Bedbugs

Undorító lények a magyar szállodákban: bármelyik hotelszobában, apartmanban ott lapulhatnak

2021. július 12. 16:49

Ha manapság szállodában szállunk meg, legtöbben csak a koronavírus elleni óvintézkedésekre figyelünk, holott egy olyan szobában, amelyet sokan használnak, a víruson kívül egyéb más fenyegetésekre is fel kell készülnünk, például az ágyi poloskákra.

Ne gondoljuk, hogy csak az elhanyagolt, koszos szobákban telepedhetnek meg az ágyi poloskák, ezek a kellemetlen kis rovarok, sőt, szakértők szerint manapság már inkább a magasabb nívójú szálláshelyeken fordulnak elő gyakrabban.

Akit csíptek már meg, az tudja,  ez nem az élmény, amit akár a leghitványabb ellenségeinek is kívánna az ember. Érdemes ezért tehát odafigyelni rájuk utazás közben, bármennyire drága, sokcsillagos hotelben szállunk is meg.

Az ágyi poloskák valójában különböző módokon hatnak az emberekre, de többségüknél rendkívüli mértékű szorongást, pánikot és aggodalmat okozhatnak

 – mondta el a Huffpost-nak Matt Kelley, a Prodigy Pest Solutions elnöke. "És ez drasztikus mértékben megzavarhatja az ember rendszeres alvási ciklusát. Ráadásul az ágyi poloska csípése nagyon nehezen kezelhető.”

Bár száz százalékos megoldás nem létezik ellenük, sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a velük való találkozás, pláne a hazacipelésük esélyét.

Tudni kell róluk, hogy elképesztően kicsi, szinte észrevehetetlen lények, mélyen a repedésekben vagy hasadékokban rejtőznek, ami roppant módon megnehezíti a felderítésüket. Ennek ellenére érdemes utazáskor, új helyen való tartózkodáskor elvégezni az ellenőrzéseket. Mit keressünk? Élő ágyi poloskát, ürülékfoltokat, a levetett bőröket vagy petéiket. Habár kis méretűek, szabad szemmel azért látni lehet őket életciklusaik akármelyik fázisában.

Ha idejében kiszúrjuk őket, mielőtt még lenne idejük befúrni magukat a holminkba, akkor jó eséllyel megakadályozhatjuk az elszaporodásukat otthonainkban.

Az ágyi poloskák egyértelmű jeleket hagynak maguk után, többek között

  • ürüléket (úgy néz ki, mintha valaki fogott volna egy golyóstollat vagy filctollat, és jeleket vagy pontokat rajzolt volna a különböző felületekre, éjjeliszekrényre, ágykeretre),
  • levedlett bőrt (az ágyi poloska üres „héja”) és
  • petéket, melyek úgy néznek ki, mint az apró fehér rizsszemek egy csomókban.

Ahogy a nevük is sugallja, az ágyi poloskák gyakran az ágyakban és azok környékén lapulnak, ezért ez az első hely, amit ellenőrizni kell, a matrac és a rugó széleit, valamint a fejtámlát. Érdemes a párnákat, a lepedőket és a paplant is ellenőrizni huzat nélkül, hogy nincsenek-e árulkodó pöttyök rajtuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez a fajta ellenőrzés persze csak akkor működhet, ha már nagyon elszaporodtak az adott területen, de 10-nél kevesebb poloska jeleit például szinte lehetetlen észrevenni.

Miután átvizsgáltuk az ágyat és környékét, mindenképpen ellenőrizzük a többi párnázott bútort is. Ha vannak kanapék vagy székek, fontos, hogy megnézzük az aljukat, a párnák között és a varratok mentén. Kicsomagolás előtt végezzünk alapos ellenőrzést, és ha bármi gyanúsat találunk, mielőbb értesítsük a szállodát. A legfontosabb, hogy legyünk proaktív, hogy idejekorán felismerhessük a problémákat.

Ha ellenőrzés közben ágyi poloskát fedezünk fel, próbáljunk mindent megtenni, hogy óvatosan elkapjuk a rovart, és készítsünk fényképet vagy videót arról, amit találtunk

- tanácsolta Kelley. Ha úgy döntünk, hogy ugyanazon a szálláshelyen belül szobát váltunk, ügyeljünk arra, hogy ne olyan szobába költözzünk, amely szomszédos, illetve közvetlenül a gyanús fertőzöttség felett vagy alatt van, ugyanis könnyen közlekednek akár a fali aljzatokon keresztül is a szomszédos helyiségekbe.

Még ha a szemrevételezés során nem is derül fény ágyi poloskákra, bizonyos lépésekkel, megakadályozhatjuk a hazacipelésüket, ilyen például, ha a poggyászunkat egy nejlontasakba helyezzük az ottlétünk alatt, mely megvédi a betolakodóktól. Ez elsőre talán nevetséges aggodalomnak, túlzásnak tűnhet, de akit már mart meg, vagy akinek az otthonában megtelepedtek már valaha is ezek a szörnyű rovarok, az biztosan megérti ezen lépések szükségszerűségét.

Sokan a bőröndjüket a fürdőkádba vagy a fürdőszobába teszik, távol a szőnyegtől, kárpitoktól. Sőt, jó megoldás a védekezésre, ha az utazás után átvizsgáljuk a bőröndjeinket, mielőtt bevisszük őket otthonainkba, és kiporszívózzuk alaposan, mielőtt elraknánk. De akár a gőzöléses módszer is jó lehet, ha biztosra akarunk menni. A poggyászból kivett összes ruhát szárítsuk gépben magas hőfokon legalább 20 percig, hogy az esetlegesen bekerült rovarok és peték is biztosan elpusztuljanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24