34 °C Budapest

Nagy kő esett le a magyar boltosok szívéről

Pénzcentrum
2013. június 12. 12:24

Fellélegezhetnek a kisboltok tulajdonosai, miután hivatalosan is bejelentette a kormány, hogy két hónappal kitolják a pénztárgépcsere határidejét. A szakma már régóta szajkózza, hogy túl szűk az időkorlát, ugyanakkor kérdés, hogy mire elég a haladék, különösen annak fényében, hogy még mindig nem lehet online pénztárgépet vásárolni.

Június 30-a helyett szeptember 1-jéig kell végrehajtani a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való online bekötését - közölte a kabinet döntését Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Egy hónapja még minden rózsaszín volt
Pont egy hónapja adott ki közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium arról, hogy egyeztetést folytatott a nemzetgazdasági miniszter közel harminc pénztárgépgyártóval. Az online pénztárgép témában folytatott megbeszélésen részt vettek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal és a tárca szakemberei.

A tárgyalás során a minisztérium kikérte a pénztárgépgyártó szakma álláspontját is, hogy mire van még szükség ahhoz, hogy mielőbb elindulhasson az online pénztárgépek, valamint a beépíthető egységek forgalmazása, a határidők tartásának érdekében.

Az egyeztetésen a gyártók biztosították a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy bár a jogszabályban előírt feltételek szigorúak, azok teljesítésének nincs akadálya és legkésőbb 2013. június 30-ig képesek lesznek megjelenni a piacon az új pénztárgépekkel. Emellett több gyártó jelezte, hogy a megvalósításhoz szükséges fejlesztéseket elvégezték, így a gyártás megkezdéséhez már az utolsó stádiumba értek.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken közölte az MTI-vel - miután egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdek-képviseleti szervezetek vezetőivel -, hogy javasolja a kormánynak: fontolja meg a kiskasszák online bekötésével kapcsolatos június 30-i határidő két hónapos kitolását.

A kormányszóvivő szerdán azt mondta, e két hónapnak elegendőnek kell lennie a biztonságos átállásra. Az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó időpont kitolása azonban nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az online összekötésnek már a híre is jelentősen javította az áfabefizetési morált, ami plusz bevételt jelent, ráadásul a kiskereskedelmi forgalom is nőtt. A szaktárca szerint ez a két tényező kompenzálja a két hónapos határidőkitolást - mondta a szóvivő, megjegyezve, ha mindez mégsem lenne elég, a tartalék is rendelkezésre áll a kompenzációra.

A szakma régóta kérte

Korábban több szakmai szervezet is amellett érvelt, hogy tolják ki a határidőt, hiszen túl rövid az átállásra szabott idő, gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni az online kasszák bevezetését. Bár már június közepén vagyunk, még mindig nincs az országban olyan hagyományos pénztárgép forgalmazó, akinek van engedélyezett készüléke. A készülékek bekötésének nemcsak az az akadálya, hogy a legfontosabb alkatrész, az adóügyi ellenőrző egység (AEE) gyártása meglehetősen sok időt vesz igénybe, hanem az is, hogy mind a forgalmazók mind a felhasználók érdekében célszerű a nagy mennyiségű tömeggyártás előtt tesztüzletekben kipróbálni néhány száz darab készüléket.

A Pénzcentrum.hu-nak forgalmazók, szervizek nemrég úgy nyilatkoztak, hogy azzal számolnak, hogy júliusban-augusztusban lehet elérhető a gépek első szállítmánya. Ehhez az szükséges, hogy az adott pénztárgép hamarosan megkapja az engedélyt, mert ezután kezdődhet csak a gyártás és szállítás. Úgy számolnak, hogy a nyár közepén mindenképen felfokozott érdeklődésre lehet számítani a cserére kötelezett boltosok részéről.

Miért kell lecserélni a pénztárgépeket?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tavaly októberben jelentette be a kormány, hogy az áfabevételek növekedésével számolnak attól, hogy valós idejű online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása. Az intézkedés nyomán szükségessé válik a Magyarországon működő nagyjából 250 ezer pénztárgép mintegy nyolcvan százalékának lecserélése, a többi kisebb-nagyobb átalakításokkal a jövőben is használható.

Az új típusú pénztárgépekre) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik le. Az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgép április 30-ig volt üzemeltethető, azonban a június 30-ig terjedő türelmi időszakban a NAV nem bünteti az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát. A mai bejelentés ezt a határidőt tolta ki szeptemberig, igaz, csak a kisebb boltok esetében.

Megtudtuk, mennyibe kerülnek az új, online pénztárgépek - KATTINTS!

Az elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgép ez év december 31-ig üzemeltethető. Az ilyen pénztárgépet használó július 1. és december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét, az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti, az állami adóhatóság felé. A pénztárgéphasználatra nem kötelezettek hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethetnek.

Információink szerint 120 ezer forinttól indulnak a legolcsóbb online pénztárgépek. Fontos hozzátenni, hogy az új típusú kasszák megvásárlásához a kisebb boltok (melyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot) 50 ezer forintos állami támogatást kapnak.

Képünk illusztráció

 

Engedéllyel nem rendelkező pénztárgépeket árulnak
A Nemzetgazdasági Minisztérium néhány hete hívta fel a pénztárgép vásárlók figyelmét, legyen az új vagy régi kereskedelmi egység vagy vendég-látóipari szolgáltató, hogy csak az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által engedélyeztetett pénztárgépek felelnek meg a NAV elvárásainak.

Magyarországon az a pénztárgéptípus forgalmazható, amely megfelel a jogszabályi előírásoknak és ezt tanúsítja a MKEH engedélye.

 

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm