Ilyen undorító sebek borítják a balatoni halakat: mi az igazság?

2014. június 25. 11:31

A Pénzcentrum.hu-hoz érkezett fotók tanúsága szerint undorító sebek borítják a balatoni halakat. A NÉBIH szerint nincs gond a tó vízének minőségével.

Ijesztő képeket kapott balatoni horgászoktól a Pénzcentrum.hu. A fotókon sebekkel (fekélyekkel) tagolt balatoni keszegfélék láthatók; olvasónk közlése szerint a most hétvégén kifogott halak többségén voltak hasonló, vagy súlyosabb sebek/fekélyek.

Nem ez az első balatoni halakkal kapcsolatos eset idén, amely riadalmat kelt a fürdőzőkben. Az elmúlt hetekben a tömeges gardaelhullástól volt hangos a sajtó. Egy, a balatoni ökoszisztémát jól ismerő forrásunk szerint a gardák tömeges elhullása azért is kiemelt jelentőségű, hiszen esetében egy indikátor halról beszélünk, amely érzékenysége miatt jóval hamarabb reagál a komolyabb környezeti változásokra.

Az elmúlt hetekben a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága is kiemelten foglalkozott a gardák tömeges elhullásával. A hivatalhoz érkezett gardatetemek laboratóriumi vizsgálatából kiderült, az elhullás oka összetett: a NÉBIH laboratóriumai több - önmagukban pusztulást nem eredményező - kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is.

A fotót látva azonban, ahogy olvasónkban, így bennünk is felmerült a kérdés: ha már a környezeti hatásoknak a gardáknál jobban ellenálló balatoni keszegféléken is sebek/fekélyek jelentek meg, akkor akár komolyabb probléma is lehet a tó vízének minőségével?

"A fénykép alapján nehéz diagnózist felállítani, de a Balaton halgazdálkodását irányító Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. már korábban küldött mintákat vizsgálatra. Ezekből megállapítható volt, hogy a sérüléseket egy Tracheliastes maculatus elnevezésű rákféle külső parazita okozza, amely vélhetően az enyhe tél következtében az idén nagyobb számban található a tóban, mint a korábbi években. A kis parazita rák átfúrja a pikkelyt és a bőrt, a bőr alatt rögzül, ezáltal pirosodás, göbszerű, néha nyílttá váló seb alakulhat ki a halon" - reagálta a Pénzcentrum.hu megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Ráadásul a hivatal közlése értelmében a Balatonnál az elmúlt hetekben tapasztalt halelhullást már a törvény szerint is tömegesnek kell tekinteni. A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló VM rendelet ugyanis azt mondja ki, hogy tömegesnek kell tekinteni a halpusztulást, ha egy időben vagy azonos esemény hatására legalább 100 kg hal elpusztul. A halgazdálkodásra jogosult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyébként ennek megfelelően intézkedett és végzi a tetemek eltávolítását.

A NÉBIH közlése szerint a Balaton, amellett hogy népszerű üdülőhely, egy hatalmas és összetett ökológiai rendszer is, amely érzékenyen reagál a környezeti változásokra. A tömeges halelhullások a korábbi és a jelenlegi vizsgálatok alapján soha nem egy betegségre vagy okra vezethetők vissza. A vizsgálatok szerint a nagy halpusztulások általában több kórokozó együttes jelenléte mellett, különleges környezeti hatásokra vezethetők vissza.

"Az előzetes vizsgálati eredmények alapján, most is arra lehet következtetni, hogy valamilyen környezeti hatás váltotta ki a halállományokban folyamatosan jelen lévő és kisebb elhullást okozó kórokozók (jelen esetben vírusok és paraziták) tömeges felszaporodását és ennek következtében a nagyobb mennyiségű hal elhullását. Ezeknek a környezeti hatásoknak a pontos behatárolása igen nehéz, jelenleg nem áll rendelkezésünkre bizonyított információ" - osztotta meg lapunkkal a hivatal.

Emberre is veszélyes?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanakkor nem csak a tömeges halpusztulás kapcsán merült fel az utóbbi időszakban, hogy a Balaton vízének minőségével gond van. Az elmúlt hétvégén, Balatonfüreden megrendezett Magyar Úszás Napja után több száz résztvevő, köztük több neves magyar sportoló került kórházba vírusfertőzéssel. A hatóság szerint azonban nem a döglött halaktól lettek rosszul az úszók. Éppen a tömeges fertőzésre hivatkozva mondták le a szervezők ugyanakkor a június 26-29-re tervezett balatonföldvári Fun Fest zenei rendezvényt is.

A NÉBIH vizsgálatai szerint ugyanakkor a Balaton vízminősége az elmúlt években fürdőzési szempontból kiváló, szinte ivóvíz minőségű. Mint lapunknak elmondták, ez ugyan nem jó a halaknak, mert kevesebb táplálékot találnak benne, de a tömeges halpusztulás és a paraziták okozta sérülések közvetlen okozója nem lehet.

A hivatal tájékoztatása szerint "normális esetben" - bármit is jelentsen ez - sem az elhullott halakban talált vírusok és baktériumok, sem a külső élősködők nem okozhatnak emberi megbetegedést. Sőt, az ilyen hal a szokásos előkészületek után (pikkelyezés és zsigerelés) el is fogyasztható; igaz, erősebb fertőzöttség esetén természetesen degusztáló lehet.

Ez bedöntheti a Balatont!

A Balaton vízének minősége és a vendégforgalom között szoros kapcsolat figyelhető meg - állítják a Pénzcentrum.hu által megkeresett turisztikai szakemberek. Véleményük szerint a negatív hírek vagy egy esetleges komolyabb ökológia probléma - főként a nyári szezonban - hatalmas presztízsveszteséget jelenthet a régiónak, amely a teljes hazai gazdaságot is érzékenyen érintheti. A Központi Statisztikai hivatal adatsora szerint ugyanis a Balaton népszerűsége továbbra is egyedülálló, 2013-ban a legtöbben (az országban többnapos utazáson részt vett emberek közel 25 százaléka) a magyar tengert választották pihenésre.

Aggasztó dolgot tapasztaltál a Balatonnál? Küldd el történeted, fotóid, videód a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem