8 °C Budapest

Feketelista.hu: új cégeket alapítanak a bedöntött vállalkozások tulajdonosai

2010. január 26. 14:02

A Feketelista.hu elkészítette az első összesítéseket a 2009 évi cégmozgásokról. A statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy bár tízezer-számra szűntek meg vállalkozások, mégis folyamatosan nő a cégbíróságnál bejegyzett társas vállalkozások száma.

Szakértők ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy a felszámolások, végelszámolások és csődök áldozatai új cégek alapításával igyekeznek a piacon megkapaszkodni, illetve a munkanélkülivé válók egy része saját cég alapításával próbálkozik a felszínen maradni.

Mindenesetre beszédes adat, hogy 2009-ben a megelőző évhez képest mintegy 30%-kal több felszámolás indult, és a folyamat a II. félévben észrevehetően erősödött. Ezen 6 hónap alatt havonta átlagosan 1300 felszámolási eljárást indítottak a hitelezők, s a tendencia alapján az idei várakozások sem rózsásak.

Az is árulkodó adat, hogy - bár csak 3%-kal, de - tavaly az előző évhez képest csökkent a cégbíróságon bejegyzett új vállalkozások száma. Korábban ugyanis erre nem volt példa. Szakértők szerint a hazai gazdaság méretéhez képest túlzott a csaknem félmillióra duzzadt vállalkozói kör. A cégek egyre nehezebben találják meg számításukat a gazdasági válság miatt legyengült piacon. Üzleti döntéseik meghozatalánál, partnereik kiválasztásánál, megrendeléseknél ezért is egyre fontosabb, hogy körültekintően járjanak el.

Az elmúlt évben 24 594 céget töröltek (2008-ban 19 757-et), és 44 152 új vállalkozást jegyeztek be (2008-ban 46 902-et). A működő (bejegyzett) vállalkozások száma 3 év alatt mintegy kilencvenezerrel, 407 996-ről 497 395-re bővült.

Felszámolások

Tavaly összesen 14 606 társaság jutott a felszámolás sorsára; a megelőző 2 esztendőben évente átlagosan tízezer. Az ország egyes térségeit kiemelve, gazdasági súlyánál fogva, Budapesten indult a legtöbb felszámolási eljárás. A fővárosban az előző évi 2984-hez képest tavaly 4710 esetben kezdeményeztek eljárást a fizetőképtelen cégek ellen; 3 esztendő alatt egyébként összesen több mint tízezer-hatszázat.

Felszámolási eljárások száma 1998-tól évente Magyarországon

Pest megyében 1341, Szabolcs-Szatmárban 1337 céget számoltak fel. A legkevesebb felszámolásra Tolna (103), Vas (135) és Heves (137) megyében került sor, bár az előző évihez képest ezekben a térségekben is átlagosan megkétszereződött a felszámolási eljárások száma.

Végelszámolási elárások

Végelszámolás sorsára tavaly 9890 cég jutott, csaknem kétszer annyi, mint 2008-ban (5743). Természetesen a statisztikában itt is Budapest és Pest megye vezet: az összes végelszámolás több, mint fele (5578) a fővárosra esett. (3 év alatt Budapesten összesen 10 710 vállalkozás szűnt meg végelszámolással.)

Végelszámolási eljárások száma 1998-tól évente Magyarországon

Pest megyében egy év alatt 1007, három év alatt összesen 2101 cég végelszámolására került sor. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 560, Hajdú-Biharban 510 társaság jutott erre a sorsra, körülbelül kétszer annyi, mint egy évvel korábban. Kötelezettségeinek elmulasztása miatt 2009-ben 11 826 cég adószámát függesztették fel (2008-ban 9139-ét).

Csődeljárás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A csődeljárások száma az előző két esztendőhöz képest tavaly megtöbbszöröződött: 2007-ben 29, 2008-ban 13 csődeljárásról számoltak be a statisztikák, a múlt esztendőben viszont már 81-ről tudósít a feketlista.hu, s a társaságok több, mint a fele (42) a fővárosban volt bejegyezve.

Csődintézkedések száma 1998-tól évente Magyarországon

További tíz Veszprém, illetve nyolc Heves megyében található. Az elmúlt három év összes csődeljárásának (123) gyakorlatilag a fele (61) a budapesti cégeket érintette. A tavaly "becsődölt" 81 cég névsorát olvasva több ismert névvel találkozhatunk.

Így például az Ajka Kristály Üvegipari Kft., az Albatross Plastunion Ipari és Kereskedelmi Zrt., a Civis Hotel Zrt., az Erick van Egeraat Egyesült Építészek Kft., a Pólus Palace Zrt., a HospInvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., a Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht.

Átlagosan 3-5% megtérülés - a felszámolók tapasztalata

Az üzletemberek számára e listák olvasása, döntéseik meghozatala előtt feltétlenül hasznos lehet. És ami lényeges, nem kell különböző honlapokon a szükséges információkat keresgélniük, mert a feketelista.hu -n egyetlen kattintással valamennyit elérhetik.

Elsősorban a 2008 őszén kezdődött világválság hatásával magyarázza a felszámolások számának ugrásszerű növekedését a Felszámolók Országos Egyesülete. Tájékoztatása szerint különösen az építőipar, a gépjárműkereskedelem, és az egyéb kereskedelmi ágazatok szenvednek.

Jelenleg összesen 113, felszámolással foglalkozó szervezet működik az országban, s jelentős létszámbővítést kellett végrehajtaniuk, hogy lépést tudjanak tartani a feladatokkal. Egy-egy felszámolás "levezénylése" átlagosan valamivel több, mint 2 esztendőt vesz igénybe, ám vannak alaposan elhúzódó ügyek is, jellemző példa erre a Videoton, amelynek felszámolása tizenhat évig tartott.

A felszámolások révén azonban a hitelezők vajmi kevés, átlagosan 3-5 százalékos megtérülésre számíthatnak. Körültekintő döntésekkel jobb tehát megelőzni vagy elkerülni az ilyen kapcsolatokat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem