4 °C Budapest
Rettegett élősködő, az ágyi poloska: Hogyan terjed az ágyi poloska és milyen az ágyi poloska csípése?

Rettegett élősködő, az ágyi poloska: Hogyan terjed az ágyi poloska és milyen az ágyi poloska csípése?

2021. június 6. 12:04

Bosszantó érzés arra ébredni, hogy éjszaka, álmunkban megcsípett egy rovar - azonban még kellemetlenebb és ijesztőbb a helyzet, ha testünkön akár több tucat apró, viszkető és fájdalmas rovarcsípés jelenik meg egyszerre. A számos apró csípés egyértelműen az ágyi poloska jelenlétére utal, ami sajnos rossz hír, hiszen ez az élősködő poloskafaj rengeteg kellemetlenséget tud okozni.

Cikkünkben az ágyi poloska nevű élősködő kártevőről nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: eláruljuk, milyen rovar az ágyi poloska, honnan származik az ágyi poloska és hogyan terjed az ágyi poloska észrevétlenül. Hogy néz ki az ágyi poloska csípés (ágyi poloska csípés képek alapján beazonosítható?) és mit tehetünk az ágyi poloska csípése ellen? Az ágyi poloska csípés mikor múlik el, milyen ágyi poloska csípés krém enyhítheti a viszketést? Hogyan történik az ágyi poloska írtás házilag, illetve szakemberek segítségével? Mi az, amit nem szabad tennünk ágyi poloska ellen, mert csak rontunk a helyzetünkön? Létezik az ágyi poloska természetes ellensége, vagy mindenképpen közbe kell avatkoznunk?

Az ágyi poloska

Magyarországon több száz különböző poloskafaj él, beleértve a nagyobb testű, közismert mezei poloskát és az egészen apró, ám annál több kellemetlenséget okozó rokonát is, az ágyi poloska nevű kártevőt. Az ágyi poloska egy olyan apró rovar, ami az evolúció során élősködő életmódra váltott: főként a madarak és az emberek vérével táplálkozik, amikor áldozata nyugalomban van, éjszaka. Az ágyi poloska a Közel-Keletről származik, azonban ma már világszinten elterjedt, bosszantó élősködő, feltehetően minden nagyvárosban okozhat problémát. 

Magyarországon Budapesten a legnagyobb az ágyi poloska  elterjedése, hiszen messze a fővárosban érintkezik a legtöbb ember egymással, de az ágyi poloska vidéken is előfordul, különösen a kétes higiéniájú szállások szobáiban, de könnyen elterjedhet az ágyi poloska például egy kollégiumban is. 

Hogy néz ki az ágyi poloska?

Az ágyi poloska egy viszonylag kisméretű, 5-7 mm közötti nagyságú rovar, színe barnás, testét finom szőrök borítják. Sokan azt gondolják, hogy egy félcentis, sőt, akár nagyobb rovart nem olyan nehéz szabad szemmel észrevenni az ágyneműben, azonban ez nem igaz, ugyanis az ágyi poloska nagyon ügyesen elrejtőzik az avatatlan szemek elől. A furfangos ágyi poloska nappal az ágy környékén rejtőzködik, elbújik a matracok redőiben, az ágy repedéseiben vagy a lepedő alatt, de akár az ágy mögött is várakozhat, míg késői vacsorája elő nem kerül.

Az ágyi poloska méretéhez képest kifejezetten fürge és szívós állat. Azért olyan nehéz tőlük megszabadulni, mert a kifejlett példányok akár 18 hónapig is elélnek és a táplálékmegvonást is igen jól viselik.  A frissen kikelt, fiatal ágyi poloska példányok alig 1 mm nagyságúak, nekik hamar vérhez kell jutniuk az életben maradáshoz, ám a kifejlett ágyi poloska “türelmes”, 6 hónapig is kibírja táplálék nélkül. Az ágyi poloska jelenléte akkor válik láthatóvá, amikor a rovarok már egy ideje nálunk élnek: az elhullott ágyi poloska tetemek és a poloskaürülék barnás pöttyei az ágyneműn egy idő után feltűenőek lesznek - azonban ehhez az is kell, hogy sokáig ne cseréljük az ágyneműt.

Az ágyi poloska 5-7 mm nagyságúra nő
Az ágyi poloska 5-7 mm nagyságúra nő

Az ágyi poloska mikor jön elő?

