12 °C Budapest

Újraéledhet az iskolatej-program!

2009. március 24. 10:00

Folytatódhat, illetve erősödhet az európai tejtermelők tiltakozási hulláma, ha az Európai Bizottság nem tesz érdemi lépéseket a tejpiacot, illetve a tejfelvásárlási árakat illetően. Itthon az agrártárca igyekszik csitítani a termelők kedélyeit.

Újabb megmozdulásokra lehet számítani hazánkban is, továbbá a német, osztrák, szlovák és szlovén tejtermelők körében, ha Brüsszel nem emeli gyors léptekkel a tejfelvásárlási árat, amely az elmúlt évben, illetve idén rekord alacsony szintre jutott.

A termelők a kvótanövelések befagyasztását, illetve az intervenciós árak növelését sürgeti, továbbá hazánk azt is követeli, hogy az EB 50 százalékkal növelje a kvótákhoz járó uniós támogatásokat is.

Brüsszel tavaly először két, majd további négy százalékkal emelte az uniós tejkvótákat, amely hozzájárult az árcsökkentő felesleg kialakulásához a piacon. Az uniós agrárbiztos szerint azonban a termelők nem a kvótákhoz, hanem a piaci kereslethez igazodnak, melyet az is igazol, hogy a termelés tavaly is elmaradt az engedélyezett maximumtól.

Itthon a tejfelvásárlási árak 70-90 forintos literenkénti árról idén 45-65 forintra zuhantak, amely a gazdálkodóknak literenként 15-20 forintos veszteséget jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az agrártárca a válság enyhítésére az év elején 2,5 milliárd forintos támogatási csomagot ígért, melynek részeként átvállalna egyes hatósági vizsgálati díjakat, újraélesztené az iskolatej-programot, és tejtermékeket is felvásárolna.

A termelők azonban demonstrációt helyeztek kilátásba, melyet a hazai intézkedésektől tesznek függővé.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem