17 °C Budapest
Coastal road, hills and the sea in background

Bécsből sokkal olcsóbb lejutni az Adriára, mint Pestről: a számok nem hazudnak, mi folyik itt?

2023. május 18. 10:15

Horvátország töretlen népszerűségnek örvend a magyar utazók körében idén is, annak ellenére, hogy januártól már euró lett a hivatalos fizetőeszköz, és az egész Európában tapasztalható drágulás déli szomszédainkat sem kerülte el. Itt átlagosan 20 százalékkal kerülnek többe a szállások, igaz, az infláció már "csak" 8,9% volt áprilisban. A harmadik legnagyobb költség a szállás és az étkezés után nyaraláskor az utazás, ezért most megnéztük, hogyan és mennyiért juthatunk le a tengerig 2023 nyarán. Ha a repülő mellett döntünk, és Budapest helyett Bécsből indulunk, lényegesen jobban jövünk ki.

A külföldi úti célok közül idén Törökország, Spanyolország és Horvátország áll az első helyen, a hazai nyaralók 67%-a e három ország valamelyikébe foglalta le nyaralását az egyik népszerű utazásközvetítőnél. A tavalyi nagy utazási bumm után, úgy néz ki, idén is jó szezonra készülhet a turizmus:

Az olyan klasszikus belföldi úti célok, mint a Balaton is töretlenül népszerűek, annak ellenére, hogy úgy tűnik, az ottani ára valamivel meredekebben emelkednek, mint például egy külföldi tengerparti nyaralás költségei – persze ez a desztinációtól és az időponttól nagyban függ. A szállásárak és az étkezés mellett az utazás az egyik legnagyobb tétel nyaraláskor, így most megnéztük, hogyan és mennyiért juthatunk le Horvátországba, például Splitbe.

Autók a tenger felé

Akinek van autója, az nagyrészt feltehetően azzal közelíti meg a tengert. A 95-ös benzin ára ma 556 forint, a gázolajé 541 forint a Holtankoljak szerint, Horvátországban 524, illetve 528 forint, tehát olcsóbb. Budapesttől 750 km-re fekszik a népszerű tengerparti város, 8,6 literes átlagfogyasztással számolva nagyjából 86 liter benzinre lesz szükség ehhez, mely nagyjából 46 ezer forint lesz, ha az üzemanyag felét a horvátoknál töltjük bele az autóba valamivel olcsóbban.

Ehhez azonban még hozzájön az úthasználat díja: Horvátországban azonban nincs egységes ár, attól függ, hová tartunk. Zágrábig 5,8 euró a költség,

  • Zágráb - Rijeka szakasz: 9,2 euró (összesen: 15 euró)
  • Rijeka - Pula (Medulin) szakasz: 10 euró (összesen: 15,8 euró)
  • Rijeka - Rovinj szakasz: 8,2 euró (összesen: 14 euró)
  • Rijeka - Porec szakasz: 9,4 euró (összesen: 15,2 euró)
  • Rijeka - Umag szakasz: 11,8 euró (összesen: 17,6 euró)

Ha Splitig megyünk , akkor 30 euró körüli összeggel kell számolnunk, méghozzá kétszer, hiszen haza is kell jönni, tehát még 22-23 ezer forint.

Vonatok délnek

Június 9-től szeptember 23-ig minden kedden, pénteken és vasárnap elérhető közvetlen éjszakai vonattal Split, ahonnan hétfőn, szerdán és szombaton indul vissza. A Budapest és Split közötti 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni. A fekvőhelyes kocsiban 4 és 6 ágyas fülkék állnak rendelkezésre, amelyek egyben és egyénileg, más utasok mellé is foglalhatók. A fülkékben ágyneműt biztosítanak az utasok részére. Árak Budapestről, 2. osztályon

  • Zágráb 15 €-tól
  • Rijeka, Pula, Eszék 24 €-tól
  • Split 30 €-tól

Gyerekjegyek minden utazásra 5 €-ért váltható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Reptér

Persze aki ennél hamarabb leérne, az repülővel is mehet Budapestről, de akár Bécsből vagy Pozsonyból is. Korábban összehasonlítottuk az árakat, és az jött ki, hogy Bécsből lényegesen olcsóbban utazhatunk szinte bárhová Európán belül. A dinamikus árazás miatt azonban ez folyamatosan változhat. Ennek ellenére a legtöbb esetben még mindig sokkal drágább a repülőjegy Budapestről, mint Ausztriából vagy Szlovákiából.

Splitbe például júliusban legolcsóbban 61 336 forintért vehetünk jegyet budapesti indulással, Bécsből 19 644 forintért tehát harmadáron. De olcsóbb eljutni Zágrábba, Fiumébe, sőt Dubrovnikba közel 60 ezer forinttal kedvezőbb árú jegyet vásárolhatunk, ha az osztrák fővárosból indulunk. Ezért már tényleg megéri a 3 órás utazás Bécsig.

A következő buszon

Aki viszont busszal vágna neki,  az is viszonylag olcsón kijöhet, Budapest-Split oda-vissza már 31 ezer forinttól elérhető főszezonban, július elején, igaz az út viszonylag hosszú és át is kell szállni Zágrábba. Persze ez az ár, csak egy főre értendő, egy 4 tagú család tehát 125 ezer forint körüli összeget fizet.

Most akkor hogyan a legolcsóbb?

Ha egy négytagú család költségeivel számolunk, akik Splitbe mennek júliusban egy hétre, akkor egyértelműen az autó a legjobb választás, hiszen nagyjából 70 ezer forint lesz az útiköltség. Amennyiben vonattal mennek, valamivel kényelmesebb, feltéve ha kibérlik az egész fülkét. A fent említett 30 eurós jegy azonban csak a kezdet: ha végigmegyünk a vásárlás folyamatát a vonattársaság oldalán, és 2 felnőttnek, 2 gyereknek kiválasztjuk a jegyet 4 személyes fülkében, oda-vissza 520 eurót, 197 ezer forintot fizetünk. Repülővel Budapestről 244 ezer forint 4 főnek az utazás, Bécsből azonban mindössze 80 ezer forint, ha 19 600 forintos repülőjegyet találunk. Ehhez hozzájön még a bécsi kijutás, fejenként legalább 5 ezer forint, és ebben persze a csomagok ára még nincs benne.

Akárhogy is számoljuk, ha négyen indulnak útnak, még mindig az autó a legolcsóbb közlekedési mód.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem