14 °C Budapest

Már árulják az online kasszákat, pedig még egyet sem engedélyeztek

Pénzcentrum
2013. május 8. 11:03

Miközben egyre több pénztárgépgyártó kínálja a cégek állítása szerint az adóhatóság (NAV) követelményeinek megfelelő, több százezer forintba kerülő termékét, az illetékes hatóság valójában egyelőre egyetlen ilyen kasszát sem engedélyezett - írja a Népszabadság.

Mint azt a lap iparági forrásból megtudta, erre májusban már aligha fog sor kerülni, az illetékes hivatalnál ugyanis még nem láttak egy ilyen pénztárgépet sem. Vagyis miközben május elsejétől a kereskedőknek, vendéglátósoknak és taxisoknak olyan kasszát, illetve taxiórát kellene üzemeltetniük, amely állandó kapcsolatban van a NAV-val, ilyen berendezést egy ideig még biztosan nem állítanak be, pedig a kormány az átállásból idén 75 milliárd forint bevétellel számol a költségvetésben.

"Öt pénztárgépgyártó és -forgalmazó kért engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, de sem az ehhez szükséges dokumentáció, sem a pénztárgép nem áll rendelkezésre" - tájékoztatta a Népszabadságot Kőszegi József, a hivatal főosztályvezető-helyettese. Elmondta: ha megvan minden dokumentum, és a gép is megfelel az előírásoknak, 15 napjuk van az engedély kiadására.

Vagyis az összes határidő ismeretében nagy biztonsággal kijelenthető: bár elméletileg lehetséges, hogy egy kassza májusban rendelkezzen engedéllyel, ennek gyakorlati esélye igen csekély. Különösen, ha tudjuk: az online kapcsolattartáshoz szükséges adóigazgatási ellenőrző egységet (AEE) és a pénztárgépet csak egyben lehet engedélyezni, márpedig továbbra sem tudni, milyen módon oldják meg az adatátvitelt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?