35 °C Budapest
Old and dirty facades in Budapest old town

Küszöbön a tragédia? Bármikor megismétlődhet a fővárosi épületomlás

2022. június 29. 09:31

Kókler kivitelezők, elhanyagolt tetőszerkezetek, tömegesen áthelyezett válaszfalak, repedező homlokzat és elrozsdásodott fémkorlátok – többek között ezeket említette a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő a fővárosi társasházak által jelentett veszélyforrások közül.

Tele van potenciális veszélyforrásokkal a város, számtalan száz-százhúsz éves belvárosi épületben végeztek az elmúlt évtizedekben válaszfalak áthelyezésével járó átalakításokat, miközben a tető karbantartása, a statikai szakértői vizsgálatok persze elmaradtak. A megrepedt vakolat, az elrozsdásodott erkélykorlát, a gombás födémgerenda egy csendes hétköznapon is okozhat tragédiát, még csak a házban vagy a szomszédban zajló építkezés sem kell hozzá. Emiatt ildomos lenne a társasházak rendszeres időközönkénti átvizsgálása– figyelmeztetett Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke.

A szakértő a lapnak arról beszélt, hogy noha a hétfői budapesti épületomlás pontos oka egyelőre nem ismert, de a történtek nyomán fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az elmaradt karbantartások és a szakszerűtlen kivitelezés egyaránt óriási probléma, és szó szerint időzített bomba napjainkban. Az állami ingyenmilliókkal támogatott otthonfelújítások, a tetőtér-beépítések és a napelem-telepítési pályázatok egyaránt felpörgették az építőipari megrendeléseket. Ezek helyenként az épületek szerkezetére is kiható munkálatokat eredményeztek.

Váratlan tragédia bármikor, bárhol megtörténhet– tette hozzá a TTO elnöke –,az ingatlantulajdonosok felelőssége a gondos állapotfelmérés. A szakszerűtlen kivitelezés, az építkezés és felújítás közben elkövetett szabálytalanságok és szakmai hibák ellen ez sem véd meg, persze. Minden balesetből lehet és kell is tanulni, és aki felnéz a múlt század eleji épületektől hemzsegő belvárosi homlokzatokra, nem fogja azt mondani, hogy nincs tennivaló – összegezte a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?