7 °C Budapest
Assortment of Pastries and Cakes in Patisserie Display

Drágul a fagyi, de a sütemények tartják az árukat a cukrászdákban: ez áll a háttérben

2022. június 27. 08:14

Hogy melyik cukrászdákat viselték meg jobban, melyikeket kevésbé a több mint két éve tartó gazdasági nehézségek, teljesen változó, üzletenként, vevőkörönként teljesen különböző lehet - mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a HelloVidéknek. Talán a vidéki cukrászdák valamivel jobb helyzetben vannak jelenleg, mivel a fővárosi üzleteknél a külföldi turizmus visszaesése jelentős csökkenést okozott.

"Jelenleg a fagylalt áránál érezhető egy kicsit erősebb emelés, idén átlagosan 15-20%-kal emelkedett a fagylalt ára. A sütemények árát is folyamatosan emelniük kell a kollégáknak, mert az alapanyag- és energiai árak emelkedését másképp nem tudják kigazdálkodni. A sütemények ára még így is jóval alacsonyabb, mint az európai átlag (4-5 Euro), jelenleg általában a felét tudják itthon elkérni egy süteményért a kollégák, miközben a költségeik szinte azonosak a nyugati cukrászatokéval" - mondta el Erdélyi Balázs.

Idén már többször érezhető volt némi nehézség az alapanyag ellátásban - hol a vajból, hol a cukorból volt időszakosan hiány - , de a nagykerek még mindig bizakodóan látják a következő hónapokat. Persze ez sajnos az egyik pillanatról a másikra megváltozhat, hiszen idén sincs könnyű évünk. Mindenki megpróbál most felhalmozni készleteket, viszont ezek a megnövekvő vevői igények szintén nehézséget okozhatnak az ellátásban

- számolt be a lapnak a szakember. A teljes interjú a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökével a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem