25 °C Budapest
Fortepan / Bauer Sándor

Ezeket a strandbüféket, vendéglőket jó messzire kerüld el: veszélyesek lehetnek!

2022. június 5. 06:57

Most már tényleg itt az igazi nyár: lassan megtelnek a strandok, fürdők, és megnő a büfék, partmenti éttermek forgalma. Érdemes azonban jól megnézni, hol költjük el a pénzünket, hiszen ahol zsúfoltság van, sok vendég és nagy meleg, ott sokkal nagyobb eséllyel találkozhatunk romlott étellel vagy itallal. Összeszedtük, mire érdemes fokozottan figyelni ilyenkor.

Június első hosszú hétvégéjén nem csalódunk az időjárásba: most már tényleg itt az igazi nyár, a magyarok ellepik tavakat, fürdőket. A friss adatok szerint ugyan nem lesz olyan kimagaslóan jó éve a belföldi turizmusnak, mint 2021-ben, de a 80-90 százalékos kihasználtság még összejöhet. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak a strandok, de a strandbüfék is tömve lesznek.

Érdemes azonban jól megnézni, hol költjük el a pénzünket, hiszen ahol zsúfoltság van, sok vendég és nagy meleg, ott sokkal nagyobb eséllyel találkozhatunk romlott étellel vagy itallal. Igaz, a hatóság szakemberei minden nyáron kiemelt figyelmet szentelnek a szezonálisan működő vendéglátóhelyek ellenőrzésére is, annak érdekében, hogy a fogyasztókat biztonságos élelmiszerekkel szolgálják ki a strandokon, büfékben.

A mi felelősségünk

Ugyanakkor fogyasztóként is sokat tehetünk a saját biztonságunk érdekében – tudta meg a Pénzcentrum a Nébih illetékes szakembereitől. Amennyiben nyáron a strandokon az alábbi szempontokra odafigyelünk, azzal megelőzhetünk akár egy élelmiszer eredetű megbetegedést is.

  • A kis alapterületű büfékben, ahol nagyon nagy a választék, az eltúlzott kínálat gyakran a munkaterület zsúfoltságát, rendezetlenséget, nehezen takarítható helyeket eredményez.  Fogyasztóként érdemes inkább olyan helyre betérni, ahol egy-egy ételféleségre specializálódtak.
  • Jól megfigyelhető a dolgozók munkaruhája. Az egységes, tiszta munkaruhában dolgozó személyzet fontos ismérve a jól működő helyeknek. Mindig érdemes egy pillantást vetni a dolgozók kezére és körmére. Vendéglátóhelyen nem szerencsés látvány a hosszú műkörmöt viselő dolgozó.
  • A kiszolgálópult szintén sok információt hordoz. Előnyös, ha az a vásárlói oldalról zárt, véd a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (pl. elhúzható vagy felnyitható üveg vagy plexilap).
  • Amennyiben az étkezésre kialakított hely (pavilon, sátor, asztal) maszatos, morzsás, nem fordítanak rá gondot, hogy folyamatosan leszedjék a használt poharakat, tányérokat sokat elárul a vendéglátóhelyen uralkodó hozzáállásról.

Fagylaltpultnál nagyon fontos, hogy azt ne érje közvetlen napfény. Fagylaltárusító helyen a tölcsérek és a fagylalt tárolása, a fagylaltok adagolása, kiadása jelenthet veszélyt. Olyan helyen érdemes fagylaltot vásárolni, ahol por-, és cseppfertőzés veszélyétől védett adagolóból, fogószalvétával veszi ki az eladó a tölcsért, ahol a pultban a fagylaltok nincsenek műanyag dekorációval, ehetetlen növényi részekkel dekorálva. A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik, nincs feltornyozva, mert így a hűtőtartományból „kiesik”. Folyóvizes kanálöblítőt, vagy minden tégelybe kihelyezett spatulát használnak a fagylalt adagolására.

Lángossütő helyen a feltétek (hűtés nélkül tárolt tejföl és sajt), palacsintasütő helyeken a töltelékek (hűtés nélkül tárolt túró töltelék) nem megfelelő tárolása jelenthet veszélyt.

Helyben készített élelmiszerek, ételek (hot-dog, hamburger, pizza, sült hurka-, kolbász) esetén van-e, és ha igen, milyen mennyiségű előre sütött termék van az árusítóhelyen. Nagy mennyiségű előre megsütött termék esetén előfordulhat, hogy az már túltárolt. Érdemes elkerülni azokat a helyeket, ahol az előre elkészített termékeket melegen tartás nélkül tárolják. Az ilyen ételek az ételfertőzések-, mérgezések előidézői lehetnek. Továbbá fontos, hogy a vendéglátóhely gondoskodjon a megfelelő fogyasztói tájékoztatásról (pl. allergének, ár).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hatóság lecsap: 2021 számokban

2021-ben az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek összesen 12 395 ellenőrzést végeztek a vendéglátásban. Az ellenőrzések során 73 esetben figyelmeztettek, 1042 alkalommal pedig bírságot szabtak ki a szakemberek összesen 143 603 452 Ft összegben, illetve 135 élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására volt szükség.

Címlap: Fortepan / Bauer Sándor

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?