Az ágyi poloska alapvetően éjjeli élőlény, tehát éjszaka támadja meg, nyugalmi állapotban lévő áldozatát. Az ágyi poloska kerüli a fényt, ám ha nagyon rég nem jutott táplálékhoz, akár világosban is előmerészkedik, amikor megérzi az emberi test közelségét.

Ágyi poloska csípés képek: hogy néz ki az ágyi poloska csípés?

Az ágyi poloska az éjszaka leple alatt zavartalanul támad: vékony bőrfelületet keres egy ér lecsapolásához, ám a megfelelő területet nem mindig találja meg elsőre - ezért van az, hogy egymás mellett 4-6 piros csípést is találunk. Az ágyi poloska akár egy fél órán keresztül is próbálkozhat, alvó áldozata a szúrásokat nem veszi észre, mert olyan észrevétlenül csinálja, akár csak a szúnyogok. Az ágyi poloska csípése reggel tűnik fel, amikor egymáshoz közel eső, csalánkiütésre emlékeztető piros pontok jelennek meg a nagyobb testfelületeinken, leggyakrabban a nyakon, a háton és a végtagokon.

Az ágyi poloska csípés sok más élősködőével szemben nem terjeszt betegségeket, ellenben az ágyi poloska nyála és a seb mellé ürített széklete sok mindenkiből allergiás reakciót vált ki, emiatt az ágyi poloska csípés akár egy hétig is viszkethet. Ha az ágyi poloskák nagyon elszaporodnak ágyunkban és nem teszünk ellenük semmit, egy éjszaka alatt akár több száz csípést is összeszedhetünk!

Az ágyi poloska csípés képek alapján egyszerűen beazonosítható
Az ágyi poloska csípés képek alapján egyszerűen beazonosítható

Hogyan terjed az ágyi poloska?

Olvasóink részéről az egyik leggyakoribb kérdés, hogy az ágyi poloska hogyan terjed, hiszen látszólag a semmiből jelennek meg ágyunkban a zavaró élősködők. Az ágyi poloska a meleg helyeket szereti, szüksége van az emberek és a házi állatok közelségére (az ágyi poloska gyakran felüti a fejét például a tyúkólakban). Az ágyi poloskák a nagyvárosok elterjedt lakói: ha egy lakásba valahogy behurcolják őket, a fertőzés könnyen átterjedhet a szomszédokra is. Az ágyi poloska ugyanúgy, akár csak a csótány vagy a hangya, képes bejutni a szellőzőrendszerbe, de átjuthat egyik otthonból a másikba a csövek, falrepedések mentén is.

Sűrűn lakott területeken, például népes nagyvárosokban maga az ember is terjesztheti, többnyire költözködés közben, ritkábban ruházatával. Ha új lakásba, albérletbe költözünk, érdemes átnézni az ágy környékét, hátha ágyi poloska nyomaira bukkanunk. Nyaraláson, hotelekben, panziókban is összeszedhetjük őket, de a használt bútor vásárlása is kockázatos az ágyi poloska veszély szempontjából.

Az ágyi poloska csípése
Az ágyi poloska csípése

Mi az ágyi poloska természetes ellensége?

Sajnos rossz hírünk van: az ágyi poloska hazánkban nem őshonos betolakodó, élősködő, éppen ezért nincs természetes ellensége sem, ami megtizedelhetné állományukat. Ha egyszer bejutott az ágyi poloska az otthonunkba, nekünk magunknak kell tőle megszabadulni fáradságos munkával.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ágyi poloska írtás: Mit tehetünk ágyi poloska ellen?

Az ágyi poloska ellen nehéz védekezni, de mindenképpen megér egy próbát, ha elsőként magunk vesszük kezünkbe az ügyet. Ha észrevettük az ágyi poloska nyomait, elsőként húzzuk le az ágyneműt, majd azonnal mossuk ki minimum 60°-on (ezzel meg is adtuk a választ arra a kérdésre, hogy az ágyi poloska hány fokon pusztul el). A huzatokban lévő párnákat és a takarókat tegyük biztonságos helyre, ugyanis az ágyi poloska nem bújik be a paplan, párna belsejébe. Kezeljük ágyi poloska irtó szerrel az egész ágyat: fújjunk be minden apró zugot, ahol az ágyi poloska elbújhat, beleértve az ágy környéki repedéseket, az ágy illesztéseit, sőt, még a csavarokat is.

A kezelést ismételjük meg néhány naponként, ugyanis az ágyi poloska elleni vegyszerek a petékre nem hatnak! Az ágyi poloska írtás házilag nagyon nehéz és hosszadalmas feladat; ha nem akarunk bajlódni vele, vagy nem tudjuk többedik próbálkozásra sem megszüntetni a problémát, mindenképpen hívjunk szakembert, aki szakszerűen elvégzi a rovarirtást otthonunkban!

Ágyi poloska írtás ágyi poloska csapda használatával

Az ágyi poloska csapda házilag, szakemberi segítség nélkül is alkalmazható, de csak akkor fejti ki hatását, ha az ágyi poloska fertőzés még a kezdeti stádiumban van, a rovarok nem szaporodtak el túlságosan. Ha sok az ágyi poloska, az egyszerű, ragasztásos elven alapuló ágyi poloska csapda nem tud minden egyedet elfogni, vegyszeres megoldáshoz kell folyamodnunk.

Ágyi poloska csapda hol kapható?

Bármilyen kártevőirtásra szakosodott üzletben, háztartási boltban, drogériában beszerezhetünk ágyi poloska elleni szereket, például ágyi poloska irtó spray-t vagy csapdákat.

Mit nem szabad tennünk ágyi poloska ellen?

Ha gyanús ágyipoloska csípéseket észlelünk magunkon és meg is bizonyosodtunk róla, hogy tényleg ágyi poloska van a lakásban, ne essünk pánikba, mert semmi értelme! Az ágyi poloska jelenléte kellemetlen, de nem veszélyes, viszont, ha lehet, kerüljük egy ideig a vendégeskedést, vendéglátást, nehogy néhány rovar a ruházatunkon megtapadva tovább költözzön.

Sokan a pánik hatására ahelyett, hogy megszüntetnék a problémát, hajlamosak méginkább fokozni azt. Ágyi poloska fertőzés esetén nem szabad szétszedni az ágyat, illetve átrendezni a szobát, azzal csak eloszlatjuk a rovarokat a lakásban. Mindent kezeljünk le alaposan az ágy körül és ne dobjunk ki semmit, hiszen az ágyi poloska írtás és egy alapos mosás után minden újra a régi lesz. Tévhit mindemellett az is, hogy a szódabikarbóna ágyi poloska ellen hatásos lehet – mivel az ágyi poloska emberi vért fogyaszt, felesleges ezzel a megoldással próbálkoznunk, mert nem fogja megenni.

Az ágyi poloska csípés kezelése házilag

További gyakori és fontos kérdések az ágyi poloska kapcsán, hogy az ágyi poloska csípés mikor jön elő és hogy hogyan történik az ágyi poloska csípés kezelése házilag vagy orvosi készítményekkel. Nos, az ágyi poloska csípés a szúnyogcsípés mechanizmusához hasonlóan következik be: az éjszaka táplálkozó rovar, ahogy megtalálja a bőrfelületet, véralvadásgátló nyálát fecskendezi be a szúrt sebbe – ez okozza a viszkető csípést, amire mi ritkán kelünk fel, ellenben reggel igen nagy meglepetést okozhat a törzsünket, végtagjainkat borító ágyi poloska csípése.

Speciális ágyi poloska csípés krém nem igazán kapható a boltokban, azonban aggodalomra semmi ok: az ágyi poloska csípése ellen éppen ugyanúgy védekezhetünk, mint a szúnyogcsípés ellen. Vásároljunk bármilyen vény nélkül kapható, bőrirritáció vagy rovarcsípés elleni krémet a gyógyszertárban, a gyógynövények között pedig használjuk a bőrnyugtató hatású körömvirág krémet, ha a célunk az ágyi poloska csípés kezelése házilag.

Az ágyi poloska csípés mikor múlik el?

Az ágyi poloska csípés alapesetben néhány nap alatt magától elmúlik – ebből a szempontból is a szúnyogcsípéshez hasonló módon kell számolnunk vele. Bizonyos esetekben, ha az ágyi poloska csípés allergiás reakciót váltott ki belőlünk, vagy ha bekövetkezett (tipikusan gyerekeknél) az ágyi poloska csípés elvakarása, fennállhat az ágyi poloska csípés felülfertőződése, amire célszerű sebfertőtlenítőt használni. Ha a helyi bőrreakciónál súlyosabb tüneteket produkálunk, mindenképpen kérjük ki háziorvosunk, vagy egy bőrgyógyász szakorvos tanácsát!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm