2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Itt a kormány bejelentése: lezárják Magyarország határait - Kormányinfó 2020. augusztus 28.


A Koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelte a kormány Magyarország határainak lezárását - jelentette be az augusztus 28-án tartott Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a jelenlegi helyzet nem indokolja a kijárási korlátozás újbóli bevezetését.

Élőben jelentkezünk a Kormányinfóról. Cikkünk folyamatosan frissül!

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Döntött a kormány a határlezárásról; miután az operatív törzs javaslatot tett az intézkedésre - jelentette be a mai napont tartott Kormányinfón Gulyás Gergely. Mint azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

A határvédelem tekintetében visszatérünk az első hullám szabályaihoz, fő szabály szerint szeptember elsejétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet be, csak indokolt esetben, külföldről hazatérő magyar állampolgárok esetében pedig két hét karantén vagy két negatív teszt az előírás!

"Európában a járvány második hulláma elkezdődött; áttekintettük az európai helyzetet és ebből kiindulva határoztuk meg az irányokat" - tette hozzá a miniszter. Szerinte Magyarországon még a mai kiugró adat is jónak tekinthető, de egyértelműen terjed a járvány. "A fertőzések többségének eredete külföldi, a legnagyobb veszély, hogy a vírus a gazdaságot, a munkahelyeket és az iskolakezdést veszélyezteti" - tette hozzá. Gulyás leszögezte, mostantól

Két színkód van: Magyarország zöld, minden más vörös

Azaz külföldi utazás után mindenkire vonatkozik a kötelező karantén vagy a két negatív PCR-teszt (köztük két nap különbséggel). A miniszter azt is elmondta, hogy ezek az intézkedések legalább egy hónapig maradnak. Hozzátette: "Addigra lezárul a nemzeti konzultáció, utána lehet majd mérlegelni az új intézkedéseket". Így ezután dől majd el az is, bevezetik-e újra az idősek vásárlási idősávját.

Gulyás Gergely hozzátette, szeptember elsejétől csak magyarországi tesztet fognak el, mert meglátásuk szerint csak azt vehetjük biztosnak, ha itthon elleőrzött laboratóriumi körülmények között történik meg a tesztelés. Ez azt jelenti, hogy az eddigiekkel ellentétben nem fogadják el a reptéren a külföldön készített negatív tesztet.

Nem számolnak iskolabezárással

Az Emmi ajánlása nem tiltja meg, de nem javasolja a nagy tanévnyitó rendezvények megtartását - szögezte le Gulyás Gergely. "Azért dolgozunk, hogy ne kelljen az iskolákat bezárni, normális keretek között folyhasson az oktatás. A kormány döntött arról is, hogy egyedileg lehessen elbírálni az iskolák lezárását, ha magas lesz a fertőzöttek aránya egy-egy intézményben" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette:

Nem várt módon jól vizsgázott a digitális oktatási rendszer, de mindenkinek az az érdeke, hogy rendes menetrend szerint működhessenek az iskolák.

Tárgyalnak a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról

"Tárgyalunk a hiteltörlesztési moratórium esetleges meghosszabbításáról, döntés egyelőre nincs, de a téma az asztalon van" - fogalmazott Gulyás Gergely. (A hiteltörlesztési moratórium részleteiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Nem lesz kijárási korlátozás

Gulyás Gergely szerint a márciusi helyzettel szemben ma a magyar egészségügy felkészült a járvány elleni védekezésre, ezért most nincs szükség a kijárási korlátozás ismételt bevezetésére. Az ország fertőzöttségi szintjének vizsgálatával kapcsolatban pedig elmondta: "Eddig is a WHO-szabályok szerint teszteltünk, ezután is hasonlóan fogunk tenni, a közel 400 ezer elvégzett teszt nem kevés."

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked