11 °C Budapest

Kiadta a figyelmeztetést a külügy: ezt jobb, ha tudod a halálos kínai vírusról

2020. január 24. 10:32

A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy Kína Hubei tartományába tervezett utazásokat lehetőség szerint mindenki halassza el a koronavírus gyors terjedése miatt.  Jelzésük szerint várható, hogy további városokat, tartományokat is lezárnak a következő napokban, így feltehetően bővülni fog a nem ajánlott zónák listája.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt Kínában jelenleg szükséghelyzet van, ám ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet, de a WHO szerint ez egy rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel.

Ennek ellenére a a Külügyminisztérium péntek reggel közzétett javaslatában arra kérik a lakosságot, hogy mivel Wuhan városát a kínai hatóságok 2020. január 23-án lezárták, a várost elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet.

a Hubei tartományba tervezett utazásukat a járványveszély elmúlásáig lehetőség szerint halasszák el, továbbá a Kínában történő utazásuk során megfelelő körültekintéssel járjanak el.

A vírus megfékezése érdekében nem zárható ki, hogy a következő hetekben a kínai hatóságok Hubei tartományon kívül egyéb városokban/területeken is utazási korlátozásokat fognak bevezetni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelzése szerint Thaiföldön 2, Vietnámban 2, Japánban és Dél-Koreában 1-1 megbetegedést észleltek eddig, mind Wuhan-ból érkezett személyeknél. (A Korean Air fel is függesztette wuhan-i járatát.)

A koronavírus okozta tüdőgyulladásban eddig több mint 600 ember betegedett meg, a fertőzésnek 17 halálos áldozata van.

Mivel a 2020. január 25-re eső Holdújévvel a térségbeli országokban az utazások száma és intenzitása jelentős mértékben növekedni fog. A külügyminisztérium arra kéri az utazókat, hogy 

amennyiben fertőzött vagy fertőzés gyanús térségbe utazik, a betegség megelőzése tekintetében szíveskedjen követni a WHO ajánlásait, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán.

A járvány a bejelentés óta már a tartományon kívül is megjelent (Kína több régiójában, Hongkongban, Makaón, Tajvanon, Dél-Koreában, Vietnámban, Thaiföldön és az Amerikai Egyesült Államokban is) több mint 500 megbetegedést és mintegy 26 halálesetet okozva (2020.01.24-i adat). 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfrissebb adatok szerint immár emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A vírus elleni védekezéshez szükséges védőoltás kifejlesztése folyamatban van.

A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús - és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

A Külügyminisztérim javaslatai:

  • Javasolt a gyakori kéztisztítás, kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappanos vízzel;
  • köhögésnél, tüsszentésnél takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet;
  • kerülje az érintkezést lázas, köhögő személyekkel;
  • ha láza van, köhög, vagy nehezen lélegzik, mielőbb kérjen orvosi segítséget, s kezelőjének mindenképpen számoljon be az utazása során érintett térségekről;
  • ha olyan térségben jár piacon, ahol a koronavírus megjelenéséről beszámoltak, mindenképpen kerülje a közvetlen érintkezést az élő állatokkal, azok környezetével;
  • Nyers vagy alig főtt állati termékek fogyasztása kerülendő. Nyers hús, kezeletlen tej vagy állati belsőségek elővigyázatosan kezelendők, elkerülendő a fertőzést;
  • A tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot! (A WHO felhívja a figyelmet a maszkok helyes használatára, azaz az egyszer használatos maszkok többszöri használatának kerülésére, illetve annak figyelembe vételére, hogy a vírus érintéssel terjed, azaz ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a maszkhoz nyúlunk, az is vírushordozóvá válik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem