Hortobágy: vállalkozó szellemek a gémeskút árnyékában - galéria

2009. május 2. 06:20

Az Európai Bizottság által kiírt "Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztese 2008-ban a Hortobágy lett mint "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző" utazási célpontja.

 

A Hortobágy Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztája, mely a természet és az ember harmonikus együttélésének kiemelkedő példájaként hazánk első nemzeti parkjaként a Világörökség részévé vált.

 


Itt található a Mátai Ménes, amely gazdag és egyedi lótenyésztő hagyományai miatt különleges helyet foglal el Európa nemzeti és történeti méneseinek sorában. A gyerekek testközelből is megismerkedhetnek a különleges és értékes állatokkal, az őshonos magyar háziállatok szabadtéri bemutatójának keretében, a Pusztai Állatparkban. A puszta legrégebbi épülete a Hortobágyi Csárda, amely a Kilenclyukú-híd lábánál várja vendégeit a bio minősítésű nyersanyagokból készült helyi ételspecialitásokkal.

 


Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a Hortobágyi Nemzeti Park területén 200 lovat, 2.800 szürkemarhát, 250 házi bivalyt, 2.000 fehér és fekete rackajuhot és 300 mangalica sertést tartanak.

 


Az alföldiek komoly hangsúlyt helyeznek a programokra is. Gyakorlatilag tavasztól őszig, majd' minden hétvégén kínálnak egy olyan, az egész család számára érdekes látványosságot, ami miatt megéri elutazni a pusztába. Május 31-én Országos Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót, Országos Pásztortánc Versenyt rendeznek, ugyanekkor lesz a Hortobágyi Lovasnapok és a Pásztorok Ünnepe. Az augusztus huszadikai Hídi vásár után -többek között- szeptember közepén Magyar pásztorkutyák terelőversenyével folytatódik a sorozat, ami november végén a Pásztoradventtel ér véget.

Április utolsó hétvégéjén Kihajtási ünnepet rendeztek -melynek keretében több száz állatot hajtottak át a legendás hídon. Az eseményhez kapcsolódva biovásárt is tartottak:  A leghülyébb BIO-termékek: "Lófingató" pálinka és kecsketej szappan

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


Természetesen az infrastrukturális lehetőségeket is próbálják -legtöbbször pályázati források bevonásával- fejleszteni. És úgy tűnik, az elszánt -és a térségben komoly üzletet is látó- vállalkozók itt is sikerrel járnak: igaz, az autópályáról letérve még hagy kívánnivalót maga után az utak minősége, azonban néhány tíz kilométeres körzetben több négy, sőt, egy ötcsillagos szállodát is találunk.

Komoly kitörési utat jelenthet a térségben is egyre nagyobb teret nyerő biogazdálkodás: a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. 2000 hektáron folytat ökológiai szántóföldi növény-termesztést.

 


A szintetikus növényvédőszerek, műtrágyák és hozamfokozók használata nélkül termelt kölest, árpát, őszi búzát, tönkölybúzát, zabot, kukoricát, borsót, olajrepcét, olajtököt, olajnapraforgót, mustárt, olajlent, lucernát hazai és külföldi piacokon értékesítik, és a környékbeli szaküzletekben és éttermekben is felhasználják.

Fotók: Pénzcentrum

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?