In the early morning twilight, several commuter trains are approaching a busy railway station.

Komoly változás a MÁV menetrendben: itt az érintett vonalak listája

2021. szeptember 13. 11:29

A Székesfehérvár-Balatonfüred vonalszakasz villamosításának elkészültével új menetrendi struktúrát alakított ki a MÁV-START a Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca vasútvonalon. A korábbi évek téli menetrendjéhez képest szeptember 13-ától sűrűbb kínálat valósul meg az elővárosi jellegű kiszolgálás érdekében, lehetővé téve a Székesfehérvárra, illetve Budapestre történő ingázást.

Az új menetrendnek köszönhetően az észak-balatoni vasútvonal fontosabb állomásai, megállóhelyei a sebes- és személyvonatokkal közösen, átlagosan óránkénti kiszolgálásban részesülnek Székesfehérvár és Balatonfüred között. A Balatonfüred-Tapolca vonalszakaszon a vasúttársaság télen is minden eddiginél sűrűbb, napi 7 pár közvetlen budapesti járattal kétóránkénti eljutási lehetőséget biztosít, elősegítve ezzel az ősztől tavaszig tartó és a napközbeni és hétvégi turizmus erősödését a térségben.

Az új menetrend alapján a vonatok az alábbiak szerint közlekednek szeptember 13-ától:

Sebesvonatok közlekedési rendje

A Déli pályaudvarról 7:05-től 19:05-ig kétóránként, Tapolcáról 7:34-től 17:34-ig kétóránként ütemesen sebesvonatok közlekednek – balatonfüredi mozdonycserével. A sebesvonatok megállási rendje a korábban megszokottaktól eltér, de biztosítani fogják az északi part teljes hosszán a főbb települések közvetlen budapesti kapcsolatát.

A vonatok Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföld, Székesfehérvár, Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs és Csopak, továbbá Balatonfüredtől Tapolcáig (Fövenyes és Szepezdfürdő kivételével) minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A kisebb forgalmú Csittényhegy, Káptalanfüred és Balatonarács megállóhelyeket a személyvonatok szolgálják ki. Balatonfüred és Tapolca között Fövenyes és Szepezdfürdő megállóhelyen felváltva, minden második sebesvonat áll meg.

A reggeli első, Tapolcáról 5:51-kor Budapestre induló sebesvonat Balatonfüredig ritkább megállási renddel közlekedik, Budapest-Kelenföldre 8:46-kor, a Délibe 8:54-kor érkezik.
November 1-jéig a Déli pályaudvarról 7:05-kor és 9:05-kor induló, illetve a Tapolcáról 15:34-kor és 17:34-kor induló sebesvonatban nagy kapacitású, 32 kerékpár szállítására alkalmas kerékpárszállító kocsi fog közlekedni.

A sebesvonatokról Tapolcán átszállási lehetőség lesz a Celldömölk-Győr felé közlekedő HELIKON InterRégió vonatokra, melyekről további – celldömölki – átszállással Szombathely is elérhető.

A személyvonatok közlekedési rendje

Székesfehérvár és Balatonfüred között a sebesvonatokat kiegészítve személyvonatok közlekednek. A vonatok Székesfehérvárról 8:30 és 20:30 között kétóránként ütemesen indulnak, melyek a Déli pályaudvarról 7:35-től 19:35-ig kétóránként induló TÓPART InterCity vonatokhoz csatlakoznak.
A személyvonatok az ellenkező irányban Balatonfüredről 8:05 és 20:05 között kétóránként indulnak, Székesfehérváron csatlakozást biztosítva Budapest felé, szintén a TÓPART InterCity-vonatokhoz. A személyvonatok jellemzően korszerű, alacsonypadlós, FLIRT motorvonatokkal közlekednek, melyeken 6 darab kerékpár szállítható.

A fenti időintervallumokon kívül közlekedő – elsősorban kora reggeli és késő esti – vonatok az ütemtől eltérő időpontokban közlekednek.

A Szombathely-Keszthely-Szombathely viszonylatú, október 24-éig szombat, vasárnap és ünnepnapokon közlekedő sebesvonatpárhoz csatlakozva személyvonat indul Tapolcáról Balatonfüredre. Ezáltal ebben az időszakban Szombathelyről 9:03-kor indulva tapolcai átszállással Balatonfüredre 11:56-kor érkezik; ellenkező irányban 16:00-kor indulva, tapolcai átszállással Szombathely 18:54-es érkezéssel érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?