3 °C Budapest

Nagy nevek a Feketelistán: itt a TOP 50 munkaügyi bírság

2009. december 8. 13:02

A folyamatosan szigorodó ellenőrzések dacára növekszik a munkaügyi és munkavédelmi vétségek száma. Egyes vállalkozók a hatósági előírások kijátszásával próbálnak előnyhöz jutni, azáltal, hogy megkerülik a munkavédelmi eszközök beszerzését, alkalmazását, illetve feketén foglalkoztatják alkalmazottjaikat, nem fizetik be utánuk a törvényben meghatározott járandóságokat.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főigazgatóság (OMMF) ellenőrzéseit követő gyakori elmarasztalások, tetemes bírságok sem képesek meggyőzni őket arról, hogy a csalásra, a félrevezetésre alaposan ráfizethetnek. Sajnos, erről tanúskodik a feketelista.hu portál által a munkavédelmi és munkaügyi jogsértések miatt megbírságolt cégekről készült összeállítás.

48 ezer rajtakapott feketén dolgozó

Az OMMF kimutatása szerint az idén mintegy 43 ezer munkáltatónál végeztek munkaügyi ellenőrzést, és 31 ezernél találtak kisebb-nagyobb szabálytalanságot. Kiderült, hogy körülbelül 48 ezer dolgozót feketén foglalkoztattak. A munkáltatók sok esetben a gazdasági válság miatt nehezebbé vált anyagi helyzetükkel próbáltak takarózni. A munkavédelem területén sem javult a helyzet, a célellenőrzés adatai szerint a szabálytalanságokban érintett dolgozók aránya a tavalyihoz képest 7,7 %-kal növekedett.

Több mint 17 ezer munkahelyre, és 671 ezer dolgozóra terjedt ki az ellenőrzés. Míg a múlt évben az összes munkavédelmi szabálytalanság 46,4 %-a az építőiparban történt, addig az idén a kereskedelem és a vendéglátás került az első helyre 49,4 %-kal. Összességében: munkavédelemben és munkaügyben kiszabott bírságok összege megközelíti az 5,155 milliárd forintot. Ebből a munkaügyi bírságok csaknem 4 milliárd forintot tesznek ki.

A leginkább elmarasztalt cégekről az OMMF december 1-jei nyilvántartása alapján készített összesítést a feketelista.hu. Az adatokat böngészve kiderül: az első 50 cég mindegyikét már legalább 5 millió forintra megbüntette a hatóság. Az első tíz "helyezett" pedig minimum 10 millió forintnál tart. Az megbírságolt cégek döntő többsége a mezőgazdaság, a vendéglátás, a munkaerő-kölcsönzés és a vagyonvédelem területén működik.

Kilenc alkalommal bírságolták

Külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt szabtak ki többször is a felügyelők összesen 70,6 millió forint bírságot a budapesti Power+B 2007 Munkaerő-közvetítő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re, és nem véletlen, hogy az APEH novemberben felfüggesztette adószámát és adóvégrehajtást rendelt el ellene. A képzeletbeli szégyendobogó második helyén az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő áll; külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért kiszabott munkaügyi bírságainak összege megközelíti a 60 millió forintot. Az eljárások, bírságolások számát tekintve minden bizonnyal a viszneki TO-RO Vendéglátó Kereskedelmi Kft. vezet; külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért, munkaügyi, illetve munkavédelmi mulasztásaiért nem egészen két év alatt kilencszer bírságolták meg, és az elmarasztalások összege meghaladja a 46 millió forintot. A Heves Megyei Bíróság felszámolási határozatot hozott ellene.

Az 50 legnagyobb munkaügyi bírság az elmúlt évben (Nagyításért kattints a táblázatra!)

A listában a következő jogsértők 10 és 20 millió forint közötti bírsággal (és jogkövetkezményeivel) szerepelnek a feketelistán. A SURDÓ Mezőgazdasági Kereskedelmi és Szolgáltató Surd községben van bejegyezve; munkavédelmi mulasztás és külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt mintegy 20 millió forint befizetésére kötelezte a munkaügyi hatóság határozata. Nyilván nem véletlen, hogy novemberben adóvégrehajtás indult ellene.

Adóvégrehajtás, felszámolás szinte mindenhol

A feketelista.hu alapján a tíz leginkább vétkes cég közzé tartozik a székesfehérvári MAN-HUMÁN Szolgáltató Kft., háromszor szabtak ki rá munkaügyi bírságot, összesen 18 millió forintot. Az APEH az elmúlt másfél év alatt ugyancsak háromszor rendelt el ellene adóvégrehajtást, legutóbb novemberben. Három munkaügyi vétség szerepel a budapesti LONDALE-TEAM neve mellett, 15 millió forint bírsággal. Novemberben ellene is adó végrehajtási határozatot hozott az APEH. A CLAVELL Vendéglátóipari Kft.-t is munkaügyi jogsértések miatt büntették meg, összesen 12,5 millió forintra. További sorsát vetíti előre a Fővárosi Bíróság felszámolási határozata. Kiskunfélegyházi címbejegyzéssel szerepel a KEVI-ALU Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., 12 millió forint munkaügyi bírsággal sújtották. Az első tíz "helyezett" közzé került még az AH-NK Védelem 2008 Vagyonvédelmi Kft. 10 millió forint bírsággal, és az Illésőr Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. hasonló összegű elmarasztalással. Utóbbi hatszor részesült munkaügyi bírságban és a múlt hónap végén adóvégrehajtás alá vonták, adószámát felfüggesztették. 5 milliós bírsággal a listán éktelenkedik a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. is.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?