15 °C Budapest
Car Tire on a Snowy Winter Road Closeup

Vörös riasztást adtak ki: ezekben a megyékben veszélyes közlekedni a jeges, havas utakon

2021. december 26. 08:15

Az Országon Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a déli országrészben jelentős mennyiségű ónos eső hullhat. A Dunántúlon nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel az ónos esőt. Jellemzően lepel-3 cm, Zala megyében és környezetében akár 5 cm-t is meghaladó hóréteg alakulhat ki a déli órákig vasárnap.

Délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani - írja a met.hu. A déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön) 5 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. A délutáni órákra átmenetileg csendesedhet a csapadék majd az esti, éjszakai óráktól egy újabb csapadékzóna éri el a déli határainkat. Ez a csapadékzóna az éjszakai órákban fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.

Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben harmadfokú, vörös riasztást adtak ki az ónos eső miatt, ebben a négy megyében a várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t! Jász-Nagykun-Szolnokban és Baranyában másodfokút, és Zala, Somogy, Fejér, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben pedig elsőfokú riasztást adtak ki.

Car Tire on a Snowy Winter Road Closeup
Car Tire on a Snowy Winter Road Closeup

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani. A déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön) 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.

Havazás miatt mindössze Zalában van elsőfokú riasztás érvényben, ami azt jelenti, hogy 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Hétfőn már Zalában és Somogyban is lehet több mint 5 cm-es hó, és a fél országrészben még mindig ónos eső nehezíti majd a közlekedést.

Car Tire on a Snowy Winter Road Closeup
Car Tire on a Snowy Winter Road Closeup

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak - fűzte hozzá, kiemelve: piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni - írta.

Az intenzívebb havazással érintett területeken is érdemes lesz fokozott óvatossággal és a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekednie az autósoknak, mert folyamatos havazás mellett míg egy-egy munkagép megteszi a fordulókörét, addig a jelentős csapadékutánpótlás miatt újra téliesebbek lehetnek időszakosan az útviszonyok - hívta fel a figyelmet a közútkezelő.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem