Így fűtheted ki a lakásod alig párszáz forintból

2013. november 11. 11:02

Egy a neten terjedő videó szerint egy egyszerű, házilag összerakható szerkezet segítségével akár néhány száz forintból kifűtheted a lakásod. Szerinted működik?

Érdekes "csináld magad" videóra bukkantunk az interneten. A felvétel tanúsága szerint egy házilag is könnyedén elkészíthető "fűtőberendezés", s néhány mécses is elegendő ahhoz, hogy kifűtsük lakásunk helyiségeit (vagy legalábbis rásegítsünk hagyományos fűtési rendszerünkre - a szerk.).


A szerkezethez nem kell más, mint két terrakotta virágcserép (egy nagyobb és egy kisebb), 3 darab tégla, egy hosszabb csavar (négy alátéttel és két anyával), illetve néhány mécses. A biztonság kedvéért természetesen nem árt, ha a szerkezetet hő és tűzálló felületen állítjuk össze, s nem a gyúlékony padlószőnyegen, mint a videóban. Továbbá jól tesszük, ha nem hagyjuk magára a működő berendezést - ahogy azt egy égő mécses esetén sem tennénk (ugye?).

Szerinted működik? Próbáld ki és küldd el a tapasztalataidat a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.

A rendszer működése egyszerű: a videót készítők leírása szerint a mécsesekből származó hőt koncentrálja, amely e nélkül egyébként könnyedén elkeveredne, a mennyezet felé emelkedve a környező hűvösebb levegőben. (Az energiamegmaradás törvényéről azonban nem ejtenek szót - a szerk.)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Figyelem! Ne essünk túlzásokba!
A szerkezet működése során a helyisegben lévő oxigent hasznalja el, vagyis szénmonoxidod termel. Ez bizonyos esetekben - főként modern nyílászárókka párosulva - CO-mérgezéshez is vezethet!

KATTINTS! Szénmonoxid: a láthatatlan gyilkos

A szerkezet egyébként néhány mécsessel is órákig forró marad. Az építők tapasztalatai szerint a belső kamra hőmérséklete akár elérheti a 260 Celsius fokot, míg a külső hőmérséklet is, amely a videón is jól látható 70-85 Celsius fok körül mozog.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?