Repülővel utazol ezen a nyáron? Erre mindenképpen figyelj, különben hoppon maradsz!

Repülővel utazol ezen a nyáron? Erre mindenképpen figyelj, különben hoppon maradsz!

2021. július 8. 18:04

A repülőjáratokra történő utasfelvétel folyamata a szigorodó nemzetközi adminisztrációs kötelezettségek miatt a korábban megszokottnál hosszabb időt vehet igénybe. A légitársaságok azt kérik, hogy utasaik legkésőbb az indulás előtt két órával érkezzenek meg a reptérre és abban az esetben is keressék fel a járatuknak megfelelő utasfelvételi pultot, ha online már elvégezték az utasfelvételt, ám úgynevezett „érvénytelen beszállókártyát” kaptak.

A Wizz Air értesíti az utazni vágyókat, hogy jelen időszakban az online becsekkoláskor bizonyos esetekben csak „érvénytelen beszállókártyát” ad a rendszer. Az „érvénytelen beszállókártya” bemutatását követően a légitársaság földi kiszolgáló partnerének munkatársai ellenőrzik, hogy az adott utas rendelkezik-e a célországnak megfelelő igazolással, engedéllyel, negatív COVID teszttel, illetve elvégezte a célország által megkövetelt online adatszolgáltatást. Amennyiben a repülőtéren az utasfelvételi pultnál bemutatják a beutazáshoz szükséges, a fogadó ország által megkövetelt dokumentumokat, igazolásokat, a légitársaság díjmentesen kiállít egy új, nyomtatott beszállókártyát, amellyel az utasok fel tudnak szállni a repülőgépre. Amennyiben az utas nem tudja felmutatni a szükséges papírokat, a légitársaság kénytelen megtagadni az utazást, hiszen megfelelő papírok nélkül a fogadó országba nem fogják beengedni az utast, őt vissza kell szállítani Magyarországra és sok esetben mind az utast, mind a légitársaságot komoly büntetéssel sújthatják a helyi hatóságok.

A járványhelyzet miatt bevezetett óvintézkedésekre és szabályokra továbbra is érdemes odafigyelni utazásunk megtervezése előtt: indulás előtt javasolt az adott ország hivatalos konzuli weboldalát felkeresni a legfrissebb beutazási feltételekért, hogy biztosan problémamentes legyen az utazás. A különböző védettségi igazolványok elfogadásáról is az adott célország konzuli oldalán érdemes tájékozódni, hiszen a lista folyamatosan bővül.

Július 1-től az Európai Unió is bevezette a hivatalos, digitális COVID-igazolványát, amely lehetővé teszi, hogy a védőoltással, a negatív PCR-teszteredménnyel rendelkezők vagy a COVID-19 fertőzésből felgyógyultak karantén- és tesztkötelezettség nélkül utazhassanak az EU tagállamai, valamint Liechtenstein, Izland, Norvégia és Svájc országai között. A Wizz Air továbbá javasolja, hogy az utazni vágyók mindenképpen ellenőrizzék, és szükség esetén újítsák meg a már lejárt, vagy lejárat közeli (kevesebb, mint 3 hónapig érvényes) úti okmányukat a repülőutak előtt.

A légitársaság továbbra is előírja az orrt és szájat eltakaró maszk viselését a repülőút teljes egésze alatt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?