Magyarországon adják a legkevesebbet a tejért

2009. május 26. 10:47

Drasztikusan, harmincegy százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára hazánkban. Az Állattenyésztési Kutatóintézet szerint az egész világon hazánkban fizetnek a legkevesebbet egy liter tejért.

Áprilisban 55-61 forint között mozgott a tej literenkénti felvásárlási ára. Az átlagár márciushoz képest 2, tavaly áprilishoz képest viszont 31 százalékkal csökkent. Amennyiben ez így marad, felére csökkenhet a tejtermelés és az ágazatban ötven százalékos leépítésre is lehet számítani, a tartósan hatvan forint alatti felvásárlási árat ugyanis nem tudják tartani a termelők. Az Állattenyésztési Kutatóintézet szerint az egész világon hazánkban fizetnek a legkevesebbet egy liter tejért.

"Hetven forint körüli egy liter tej önköltsége, igaz, erre a gazdák nyolc-tíz forint kvótatámogatást is kapnak. Azonban ezzel is csak nullszaldósra tudják kihozni a költségeiket" - mondta a Magyar Hírlapnak kovács László, a Tej Terméktanács elnöke.

A gazdák elkezdték eladni a teheneiket, a gyengén tejelőket pedig leselejtezik. A magyar piacon megjelentek a tőkeerős olasz, orosz és ukrán felvásárlók, akik örömmel veszik át a jól tejelő marhákat, a vemhes üszőket és ezrével viszik őket külföldre. Ha a tendencia nem áll meg, félő, hogy Magyarország kénytelen lesz importból fedezni a tejszükségleteit.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10