5 °C Budapest

Újraéledhet az iskolatej-program!

2009. március 24. 10:00

Folytatódhat, illetve erősödhet az európai tejtermelők tiltakozási hulláma, ha az Európai Bizottság nem tesz érdemi lépéseket a tejpiacot, illetve a tejfelvásárlási árakat illetően. Itthon az agrártárca igyekszik csitítani a termelők kedélyeit.

Újabb megmozdulásokra lehet számítani hazánkban is, továbbá a német, osztrák, szlovák és szlovén tejtermelők körében, ha Brüsszel nem emeli gyors léptekkel a tejfelvásárlási árat, amely az elmúlt évben, illetve idén rekord alacsony szintre jutott.

A termelők a kvótanövelések befagyasztását, illetve az intervenciós árak növelését sürgeti, továbbá hazánk azt is követeli, hogy az EB 50 százalékkal növelje a kvótákhoz járó uniós támogatásokat is.

Brüsszel tavaly először két, majd további négy százalékkal emelte az uniós tejkvótákat, amely hozzájárult az árcsökkentő felesleg kialakulásához a piacon. Az uniós agrárbiztos szerint azonban a termelők nem a kvótákhoz, hanem a piaci kereslethez igazodnak, melyet az is igazol, hogy a termelés tavaly is elmaradt az engedélyezett maximumtól.

Itthon a tejfelvásárlási árak 70-90 forintos literenkénti árról idén 45-65 forintra zuhantak, amely a gazdálkodóknak literenként 15-20 forintos veszteséget jelent.

Az agrártárca a válság enyhítésére az év elején 2,5 milliárd forintos támogatási csomagot ígért, melynek részeként átvállalna egyes hatósági vizsgálati díjakat, újraélesztené az iskolatej-programot, és tejtermékeket is felvásárolna.

A termelők azonban demonstrációt helyeztek kilátásba, melyet a hazai intézkedésektől tesznek függővé.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?