Lebukott a Gillette: mennyibe is kerül egy borotva?

2009. június 8. 14:02

Érdekes információk szivárogtak ki a legnagyobb borotvagyártók háza tájáról. A Gilletteről például kiderült, hogy az általa gyártott borotvafej előállítási költsége mindössze 5 penny, azaz 16 forint.

Az persze nem meglepő, hogy sok olyan világszerte ismert termék van, amely rendkívül alacsony előállítási költségéhez képest igencsak sokba kerül, de a briteknél a Gillette most igencsak kiverte a biztosítékot.

A Daily Mail című napilap bennfentes információkra hivatkozva ugyanis azt állítja: a Gillette által gyártott borotvafejek darabja 5 pennybe, azaz alig több mint 16 forintba kerül.

Az 5 penny természetesen a gyártási költséget jelenti, erre jön még 2 penny csomagolási költség. A Gillette haszonkulcsa 1,57 font (516 forint), míg a boltok átlagosan 47,5 pennyt (155 forint) tesznek rá. Ehhez tevődik hozzá még a forgalmi adó, így jön ki a Gillette Fusion Power brit átlagára: egy borotvafej 2,43 fontba, azaz 799 forintba kerül. (Magyarországon a termék ára nagyjából 750 és 1200 forint között mozog.)

A napilap szerint az is érdekes, hogy a legnagyobb brit kiskereskedelmi áruházláncok miért árulják ugyanolyan áron a borotvagyártó termékeit. A hírek szerint már állami szervek is vizsgálják az ügyben felmerült kartellgyanút.

Az árakat elnézve az sem véletlen, hogy a gazdasági válság kirobbanása óta a Gillette (és legnagyobb konkurenciái, főleg a Wilkinson) termékei a leginkább népszerűek a bolti szarkák körében. A szigetországban már a legkülönfélébb biztonsági megoldásokkal próbálkoznak a lopások megelőzése érdekében: olyan érzékelőket tesznek a dobozokra, amely már azt is jelzi a személyzetnek, ha a terméket valaki levette a polcról.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?