Így gyorsítaná fel a kormány a kasszacserét

MTI
2013. november 11. 14:03

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szeretné felgyorsítani a kasszacserét, az átállás végső határideje nem változik, de a tárca még a héten megjelenő rendeletében szigorú határidőket szab a forgalmazók és a gyártók számára is - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten az Európai Kereskedelem Napján, amelyet idén kilencedik alkalommal rendeztek meg.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén a miniszter kifejtette: a kereskedők által benyújtott igényeket a szervíznek 8 napon belül továbbítania kell a forgalmazónak, amelynek szintén 8 napon belül továbbítania kell azt a gyártó felé.

Varga Mihály kiemelte: a módosításra azért van szükség, mert bár a kiskereskedők tisztességesen eleget tettek kötelezettségeiknek, a cserék kivitelezése részben a szervizeken, részben a forgalmazókon "akadt el".

A miniszter megerősítette azt is, hogy nem változik a kasszacsere végső határideje, így a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje továbbra is 2013. december 31. A kormány célja továbbá, hogy a kiskasszák esetében a már leadott igényeket teljesítsék.

Varga Mihály az Európai Kereskedelem Napja kapcsán kiemelte: egyetért azzal az alapgondolattal, hogy legalább egy napra hívják fel a figyelmet a kereskedelemben dolgozók munkájára, illetve az ágazat nemzetgazdasági szerepére.

A miniszter felidézte, hogy 2010-ben a kormány fő célja az volt, hogy Magyarország kerüljön ki az adósságcsapdából, illetve bővüljön a foglalkoztatás; mindkét területen sikeres volt a kabinet. A nagy rendszerek - kormányzati, egészségügyi, oktatási,önkormányzati szféra - átalakítása hatással van az az adósságállomány csökkenésére. Múlt héten közzétett jelentésében az Európai Bizottság is elismerte, hogy az államháztartást sikerült konszolidálni, és Magyarország kikerült a recesszióból, az ideihez képest pedig jövőre megduplázódik a gazdasági növekedés üteme.

Brüsszel jelzése alapján ezek az intézkedések akkor lehetnek tartósak, ha a gazdaság növekedése magasabb szintre tud állni - fejtette ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy ehhez szükség van kereskedelemfejlesztése, és jó külgazdasági stratégiára is.

A magyar gazdaság mélyen integrálódott az EU-ba, ki van téve a világgazdasági változásoknak, ezért a keleti nyitás külgazdasági stratégiája keretében olyan országokhoz - többek között Kína, Oroszország, egyes FÁK-államok, India, nyugat-balkáni államok - szeretne kapcsolódni, amelyek nagy fejlődési dinamikát mutatnak, és amelyekben korábban nem volt olyan intenzíven jelen - fejtette ki a miniszter.

A külpiaci lehetőségek kihasználásához gazdasági növekedésre és a foglalkoztatás emelésére van szükség; ezek a célok tükröződtek vissza a külgazdasági stratégiában is, amelynek célja az ország exportteljesítményének növelése, a kivitel szerkezetét kiegyensúlyozottabbá tétele, valamint, hogy a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozásokat is minél inkább bekapcsolják a külkereskedelembe - jelezte Varga Mihály.

A miniszter hangsúlyozta, a kormányváltáskori állapothoz képest jelenleg 200 ezerrel több munkahely van Magyarországon, ennek a fele versenyszférában, a többi a közfoglalkoztatás keretében jött létre.

A kormány számos lépést tesz azért, hogy a családok megélhetési költségei tovább csökkenjenek 2014-ben; ez a kereskedelem számára is fontos, mert a háztartások jövedelme nélkül a kereskedelem sem tud érdemben bővülni - mondta Varga Mihály, példaként említve a rezsicsökkentést, a családi adókedvezmény kiterjesztését, a bérek és nyugdíjak reálértékének növelését, valamint a pedagógus-béremelés folytatását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány várakozásai szerint 2014-ben is növekedési fordulat valósul meg: a gazdaság 2 százalékkal bővülhet, a háztartások fogyasztása és beruházások mértéke is számottevően nőhet - ismertette Varga Mihály.

Kitért arra is, hogy az adórendszer átalakítása megtörtént az utóbbi években, 2014-ben kiszámítható és stabil marad az adórendszer, nagy változásokra nem készül jövőre a kormány.

Az élő és félsertés áfájának csökkentése kapcsán kifejtette: bízik benne, hogy az intézkedésnek pozitív hatása lesz a húságazatra, és fehéríteni fogja a termelési és értékesítési folyamatot. Elmondta azt is, hogy a kormány jelentős lépéseket tett a vállalkozók adminisztratív terheinek csökkentésére az egyszerű állam program keretében; 90 eljárási könnyítést vezetett be 10 területen, ezzel 25 százalékkal csökkentek a vállalkozói terhek.

Varga Mihály az idén év elején indult munkahelyvédelmi akcióterv fontos eredményei között említette, hogy az év első felében 740 ezer munkavállaló után vették igénybe az akcióterv nyújtotta kedvezményeket a munkaadók; ez is hozzájárult ahhoz, hogy augusztus végére 10 százalék alá csökkent a munkanélküliek aránya.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a kiskereskedelmi forgalom alakulása követte a pozitív gazdasági trendeket, a változás jelei már 2012 első felében megmutatkoztak, és idén már érdemi fordulat mutatkozik a háztartások fogyasztásában is.

A miniszter úgy fogalmazott: "nehéz és munkával teli évek vannak mögöttünk", egyben megköszönte a kereskedelmi szektornak, hogy partner volt az átalakításokban. A kormány célja, hogy a kereskedelem, a fogyasztás a magyar gazdaság egyik növekedési faktora legyen, ezért a kormány továbbra is törekszik arra, hogy a partneri együttműködés megmaradjon a szektorral - emelte ki Varga Mihály.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem