7 °C Budapest

A leghülyébb BIO-termékek: "Lófingató" pálinka és kecsketej szappan

2009. április 29. 05:40

Manapság már alig találni olyan terméket, amiből nincs bio változat. Ha elfogadjuk, hogy a legszigorúbb előírásokat betartva készítik őket, néhány termék mellett akkor sem mehetünk el szó nélkül. Íme, a legviccesebb bio készítmények!

A biogazdálkodás olyan gazdálkodási forma, mely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, a szintetikus műtrágya és (szintetikus) növényvédő szerek mellőzésével. Tevékenységek alatt itt erdő-, mező-, tájgazdálkodást, vidékfejlesztést és élelmiszertermelést értünk.

A biogazdálkodás előnye a mikroelemekben, vitaminokban gazdag, kevés káros anyagot tartalmazó biotermék. Míg a szokványos gazdálkodásban a károkozók elleni védelem érdekében rovarölő- és gyomirtószereket használnak, addig a biogazdálkodásban a megelőzésé a főszerep. Ezért például nem szabad olyan növényeket egy területre, egymás után ültetni, melyeket azonos károkozók pusztítanak. Növényvédőszerek közül csak olyanokat használnak, melyek káros szermaradékot egyáltalán nem hagynak. Hozamfokozásra hormonok, antibiotikumok nem használhatóak fel, valamint nem termesztenek génmódosított növényeket.

Az Európai Unióban - így hazánkban is - a mezőgazdasági termékeket, a belőlük készült élelmiszereket és takarmányokat csak akkor szabad ökológiai (biológiai, bio, öko, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó közösségi és hazai jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és rendelkeznek ezekről igazolással (Magyarországon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiadott tanúsítvánnyal).

A hétvégén a Hortobágyon harmadik alkalommal rendezték meg a biovásárt és biokóstolót: a legizgalmasabb termékekből csemegéztünk.



A kecsketej-szappan mindenki álma: a legenda szerint már Kleopátra is tejben fürdött ( a szappan gyártói szerint kecsketejben), a termék gyártási technológiája pedig 200 éves múltra tekint vissza. A szappan tesztelése jelenleg is folyamatban van, az eredményről természetesen tájékoztatjuk a Pénzcentrum olvasóit.

 


A bio mangalica sertészsírnak nincs párja: a balmazújvárosi Virágoskút Kertészeti Kft. standján találtuk a sertészsírt, amely -ahogy a cég honlapja fogalmaz- egy kis darab Hortobágyot juttat az asztalunkra. A termék zsír-és kalóriatartalmáról nincs információnk.

 

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A gesztenyebefőtt különleges találmány: édes, gesztenyés, nem csak önmagában fogyasztható, hanem akár tortát is díszíthetünk vele. Ráadásul nem csak bio szelíd gesztenyéből, hanem bio nádcukorból is készül. Meg nem erősített információink szerint a hozzá felhasznált víz is bio.

 


A modern háziasszony konyhája elképzelhetetlen bio dióolaj nélkül. A dióolaj különösen magas linolsavtartalma miatt különösen egészséges (segíthet például mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek), de még a rántott hús is dióízű lesz tőle. A dióolaj egyébként kiválóan alkalmas salátákhoz, levesekhez, szószókhoz, azonban süteményeket, krémes desszerteket is ízesíthetünk vele (így már diót sem kell tennünk azokba). Egyes vélemények szerint a galambbegysalátával kiválóan harmonizál.

 


A Zsanna-Manna bioédességek természetesen adalékanyag hozzáadása nélkül készülnek, olajos magvak és aszalt gyümölcsök keverékéből állnak össze. A legkülönbözőbb színekben pompázó édességek elsőre picit riasztónak tűnhetnek, de ízük valóban különlegesnek mondható.

 


Szerkesztőségünk abszolút kedvence a THSEGE Biofarm "Lófingató" névre hallgató gyógyító tinktúrája a készítők szerint nem pálinka, hanem valami egészen más. A gyógynövényekből készült, több mint 50 százalékos alkoholtartalmú ital annyira bio, hogy újholdkor kerül összeállításra, mert a Hold vonzása elősegíti a növényi anyagok kivonását. Az üvegen található mottónál ötletesebb marketingverset pedig elképzelni sem tudunk!

Fotók: Pénzcentrum

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm