Spórolj okosan: tippek családosoknak és egyedülállóknak

2010. június 24. 08:02

Hogyan spórolnak a családosok és az egyedülállók? Takarékoskodni segít a Pénzcentrum. Egy középkorú családos és egy fiatal egyedülálló olvasónktól kértünk tippeket a mindennapi megtakarításra, a gazdaságos életvitelre, az ésszerű spórolásra. Hőszigetelés, okos vásárlás, energiatakarékos háztartás: pénztárcabarát ötletek a hétköznapokra.

Ákos 38 éves, két gyermek - a 12 éves Andi és a 8 éves Janka- édesapja, egy logisztikai vállalatnál dolgozik. Felesége, Anett tanár egy budapesti középiskolában. Kőbányán élnek, egy 1 + 2 félszobás, 58 négyzetméteres társasházi lakásban. A családnak egy Opel Astra gépkocsija van, ami idén tölti 10. életévét.

Viktor 27 éves, egy nemzetközi nagyvállalat magyarországi telefonos ügyfélszolgálatán dolgozik. Eredetileg Nógrád-megyei lakos, de mivel a főváros közelében dolgozik, Budapest 16. kerületében bérel egy 38 négyzetméteres, másfél szobás panellakást. Egyedül él. Tavaly beruházott egy Suzuki Swift-re, ami idén 8 éves.

Interjúalanyainkat arról kérdeztük, hogyan spórolnak, hol takarítanak meg, és mennyit.

REZSI

Ákos: Mi ezen elég sokat tudtunk fogni mostanában. Tavaly nyáron teljesen kicseréltük a nyílászárókat, ablak, ajtó, teljesen hőszigetelt lett. Igaz, majd' egymilliós beruházás volt, de mindenképp megérte, hiszen a téli hónapokban mintegy 20-25 százalékkal alacsonyabb a számla. Ráadásul a radiátorok mögé tettünk speciális hőtartó fóliát, ez pár ezer forint, de szerintem sokat jelent a számlánál.

Viktor: Nálam sajnos nem ilyen jó a helyzet: a lakások nincsenek egyedi mérőórával ellátva, így fizetek, mint a katonatiszt: a téli hónapokban nagyjából 30 ezer forintot. Igaz, a tulajdonos tavaly feltett egy hőszigetelő szivacsot az ablakokra, ez annyiban segít, hogy kevésbé huzatos a lakás. Habár csak bérlő vagyok, de a lakógyűléseken többször is felszólaltam már a panelprogram társasházon belüli elfogadtatásáért. Tavaly nem jött össze a kellő számú igen szavazat, ezért idén újra megpróbáljuk a lakótársakkal megértetni a szükségességét.

Pénzcentrum vélemény
Szinte már közhelynek számít, hogy megfelelő hőszigeteléssel rengeteget lehet spórolni - persze erre akkor hajlik igazán az ember, ha van külön mérőórája, és a saját pénztárcája is megérzi a változást. A szakemberek leginkább a nyílászárók cseréjét, a radiátorcsövek leszigetelését ajánlják, hasznos a hőtartó fólia felhelyezése, és az is, ha éjszakára lehúzzuk a redőnyöket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ákos: Évek óta energiatakarékos izzóink vannak, már teljesen természetes, hogy ilyeneket veszünk. Ha látok akciósan, mindig vásárolok párat, így van tartalék, de tapasztalataim szerint ezeknek az élettartama is hosszabb, mint a hagyományos égőké. Az elmúlt 2-3 évben szinte minden komolyabb háztartási gépet lecseréltünk, a mosógépet, a hűtőt, a tűzhelyet. Mosogatógépet pedig már elve "A +" kategóriásat vettünk. A feleségem a legtöbb ruhát 30 fokon mossa, a mai mosóporok már itt is jól hatnak.

Viktor: Nálam a mosogatógéppel nincs probléma - mivel egyáltalán nincs is. Cserébe viszont összegyűjtöm a piszkos edényeket, és egyszerre mosogatok. Igaz, nem túl higiénikus, de egyrészt így takarékosabb, másrészt ki nem állhatom a mosogatást. Az energiatakarékos izzók az én albérletemben is alapkövetelmények számítanak, ha jól emlékszem, az IKEA- ban vettem legutóbb néhányat, meglepően olcsón. Szerintem azzal is spórolok, hogy főzéshez elektromos vízforralóval melegítem a szükséges vizet, és persze mindig fedőt használok. Karácsonyra kaptam anyukámtól egy kuktát -ebben jóval gyorsabban megfő az étel.

Pénzcentrum vélemény
Egy energiatakarékos izzó akár 80 százalékkal kevesebbet fogyaszthat, mint a hagyományos égők. A háztartási készülékek lecserélésénél figyeljünk arra, hogy lehetőleg "A", vagy "A+" kategóriájú legyen az energiafelhasználása és a hatékonysága is. Viktornak pedig azt javasoljuk, ruházzon be egy mosogatógépbe: valószínűleg jóval kevesebb vizet fogyaszt majd, mint a kézi mosogatás. Addig is szerezzen be a konyhai csaptelephez egy úgynevezett perlátort, ami levegővel keveri a vizet, ezáltal a kisebb vízsugár is nagyobb hatékonysággal öblít.
A konyhai takarékossági tippeket a legtöbb háziasszony ismeri, mégis sokan nem figyelnek oda eléggé. Például kapcsoljuk ki a sütőt 10 perccel a sütés vége előtt, vagy használjunk fritőzt az olajban való sütéshez.

Élelmiszer, közlekedés, szórakozás: további pénztárcakímélő tippek

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 13. 07:00
Minden idk harmadik legnépszertlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Tru...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?