2020 februárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munka-és szökőnaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,7 százalékkal emelkedett. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett.

A KSH friss adatai szerint 2020. februárban az ipari termelés volumene 4,1 stzázalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt februári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban 0,2 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 39%-át képviselő járműgyártás kivitele 6,0, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,5 százaékkal emelkedett. Az ipar belföldi értékesítése 0,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 4,3%-kal nőtt, míg a csekély súlyú bányászaté 17,2%-kal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,8%-kal emelkedett.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 32%-át képviselő járműgyártásban lassult a növekedés üteme: a kibocsátás februárban 5,0%-kal haladta meg az egy évvel korábbi termelési szintet. A közúti gépjármű gyártásának volumene 5,9, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 4,5%-kal emelkedett. A feldolgozóipari termelés 12%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,6%-kal emelkedett. A jelentős súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25%-kal bővült. 

A feldolgozóipari termelésből több mint 10%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,6%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mindkét értékesítési irányban növekedést mértünk. Mindegyik alágazatban emelkedett a kibocsátás. A legnagyobb súlyt (27%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,9, a második legjelentősebb takarmány gyártása 3,8%-kal bővült.  A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 0,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 7,7%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lokálisan

Az ipari termelés csak Közép-Dunántúlon (0,9%-kal) és Budapesten (4,0%-kal) csökkent. A többi régióban 1,6 és 14,5% közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,5%-kal nagyobb volt a 2019. februárinál. Az új belföldi rendelések 4,7, az új exportrendelések 6,8%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány február végén 3,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 23%-kal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása bővült, a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.  Folytatódott a csökkenő tendencia a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában. A kibocsátás februárban 5,3%-kal mérséklődött, a szakágazatok többségében visszaesést mértünk. Hasonlóan az előző hónaphoz, a legnagyobb mértékben, 9,6%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban az export csökkenése miatt, a hazai eladások nőttek.

Az előző évhez képest

A KSH adataiból kiolvasható az is, hogy 2020. január-februárban az előző év azonos időszakához képest: Az ipari termelés 3,2%-kal emelkedett. Az összes értékesítés 65%-át adó külpiaci eladások volumene 5,2%-kal bővült, míg a 35%-ot képviselő hazai értékesítésé 2,6%-kal csökkent. Az ipari termelés három régióban csökkent az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb mértékben, 6,0%-kal Budapesten. A legnagyobb volumenbővülés Pest régióban (12,5%) volt, a többiben 2,7 és 9,3% közötti növekedést mértünk - írja a Hivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem