Hortobágy: vállalkozó szellemek a gémeskút árnyékában - galéria

2009. május 2. 06:20

Az Európai Bizottság által kiírt "Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztese 2008-ban a Hortobágy lett mint "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző" utazási célpontja.

 

A Hortobágy Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztája, mely a természet és az ember harmonikus együttélésének kiemelkedő példájaként hazánk első nemzeti parkjaként a Világörökség részévé vált.

 


Itt található a Mátai Ménes, amely gazdag és egyedi lótenyésztő hagyományai miatt különleges helyet foglal el Európa nemzeti és történeti méneseinek sorában. A gyerekek testközelből is megismerkedhetnek a különleges és értékes állatokkal, az őshonos magyar háziállatok szabadtéri bemutatójának keretében, a Pusztai Állatparkban. A puszta legrégebbi épülete a Hortobágyi Csárda, amely a Kilenclyukú-híd lábánál várja vendégeit a bio minősítésű nyersanyagokból készült helyi ételspecialitásokkal.

 


Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a Hortobágyi Nemzeti Park területén 200 lovat, 2.800 szürkemarhát, 250 házi bivalyt, 2.000 fehér és fekete rackajuhot és 300 mangalica sertést tartanak.

 


Az alföldiek komoly hangsúlyt helyeznek a programokra is. Gyakorlatilag tavasztól őszig, majd' minden hétvégén kínálnak egy olyan, az egész család számára érdekes látványosságot, ami miatt megéri elutazni a pusztába. Május 31-én Országos Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót, Országos Pásztortánc Versenyt rendeznek, ugyanekkor lesz a Hortobágyi Lovasnapok és a Pásztorok Ünnepe. Az augusztus huszadikai Hídi vásár után -többek között- szeptember közepén Magyar pásztorkutyák terelőversenyével folytatódik a sorozat, ami november végén a Pásztoradventtel ér véget.

Április utolsó hétvégéjén Kihajtási ünnepet rendeztek -melynek keretében több száz állatot hajtottak át a legendás hídon. Az eseményhez kapcsolódva biovásárt is tartottak:  A leghülyébb BIO-termékek: "Lófingató" pálinka és kecsketej szappan

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 


Természetesen az infrastrukturális lehetőségeket is próbálják -legtöbbször pályázati források bevonásával- fejleszteni. És úgy tűnik, az elszánt -és a térségben komoly üzletet is látó- vállalkozók itt is sikerrel járnak: igaz, az autópályáról letérve még hagy kívánnivalót maga után az utak minősége, azonban néhány tíz kilométeres körzetben több négy, sőt, egy ötcsillagos szállodát is találunk.

Komoly kitörési utat jelenthet a térségben is egyre nagyobb teret nyerő biogazdálkodás: a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. 2000 hektáron folytat ökológiai szántóföldi növény-termesztést.

 


A szintetikus növényvédőszerek, műtrágyák és hozamfokozók használata nélkül termelt kölest, árpát, őszi búzát, tönkölybúzát, zabot, kukoricát, borsót, olajrepcét, olajtököt, olajnapraforgót, mustárt, olajlent, lucernát hazai és külföldi piacokon értékesítik, és a környékbeli szaküzletekben és éttermekben is felhasználják.

Fotók: Pénzcentrum

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem