Hortobágy: vállalkozó szellemek a gémeskút árnyékában - galéria

2009. május 2. 06:20

Az Európai Bizottság által kiírt "Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztese 2008-ban a Hortobágy lett mint "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző" utazási célpontja.

 

A Hortobágy Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztája, mely a természet és az ember harmonikus együttélésének kiemelkedő példájaként hazánk első nemzeti parkjaként a Világörökség részévé vált.

 


Itt található a Mátai Ménes, amely gazdag és egyedi lótenyésztő hagyományai miatt különleges helyet foglal el Európa nemzeti és történeti méneseinek sorában. A gyerekek testközelből is megismerkedhetnek a különleges és értékes állatokkal, az őshonos magyar háziállatok szabadtéri bemutatójának keretében, a Pusztai Állatparkban. A puszta legrégebbi épülete a Hortobágyi Csárda, amely a Kilenclyukú-híd lábánál várja vendégeit a bio minősítésű nyersanyagokból készült helyi ételspecialitásokkal.

 


Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a Hortobágyi Nemzeti Park területén 200 lovat, 2.800 szürkemarhát, 250 házi bivalyt, 2.000 fehér és fekete rackajuhot és 300 mangalica sertést tartanak.

 


Az alföldiek komoly hangsúlyt helyeznek a programokra is. Gyakorlatilag tavasztól őszig, majd' minden hétvégén kínálnak egy olyan, az egész család számára érdekes látványosságot, ami miatt megéri elutazni a pusztába. Május 31-én Országos Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót, Országos Pásztortánc Versenyt rendeznek, ugyanekkor lesz a Hortobágyi Lovasnapok és a Pásztorok Ünnepe. Az augusztus huszadikai Hídi vásár után -többek között- szeptember közepén Magyar pásztorkutyák terelőversenyével folytatódik a sorozat, ami november végén a Pásztoradventtel ér véget.

Április utolsó hétvégéjén Kihajtási ünnepet rendeztek -melynek keretében több száz állatot hajtottak át a legendás hídon. Az eseményhez kapcsolódva biovásárt is tartottak:  A leghülyébb BIO-termékek: "Lófingató" pálinka és kecsketej szappan

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 


Természetesen az infrastrukturális lehetőségeket is próbálják -legtöbbször pályázati források bevonásával- fejleszteni. És úgy tűnik, az elszánt -és a térségben komoly üzletet is látó- vállalkozók itt is sikerrel járnak: igaz, az autópályáról letérve még hagy kívánnivalót maga után az utak minősége, azonban néhány tíz kilométeres körzetben több négy, sőt, egy ötcsillagos szállodát is találunk.

Komoly kitörési utat jelenthet a térségben is egyre nagyobb teret nyerő biogazdálkodás: a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. 2000 hektáron folytat ökológiai szántóföldi növény-termesztést.

 


A szintetikus növényvédőszerek, műtrágyák és hozamfokozók használata nélkül termelt kölest, árpát, őszi búzát, tönkölybúzát, zabot, kukoricát, borsót, olajrepcét, olajtököt, olajnapraforgót, mustárt, olajlent, lucernát hazai és külföldi piacokon értékesítik, és a környékbeli szaküzletekben és éttermekben is felhasználják.

Fotók: Pénzcentrum

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem