Nagy kő esett le a magyar boltosok szívéről

Pénzcentrum
2013. június 12. 12:24

Fellélegezhetnek a kisboltok tulajdonosai, miután hivatalosan is bejelentette a kormány, hogy két hónappal kitolják a pénztárgépcsere határidejét. A szakma már régóta szajkózza, hogy túl szűk az időkorlát, ugyanakkor kérdés, hogy mire elég a haladék, különösen annak fényében, hogy még mindig nem lehet online pénztárgépet vásárolni.

Június 30-a helyett szeptember 1-jéig kell végrehajtani a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való online bekötését - közölte a kabinet döntését Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Egy hónapja még minden rózsaszín volt
Pont egy hónapja adott ki közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium arról, hogy egyeztetést folytatott a nemzetgazdasági miniszter közel harminc pénztárgépgyártóval. Az online pénztárgép témában folytatott megbeszélésen részt vettek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal és a tárca szakemberei.

A tárgyalás során a minisztérium kikérte a pénztárgépgyártó szakma álláspontját is, hogy mire van még szükség ahhoz, hogy mielőbb elindulhasson az online pénztárgépek, valamint a beépíthető egységek forgalmazása, a határidők tartásának érdekében.

Az egyeztetésen a gyártók biztosították a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy bár a jogszabályban előírt feltételek szigorúak, azok teljesítésének nincs akadálya és legkésőbb 2013. június 30-ig képesek lesznek megjelenni a piacon az új pénztárgépekkel. Emellett több gyártó jelezte, hogy a megvalósításhoz szükséges fejlesztéseket elvégezték, így a gyártás megkezdéséhez már az utolsó stádiumba értek.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken közölte az MTI-vel - miután egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdek-képviseleti szervezetek vezetőivel -, hogy javasolja a kormánynak: fontolja meg a kiskasszák online bekötésével kapcsolatos június 30-i határidő két hónapos kitolását.

A kormányszóvivő szerdán azt mondta, e két hónapnak elegendőnek kell lennie a biztonságos átállásra. Az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó időpont kitolása azonban nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az online összekötésnek már a híre is jelentősen javította az áfabefizetési morált, ami plusz bevételt jelent, ráadásul a kiskereskedelmi forgalom is nőtt. A szaktárca szerint ez a két tényező kompenzálja a két hónapos határidőkitolást - mondta a szóvivő, megjegyezve, ha mindez mégsem lenne elég, a tartalék is rendelkezésre áll a kompenzációra.

A szakma régóta kérte

Korábban több szakmai szervezet is amellett érvelt, hogy tolják ki a határidőt, hiszen túl rövid az átállásra szabott idő, gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni az online kasszák bevezetését. Bár már június közepén vagyunk, még mindig nincs az országban olyan hagyományos pénztárgép forgalmazó, akinek van engedélyezett készüléke. A készülékek bekötésének nemcsak az az akadálya, hogy a legfontosabb alkatrész, az adóügyi ellenőrző egység (AEE) gyártása meglehetősen sok időt vesz igénybe, hanem az is, hogy mind a forgalmazók mind a felhasználók érdekében célszerű a nagy mennyiségű tömeggyártás előtt tesztüzletekben kipróbálni néhány száz darab készüléket.

A Pénzcentrum.hu-nak forgalmazók, szervizek nemrég úgy nyilatkoztak, hogy azzal számolnak, hogy júliusban-augusztusban lehet elérhető a gépek első szállítmánya. Ehhez az szükséges, hogy az adott pénztárgép hamarosan megkapja az engedélyt, mert ezután kezdődhet csak a gyártás és szállítás. Úgy számolnak, hogy a nyár közepén mindenképen felfokozott érdeklődésre lehet számítani a cserére kötelezett boltosok részéről.

Miért kell lecserélni a pénztárgépeket?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tavaly októberben jelentette be a kormány, hogy az áfabevételek növekedésével számolnak attól, hogy valós idejű online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása. Az intézkedés nyomán szükségessé válik a Magyarországon működő nagyjából 250 ezer pénztárgép mintegy nyolcvan százalékának lecserélése, a többi kisebb-nagyobb átalakításokkal a jövőben is használható.

Az új típusú pénztárgépekre) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik le. Az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgép április 30-ig volt üzemeltethető, azonban a június 30-ig terjedő türelmi időszakban a NAV nem bünteti az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát. A mai bejelentés ezt a határidőt tolta ki szeptemberig, igaz, csak a kisebb boltok esetében.

Megtudtuk, mennyibe kerülnek az új, online pénztárgépek - KATTINTS!

Az elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgép ez év december 31-ig üzemeltethető. Az ilyen pénztárgépet használó július 1. és december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét, az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti, az állami adóhatóság felé. A pénztárgéphasználatra nem kötelezettek hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethetnek.

Információink szerint 120 ezer forinttól indulnak a legolcsóbb online pénztárgépek. Fontos hozzátenni, hogy az új típusú kasszák megvásárlásához a kisebb boltok (melyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot) 50 ezer forintos állami támogatást kapnak.

Képünk illusztráció

 

Engedéllyel nem rendelkező pénztárgépeket árulnak
A Nemzetgazdasági Minisztérium néhány hete hívta fel a pénztárgép vásárlók figyelmét, legyen az új vagy régi kereskedelmi egység vagy vendég-látóipari szolgáltató, hogy csak az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által engedélyeztetett pénztárgépek felelnek meg a NAV elvárásainak.

Magyarországon az a pénztárgéptípus forgalmazható, amely megfelel a jogszabályi előírásoknak és ezt tanúsítja a MKEH engedélye.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17