-1 °C Budapest

Feketelista.hu: top 50 legnagyobb céges adóhiány az elmúlt évben

2009. november 17. 18:02

Miközben a költségvetés akár néhány milliárd forintjáért is keményen harcolnak az egyes ágazatok, és protestálnak a társadalmi szervezetek, a drámaian növekvő adótartozások miatt százmilliárdokkal szűkül a büdzsé bevételi oldala. Az APEH legújabb adatai szerint az utóbbi 12 hónapban 300 milliárd forinttal emelkedett az adótartozások összege, és már meghaladja az 1800 milliárd forintot.

Jelenleg 850 ezer magánszemély tarozik az adóhivatalnak, és a körülbelül háromnegyedmillió vállalakozás közül mintegy 400 ezret tartanak nyilván az adósok listáján. Ez utóbbiak nem kevesebb, mint 1600 milliárd forint tartozást halmoztak fel, ám sajnos, legtöbbjük már nem működő vállalkozás, így az adó behajtása meglehetősen kétséges. Október végén 1423 olyan vállalkozás szerepelt az adóslistán, amelyek adótartozása egyenként meghaladta a 100 millió forintot. Számuk egy év alatt csaknem 30 %-kal nőtt.

Vannak szép számmal cégek, amelyek már milliárdos tartozást görgetnek maguk előtt, nehéz elképzelni, hogyan juthattak el idáig. Mindenesetre tanulságos az az összefoglaló, amelyet a feketelista.hu portál állított össze a legnagyobb adóhiánnyal rendelkező ötven vállalkozásról.

Nagyításért kattintson a táblázatra!

Végigböngészve a listát, többnyire kevésbé ismert cégnevekkel találkozhatunk. Abban viszont megegyeznek, hogy nagy többségük nevében - nyilván jelezve tevékenységi körüket - a kereskedelmi és szolgáltató megjelölés olvasható. Mindössze két olyan cégnév olvasható, amelyben nem szerepel sem a kereskedelmi, sem a szolgáltató kifejezés. Az is kiderül, hogy az első 24 "helyezett" egyenként több mint egymilliárd forint adóval tarozik, nem számolva hozzá az ebből fakadó bírságokat. A tíz legnagyobb adós közül 6 a fővárosban van bejegyezve.

A legnagyobb adóhiánya, 2 milliárd 962 millió forint, a fővárosi KPHS Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek van. Ha ehhez hozzáadjuk a jogkövetkezmények - mulasztási bírság, késedelmi kamat - 2,357 milliárdos összegét is, kiderül, hogy több mint 5,3 milliárd forint vele szemben az adóhivatal követelése. Tavaly augusztusban adóvégrehajtást rendeltek el ellene, az idén október végén törölték adószámát.

Nem sokkal marad el mögötte a 2 milliárd 919 millió forint adóval hátralékos ugyancsak budapesti ALDEBARAN-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek a megállapított jogkövetkezményekből származó tartozásai is meghaladják a 2,255 milliárd forintot. Nyilván nem véletlen, hogy a Fővárosi Bíróság ez év szeptember végén felszámolási határozatot hozott ellene. A lista harmadik helyén a szegedi CSOKA-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. található: adóhiányának összege 2,548 milliárd forint, a megállapított jogkövetkezmények összege pedig 1,809 milliárd forint. A Csongrád Megyei Bíróság szeptemberben hozott döntése értelmében felszámolják.

A következő két mamutadós alig szorult le a képzeletbeli szégyendobogóról, mindkettőjük adóhiánya meghaladja a 2,3 milliárd forintot. A budapesti Budafoki úton bejegyzett BECKHAM Irodatechnikai és Kereskedelmi Kft. 2,343 milliárd forint adó, és 2,061 milliárd forintot megtestesítő jogkövetkezmény befizetéséről feledkezett meg. Felszámolási eljárásáról szóló közzététel ez év januárjában jelent meg. A Váci úti GLOBAL IMPEX adótartozása 2,312 milliárd forint, és ehhez jön a különböző elmarasztalásokból fakadóan még 1,991 milliárd forintnyi tartozás. Ugyancsak kétmilliárd forint feletti (2,233 milliárd forint) adóhiánya van a szintén a Váci úti székhelyű East-West Electronics Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, és az ehhez kaopcsolódó 1,655 milliárd forintnyi jogkövetkezmény összege. Esetében az APEH két adóvégrehajtás elrendelésével próbálkozik pénzéhez jutni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A budapesti MALTON CONTINENTAL HUNGARY Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-től csaknem 3,6 milliárd forint befizetését várja az adóhivatal; ebből 1,968 milliárd a közvetlen adóhiány, a többi a jogkövetkezményekből adódik A gyáli székhelyű EURO GROUP 2000 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adótarozása 1,889 milliárd fölé duzzadt, s ettől alig marad el a bírságok, kamatok terhe, ezek meghaladják az 1,674 milliárd forintot. A korábbi adóvégrehajtást követően adószáma felfüggesztésével "honorálta" ez év májusában az adóhatóság. A sorban következik a nyíregyházi WELL TRADE IMPACT Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a cég adóhiánya meghaladja az 1,805 milliárd forintot, s ehhez jön még a több mint 1,464 milliárd forintnyi jogkövetkezmény összege. A szentendrei ETALONEUROPA neve mellett 1,793 milliárd forint adóhiány szerepel, és az egyéb, kiegyenlítése váró összeg is megközelíti a másfél milliárd forintot.

Budapesten, a Kárpát utcában halmozott fel 1,770 milliárd forint adóhiányt a VALORÉP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., s ehhez jön még csaknem 1,529 milliárd forint jogkövetkezményekből származó tartozása. Kétszeri adóvégrehajtás és adószám felfüggesztés szerepel a neve mellett az adóhivatal közzétételében. Ugyancsak fővárosi cég a Word Tech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely 1,728 milliárd forint adóhiányt és 1,646 milliárd jogkövetkezményekből eredő tartozást halmozott fel. Adószám felfüggesztés és adóvégrehajtás van folyamatban a szintén budapesti PCS-HW Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. esetében is. Nem indok nélkül, hiszen több mint 1,701 milliárd forint adó- és ehhez kapcsolódóan további mintegy 1,347 milliárd forint tartozása van.

Az UNIQ METAL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen a múlt év elején már adóvégrehajtást rendelt el az APEH; az idén áprilisban megállapított adóhiánya meghaladja az 1,651 milliárd forintot, a jogkövetkezmények összege pedig az. 1,3 milliárd forintot. A horribilis összeggel adósok sorában található a budapesti székhelyű SYNUX Szolgáltató Kft., amellyel szemben tavaly nyáron rendelt el az adóhivatal adóvégrehajtást és felfüggesztette adószámát. Az APEH nála 1,616 milliárd forint adóhiányt, és 1,534 milliárd forint jogkövetkezményekből eredő tartozást tart nyilván.

Érdemes folytatni a böngészést a feketelista.hu portálon, ahol ismert és ismeretlen cégnevek, elképzelhetetlen részletek olvashatók az 50-es adóslista további "helyezettjeiről".

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem