Megtudtuk, mennyibe kerülnek az új, online pénztárgépek

2013. május 29. 05:37

120 ezer forinttól indulnak a legolcsóbb online pénztárgépek - tudta meg piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu. Az első, hivatalos engedéllyel rendelkező készülékeket hamarosan megvásárolhatják a boltosok, igaz, kicsi az esélye annak, hogy mindenki hozzájusson új pénztárgépéhez a június végi határidőig. Most viszont még érdemes vigyázni, hiszen engedély nélküli kasszákat is forgalmaznak - ezek pedig nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak.

Tavaly októberben jelentette be a kormány, hogy az áfabevételek növekedésével számolnak attól, hogy valós idejű online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása. Az intézkedés nyomán szükségessé válik a Magyarországon működő nagyjából 250 ezer pénztárgép mintegy nyolcvan százalékának lecserélése, a többi kisebb-nagyobb átalakításokkal a jövőben is használható.

Az új típusú pénztárgépekre) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik le. Az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgép április 30-ig üzemeltethető, azonban a június 30-ig terjedő türelmi időszakban a NAV nem bünteti az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát.

Az elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgép ez év december 31-ig üzemeltethető. Az ilyen pénztárgépet használó július 1. és december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét, az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti, az állami adóhatóság felé. A pénztárgéphasználatra nem kötelezettek hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethetnek.

Bővebben az új pénztárgéprendszerről: Lejárt a pénztárgépek online bekötésének első határideje


Képünk illusztráció


Mennyibe kerül mindez a boltosoknak?

120 ezer forinttól indulnak a legolcsóbb online pénztárgépek - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu. Fontos hozzátenni, hogy az új típusú kasszák megvásárlásához a kisebb boltok (melyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot) 50 ezer forintos állami támogatást kapnak.

A jelenlegi pénztárgépek ára 40 ezer forintnál kezdődik, az onlinekasszák esetében 120 ezertől indulnak majd a legolcsóbb készülékek - tudta meg a Pénzcentrum.hu a pénztárgépek kis és nagykereskedelmével foglalkozó, az első engedélyezési kérelmet beadó Alt Cash Kft-től. Mint azt Madarász Jenő, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta, a felső határ meghatározása ugyanakkor már nehezebb, hiszen a kereskedelmi rendszerek kialakításának kombinációs lehetőségei szinte végtelenek. Egy érintőképernyős számítógépes pénztárgéprendszer legalacsonyabb ára félmillió forinttól kezdődik. Az online készülékeket illetően nagyjából arra lehet számítani, hogy a hagyományos készülékek ára 120 ezer forinttól fog indulni, míg a rendszerek esetében nehezebb meghatározni a várható árakat, mert a forgalmazók a nagy versenyre való tekintettel minden bizonnyal jelentős akciókkal lépnek majd fel.

Csúsztathatják a határidőt, pontosabban nem büntetnének
Az elmúlt napokban több kormányzati jelzés is érkezett arra vonatkozóan, hogy csúsztathatják a június 30-i határidőt, pontosabban - ahogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is fogalmazott- a pénztárgépek üzemeltetőinek, ha önhibájukon kívül esnek késedelembe - a törvényi előírásoknak megfelelően - nem kell büntetéstől tartaniuk.

Korábban több szakmai szervezet is amellett érvelt, hogy tolják ki a határidőt, hiszen túl rövid az átállásra szabott idő, gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni az online kasszák bevezetését.


A kisvállalkozások számára jó hír, hogy az állam által nyújtott 50 ezer forintos támogatás igénybevételét tekintve nincs különbség a tekintetben, hogy azt átalakításhoz vagy új gép vásárlásához használják fel. Azok, akik akár évekkel ezelőtt jól választottak - azaz olyan készülékük van, amely alkalmas az átalakításra-, most szerencsés helyzetben lesznek, mert szinte teljes mértékben fedezni tudják majd az átalakítást az állami támogatásból. A készülékek átalakítása ugyanakkor biztosan olcsóbb lesz a kereskedők számára, és mostanra már az is biztossá vált, hogy a törvény az átalakítást lehetővé teszi. Azok a kereskedők, akik az online bekötés apropójából készülék cserén gondolkoznak, vagy rosszabb esetben arra kényszerülnek, mert a használatban lévő készülékük gyártójának nem lesz megoldása az átalakításra mindenképpen érdemes elgondolkozni, hogy most váltsanak egy ilyen ügyfélközpontú gyártó termékére.

Madarász Jenő szerint az már szinte biztosan kijelenthető, hogy az országban jelenleg használatban lévő hagyományos pénztárgép állomány teljes mértékben nem köthető be a NAV szerverére a rendelet által meghatározott határidőre, egyszerűen azért, mert még nincs az országban olyan hagyományos pénztárgép forgalmazó, akinek van MKEH által engedélyezett készüléke. A készülékek bekötésének nemcsak az az akadálya, hogy az adóügyi ellenőrző egység (AEE) gyártása meglehetősen sok időt vesz igénybe, hanem az is, hogy mind a forgalmazók mind a felhasználók érdekében célszerű a nagy mennyiségű tömeggyártás előtt tesztüzletekben kipróbálni néhány 100 darab készüléket.

A forgalmazóknak természetesen mindaddig a június 30-i határidővel kell tervezniük, amíg a kormány módosítást nem közöl. Sajnálatos módon azonban ez a nyomás több forgalmazót is meglehetősen tisztességtelen piaci magatartásra sarkall - véli az ügyvezető. Jelenleg egyetlen forgalmazó sem rendelkezik hivatalos MKEH által kiadott engedéllyel, amely szükséges a pénztárgép forgalmazásához. Ennek ellenére az interneten már van olyan piaci szereplő, aki előrendelést vesz fel online készülékre. Sőt olyan egy évesnél fiatalabb cégek is megjelentek a piacon, akik teljes szolgáltatás csomagot kínálnak a pénztárgéprendszerek mögött. A kereskedőknek mindenképpen fontos tudniuk, hogy mielőtt bárkinek is előleget fizetnek, ellenőrizzék a NAV honlapján, hogy van-e az adott készüléknek engedélye. A június 30-i határidő miatt az érdeklődés első hulláma már most jelentkezik. A második hullám várhatóan ősszel jelentkezik abban az esetben, ha a nem hivatalos hírek szerint valóban módosulni fog a határidő és meghosszabbodik a türelmi idő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi az az AEE?
Az adóügyi ellenőrző egységnek (AEE) - az új pénztárgépeknél már benne kell lennie a készülékben. Ez a az eszköz folyamatosan gyűjti a pénztárgépben keletkező adatokat, amelyeket a NAV szerverének utasítására elküldi az adóhatóság részére.


Ha most indulna az értékesítés, az is késő lenne

Szabó Gábor, az egyik legnagyobb szerviz-szolgáltató, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: a pénztárgépek kiskereskedelmi árait elsősorban a forgalmazók nagykereskedői árai határozzák meg. "Ezekről egyelőre nekünk is csak részinformációink vannak, de várhatóan egy online pénztárgép 120-180 ezer forint közötti áron lesz elérhető tudástól és műszaki paramétereiktől függően. Ha lesz olyan pénztárgép, amelyet át lehet alakítani és a NAV engedélyezi is az átalakítást, akkor is kell egy 80 ezer forint körüli költségre számítani, mely az új AEE egység ára és a beszerelés/átalakítás költsége lesz. A jelenleg fellelhető információk szerint az 50 ezer forintos NAV-támogatás az átalakításra is vonatkozik" - tette hozzá a vezérigazgató.

A Cardnetnél azzal számolnak, hogy júliusban-augusztusban lehet elérhető a gépek első szállítmánya. Ehhez az szükséges, hogy az adott pénztárgép hamarosan megkapja az engedélyt, mert ezután kezdődhet csak a gyártás és szállítás.

Azt ugyanakkor Szabó Gábor is elismerte, hogy már jelenleg is nagyon nagy az érdeklődés. Az igazi roham attól függ majd, hogy a szabályozás, illetve a határidők hogyan változnak, esetleg a türelmi idő meddig kerül kitolásra. Így az új határidőtől függ, mikor lesz nagy kasszavásárlási láz, de a vezérigazgató becslése szerint a nyár közepén mindenképen felfokozott érdeklődésre lehet számítani, ugyanakkor úgy látja, hogy a június végi NAV-moratórium a büntetésekre nyilván nem lesz tartható, azt meg kell hosszabbítani.

Az pedig biztos, hogy a június végi határidőbe nem fog beleférni az összes boltos - véli Szabó Gábor. Mint fogalmazott: "Ha már most elérhetőek lennének az új, online pénztárgépek, akkor sem lehetne a június 30-i határidőt betartani. A december 31-re vonatkozó, elektronikus naplóval rendelkező gépek esetében előírt határidő betartása elképzelhető, de ez nagyban fog függni a kisgépek cseréjének új határidejétől is."

Engedéllyel nem rendelkező pénztárgépeket árulnak
A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a pénztárgép vásárlók figyelmét, legyen az új vagy régi kereskedelmi egység vagy vendég-látóipari szolgáltató, hogy csak az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által engedélyeztetett pénztárgépek felelnek meg a NAV elvárásainak.

Magyarországon az a pénztárgéptípus forgalmazható, amely megfelel a jogszabályi előírásoknak és ezt tanúsítja a MKEH engedélye. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalhoz eddig öt forgalmazási engedély iránti kérelmet nyújtottak be, amelyek értékelése jelenleg is folyamatban van.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM