Nagy nevek a Feketelistán: itt a TOP 50 munkaügyi bírság

2009. december 8. 13:02

A folyamatosan szigorodó ellenőrzések dacára növekszik a munkaügyi és munkavédelmi vétségek száma. Egyes vállalkozók a hatósági előírások kijátszásával próbálnak előnyhöz jutni, azáltal, hogy megkerülik a munkavédelmi eszközök beszerzését, alkalmazását, illetve feketén foglalkoztatják alkalmazottjaikat, nem fizetik be utánuk a törvényben meghatározott járandóságokat.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főigazgatóság (OMMF) ellenőrzéseit követő gyakori elmarasztalások, tetemes bírságok sem képesek meggyőzni őket arról, hogy a csalásra, a félrevezetésre alaposan ráfizethetnek. Sajnos, erről tanúskodik a feketelista.hu portál által a munkavédelmi és munkaügyi jogsértések miatt megbírságolt cégekről készült összeállítás.

48 ezer rajtakapott feketén dolgozó

Az OMMF kimutatása szerint az idén mintegy 43 ezer munkáltatónál végeztek munkaügyi ellenőrzést, és 31 ezernél találtak kisebb-nagyobb szabálytalanságot. Kiderült, hogy körülbelül 48 ezer dolgozót feketén foglalkoztattak. A munkáltatók sok esetben a gazdasági válság miatt nehezebbé vált anyagi helyzetükkel próbáltak takarózni. A munkavédelem területén sem javult a helyzet, a célellenőrzés adatai szerint a szabálytalanságokban érintett dolgozók aránya a tavalyihoz képest 7,7 %-kal növekedett.

Több mint 17 ezer munkahelyre, és 671 ezer dolgozóra terjedt ki az ellenőrzés. Míg a múlt évben az összes munkavédelmi szabálytalanság 46,4 %-a az építőiparban történt, addig az idén a kereskedelem és a vendéglátás került az első helyre 49,4 %-kal. Összességében: munkavédelemben és munkaügyben kiszabott bírságok összege megközelíti az 5,155 milliárd forintot. Ebből a munkaügyi bírságok csaknem 4 milliárd forintot tesznek ki.

A leginkább elmarasztalt cégekről az OMMF december 1-jei nyilvántartása alapján készített összesítést a feketelista.hu. Az adatokat böngészve kiderül: az első 50 cég mindegyikét már legalább 5 millió forintra megbüntette a hatóság. Az első tíz "helyezett" pedig minimum 10 millió forintnál tart. Az megbírságolt cégek döntő többsége a mezőgazdaság, a vendéglátás, a munkaerő-kölcsönzés és a vagyonvédelem területén működik.

Kilenc alkalommal bírságolták

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt szabtak ki többször is a felügyelők összesen 70,6 millió forint bírságot a budapesti Power+B 2007 Munkaerő-közvetítő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re, és nem véletlen, hogy az APEH novemberben felfüggesztette adószámát és adóvégrehajtást rendelt el ellene. A képzeletbeli szégyendobogó második helyén az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő áll; külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért kiszabott munkaügyi bírságainak összege megközelíti a 60 millió forintot. Az eljárások, bírságolások számát tekintve minden bizonnyal a viszneki TO-RO Vendéglátó Kereskedelmi Kft. vezet; külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért, munkaügyi, illetve munkavédelmi mulasztásaiért nem egészen két év alatt kilencszer bírságolták meg, és az elmarasztalások összege meghaladja a 46 millió forintot. A Heves Megyei Bíróság felszámolási határozatot hozott ellene.

Az 50 legnagyobb munkaügyi bírság az elmúlt évben (Nagyításért kattints a táblázatra!)

A listában a következő jogsértők 10 és 20 millió forint közötti bírsággal (és jogkövetkezményeivel) szerepelnek a feketelistán. A SURDÓ Mezőgazdasági Kereskedelmi és Szolgáltató Surd községben van bejegyezve; munkavédelmi mulasztás és külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt mintegy 20 millió forint befizetésére kötelezte a munkaügyi hatóság határozata. Nyilván nem véletlen, hogy novemberben adóvégrehajtás indult ellene.

Adóvégrehajtás, felszámolás szinte mindenhol

A feketelista.hu alapján a tíz leginkább vétkes cég közzé tartozik a székesfehérvári MAN-HUMÁN Szolgáltató Kft., háromszor szabtak ki rá munkaügyi bírságot, összesen 18 millió forintot. Az APEH az elmúlt másfél év alatt ugyancsak háromszor rendelt el ellene adóvégrehajtást, legutóbb novemberben. Három munkaügyi vétség szerepel a budapesti LONDALE-TEAM neve mellett, 15 millió forint bírsággal. Novemberben ellene is adó végrehajtási határozatot hozott az APEH. A CLAVELL Vendéglátóipari Kft.-t is munkaügyi jogsértések miatt büntették meg, összesen 12,5 millió forintra. További sorsát vetíti előre a Fővárosi Bíróság felszámolási határozata. Kiskunfélegyházi címbejegyzéssel szerepel a KEVI-ALU Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., 12 millió forint munkaügyi bírsággal sújtották. Az első tíz "helyezett" közzé került még az AH-NK Védelem 2008 Vagyonvédelmi Kft. 10 millió forint bírsággal, és az Illésőr Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. hasonló összegű elmarasztalással. Utóbbi hatszor részesült munkaügyi bírságban és a múlt hónap végén adóvégrehajtás alá vonták, adószámát felfüggesztették. 5 milliós bírsággal a listán éktelenkedik a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. is.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm