4 °C Budapest

Rekordok dőlnek meg: hova fegyverkezik a világ?

2009. június 8. 16:02

Egy svéd békekutató intézményt, a Sipri felmérése szerint tavaly, a válság ellenére mintegy 4 százalékkal bővült a globális hadiipar, összesen mintegy 1 464 milliárd dollárt költöttek az egyes országok hadászati célokra. Ez az összeg közel másfélszerese az 1999-ben mértnek.

A civil légitársaságokkal szemben a hadászati légi ipart elkerülte a válság, de a Sipri kutatói szerint ők is, és a fegyvergyártók is hamarosan árbevétel csökkenéssel kell, hogy szembenézzenek.

A békefenntartó intézkedésekre költött összegek tavaly 11 százalékkal nőttek, amely bővülésből természetesen a hadászati cégek is profitáltak. A legnagyobb békefenntartó projektek Darfurban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajlottak. Ezen a téren rekord is született: 2008-ban vett részt ugyanis a legtöbb ember ilyen intézkedésben, összesen mintegy 187 586 fő.

2007-ben a 100 legnagyobb hadászati eszközöket, repülőket és fegyvereket gyártó cég 347 milliárd dollárnyi árbevételre tett szert. A cégek szinte mindegyike amerikai, vagy európai volt: a teljes forgalom 61 százalékát 44 amerikai cég bonyolította le, 31 százalékért pedig 32 európai cég volt felelős. A maradék néhány cég orosz, japán, izraeli, illetve indiai tulajdonban van.

A Sipri adatai szerint 2002 óta a top 100 fegyvergyártó cég forgalma mintegy 37 százalékkal emelkedett. A legnagyobb ezek közül az amerikai Boeing, amely 2007-ben 30,5 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított a hadiiparban. A brit BAE Systems a második helyen végzett, 29,9 milliárd dolláros forgalmával.

Ami az egyes országok hadiiparra fordított kiadásait illeti, itt is az USA vezeti a rangsort, a 58 százalékot kihasítva a globális tortából, de Kína és Oroszország az elmúlt években jelentősen csökkentette lemaradását ezen a téren.

Ezzel szemben a Közel-Keleten némileg csökkentek a kiadások 2008-ban, amit a Sipri átmeneti jelenségnek titulál, hiszen számos ország ebben a régióban most tervez nagyobb beruházásokat. Ráadásul ott van kivételnek Irak, ahol tavaly 133 százalékkal többet költöttek hadászatra, mint 2007-ben.

A békekutató intézmény szakértői szerint azonban a hadikiadások növelése számos országban súlyos problémákhoz vezethet, még a gazdagabb országok esetében is. Az USA-ban például Bush 8 éves elnöksége alatt a második világháború óta nem látott szintre emelkedtek a védelmi iparra fordított összegek, ami erősen megcsapta az állami költségvetést.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?