-2 °C Budapest

Magyarországon adják a legkevesebbet a tejért

2009. május 26. 10:47

Drasztikusan, harmincegy százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára hazánkban. Az Állattenyésztési Kutatóintézet szerint az egész világon hazánkban fizetnek a legkevesebbet egy liter tejért.

Áprilisban 55-61 forint között mozgott a tej literenkénti felvásárlási ára. Az átlagár márciushoz képest 2, tavaly áprilishoz képest viszont 31 százalékkal csökkent. Amennyiben ez így marad, felére csökkenhet a tejtermelés és az ágazatban ötven százalékos leépítésre is lehet számítani, a tartósan hatvan forint alatti felvásárlási árat ugyanis nem tudják tartani a termelők. Az Állattenyésztési Kutatóintézet szerint az egész világon hazánkban fizetnek a legkevesebbet egy liter tejért.

"Hetven forint körüli egy liter tej önköltsége, igaz, erre a gazdák nyolc-tíz forint kvótatámogatást is kapnak. Azonban ezzel is csak nullszaldósra tudják kihozni a költségeiket" - mondta a Magyar Hírlapnak kovács László, a Tej Terméktanács elnöke.

A gazdák elkezdték eladni a teheneiket, a gyengén tejelőket pedig leselejtezik. A magyar piacon megjelentek a tőkeerős olasz, orosz és ukrán felvásárlók, akik örömmel veszik át a jól tejelő marhákat, a vemhes üszőket és ezrével viszik őket külföldre. Ha a tendencia nem áll meg, félő, hogy Magyarország kénytelen lesz importból fedezni a tejszükségleteit.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem