21 °C Budapest

Így gyorsítaná fel a kormány a kasszacserét

MTI
2013. november 11. 14:03

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szeretné felgyorsítani a kasszacserét, az átállás végső határideje nem változik, de a tárca még a héten megjelenő rendeletében szigorú határidőket szab a forgalmazók és a gyártók számára is - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten az Európai Kereskedelem Napján, amelyet idén kilencedik alkalommal rendeztek meg.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén a miniszter kifejtette: a kereskedők által benyújtott igényeket a szervíznek 8 napon belül továbbítania kell a forgalmazónak, amelynek szintén 8 napon belül továbbítania kell azt a gyártó felé.

Varga Mihály kiemelte: a módosításra azért van szükség, mert bár a kiskereskedők tisztességesen eleget tettek kötelezettségeiknek, a cserék kivitelezése részben a szervizeken, részben a forgalmazókon "akadt el".

A miniszter megerősítette azt is, hogy nem változik a kasszacsere végső határideje, így a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje továbbra is 2013. december 31. A kormány célja továbbá, hogy a kiskasszák esetében a már leadott igényeket teljesítsék.

Varga Mihály az Európai Kereskedelem Napja kapcsán kiemelte: egyetért azzal az alapgondolattal, hogy legalább egy napra hívják fel a figyelmet a kereskedelemben dolgozók munkájára, illetve az ágazat nemzetgazdasági szerepére.

A miniszter felidézte, hogy 2010-ben a kormány fő célja az volt, hogy Magyarország kerüljön ki az adósságcsapdából, illetve bővüljön a foglalkoztatás; mindkét területen sikeres volt a kabinet. A nagy rendszerek - kormányzati, egészségügyi, oktatási,önkormányzati szféra - átalakítása hatással van az az adósságállomány csökkenésére. Múlt héten közzétett jelentésében az Európai Bizottság is elismerte, hogy az államháztartást sikerült konszolidálni, és Magyarország kikerült a recesszióból, az ideihez képest pedig jövőre megduplázódik a gazdasági növekedés üteme.

Brüsszel jelzése alapján ezek az intézkedések akkor lehetnek tartósak, ha a gazdaság növekedése magasabb szintre tud állni - fejtette ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy ehhez szükség van kereskedelemfejlesztése, és jó külgazdasági stratégiára is.

A magyar gazdaság mélyen integrálódott az EU-ba, ki van téve a világgazdasági változásoknak, ezért a keleti nyitás külgazdasági stratégiája keretében olyan országokhoz - többek között Kína, Oroszország, egyes FÁK-államok, India, nyugat-balkáni államok - szeretne kapcsolódni, amelyek nagy fejlődési dinamikát mutatnak, és amelyekben korábban nem volt olyan intenzíven jelen - fejtette ki a miniszter.

A külpiaci lehetőségek kihasználásához gazdasági növekedésre és a foglalkoztatás emelésére van szükség; ezek a célok tükröződtek vissza a külgazdasági stratégiában is, amelynek célja az ország exportteljesítményének növelése, a kivitel szerkezetét kiegyensúlyozottabbá tétele, valamint, hogy a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozásokat is minél inkább bekapcsolják a külkereskedelembe - jelezte Varga Mihály.

A miniszter hangsúlyozta, a kormányváltáskori állapothoz képest jelenleg 200 ezerrel több munkahely van Magyarországon, ennek a fele versenyszférában, a többi a közfoglalkoztatás keretében jött létre.

A kormány számos lépést tesz azért, hogy a családok megélhetési költségei tovább csökkenjenek 2014-ben; ez a kereskedelem számára is fontos, mert a háztartások jövedelme nélkül a kereskedelem sem tud érdemben bővülni - mondta Varga Mihály, példaként említve a rezsicsökkentést, a családi adókedvezmény kiterjesztését, a bérek és nyugdíjak reálértékének növelését, valamint a pedagógus-béremelés folytatását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány várakozásai szerint 2014-ben is növekedési fordulat valósul meg: a gazdaság 2 százalékkal bővülhet, a háztartások fogyasztása és beruházások mértéke is számottevően nőhet - ismertette Varga Mihály.

Kitért arra is, hogy az adórendszer átalakítása megtörtént az utóbbi években, 2014-ben kiszámítható és stabil marad az adórendszer, nagy változásokra nem készül jövőre a kormány.

Az élő és félsertés áfájának csökkentése kapcsán kifejtette: bízik benne, hogy az intézkedésnek pozitív hatása lesz a húságazatra, és fehéríteni fogja a termelési és értékesítési folyamatot. Elmondta azt is, hogy a kormány jelentős lépéseket tett a vállalkozók adminisztratív terheinek csökkentésére az egyszerű állam program keretében; 90 eljárási könnyítést vezetett be 10 területen, ezzel 25 százalékkal csökkentek a vállalkozói terhek.

Varga Mihály az idén év elején indult munkahelyvédelmi akcióterv fontos eredményei között említette, hogy az év első felében 740 ezer munkavállaló után vették igénybe az akcióterv nyújtotta kedvezményeket a munkaadók; ez is hozzájárult ahhoz, hogy augusztus végére 10 százalék alá csökkent a munkanélküliek aránya.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a kiskereskedelmi forgalom alakulása követte a pozitív gazdasági trendeket, a változás jelei már 2012 első felében megmutatkoztak, és idén már érdemi fordulat mutatkozik a háztartások fogyasztásában is.

A miniszter úgy fogalmazott: "nehéz és munkával teli évek vannak mögöttünk", egyben megköszönte a kereskedelmi szektornak, hogy partner volt az átalakításokban. A kormány célja, hogy a kereskedelem, a fogyasztás a magyar gazdaság egyik növekedési faktora legyen, ezért a kormány továbbra is törekszik arra, hogy a partneri együttműködés megmaradjon a szektorral - emelte ki Varga Mihály.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem