15 °C Budapest

Hortobágy: vállalkozó szellemek a gémeskút árnyékában - galéria

2009. május 2. 06:20

Az Európai Bizottság által kiírt "Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztese 2008-ban a Hortobágy lett mint "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző" utazási célpontja.

 

A Hortobágy Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztája, mely a természet és az ember harmonikus együttélésének kiemelkedő példájaként hazánk első nemzeti parkjaként a Világörökség részévé vált.

 


Itt található a Mátai Ménes, amely gazdag és egyedi lótenyésztő hagyományai miatt különleges helyet foglal el Európa nemzeti és történeti méneseinek sorában. A gyerekek testközelből is megismerkedhetnek a különleges és értékes állatokkal, az őshonos magyar háziállatok szabadtéri bemutatójának keretében, a Pusztai Állatparkban. A puszta legrégebbi épülete a Hortobágyi Csárda, amely a Kilenclyukú-híd lábánál várja vendégeit a bio minősítésű nyersanyagokból készült helyi ételspecialitásokkal.

 


Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a Hortobágyi Nemzeti Park területén 200 lovat, 2.800 szürkemarhát, 250 házi bivalyt, 2.000 fehér és fekete rackajuhot és 300 mangalica sertést tartanak.

 


Az alföldiek komoly hangsúlyt helyeznek a programokra is. Gyakorlatilag tavasztól őszig, majd' minden hétvégén kínálnak egy olyan, az egész család számára érdekes látványosságot, ami miatt megéri elutazni a pusztába. Május 31-én Országos Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót, Országos Pásztortánc Versenyt rendeznek, ugyanekkor lesz a Hortobágyi Lovasnapok és a Pásztorok Ünnepe. Az augusztus huszadikai Hídi vásár után -többek között- szeptember közepén Magyar pásztorkutyák terelőversenyével folytatódik a sorozat, ami november végén a Pásztoradventtel ér véget.

Április utolsó hétvégéjén Kihajtási ünnepet rendeztek -melynek keretében több száz állatot hajtottak át a legendás hídon. Az eseményhez kapcsolódva biovásárt is tartottak:  A leghülyébb BIO-termékek: "Lófingató" pálinka és kecsketej szappan

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 


Természetesen az infrastrukturális lehetőségeket is próbálják -legtöbbször pályázati források bevonásával- fejleszteni. És úgy tűnik, az elszánt -és a térségben komoly üzletet is látó- vállalkozók itt is sikerrel járnak: igaz, az autópályáról letérve még hagy kívánnivalót maga után az utak minősége, azonban néhány tíz kilométeres körzetben több négy, sőt, egy ötcsillagos szállodát is találunk.

Komoly kitörési utat jelenthet a térségben is egyre nagyobb teret nyerő biogazdálkodás: a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. 2000 hektáron folytat ökológiai szántóföldi növény-termesztést.

 


A szintetikus növényvédőszerek, műtrágyák és hozamfokozók használata nélkül termelt kölest, árpát, őszi búzát, tönkölybúzát, zabot, kukoricát, borsót, olajrepcét, olajtököt, olajnapraforgót, mustárt, olajlent, lucernát hazai és külföldi piacokon értékesítik, és a környékbeli szaküzletekben és éttermekben is felhasználják.

Fotók: Pénzcentrum

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm