28 °C Budapest
Repülővel utazol ezen a nyáron? Erre mindenképpen figyelj, különben hoppon maradsz!

Repülővel utazol ezen a nyáron? Erre mindenképpen figyelj, különben hoppon maradsz!

2021. július 8. 18:04

A repülőjáratokra történő utasfelvétel folyamata a szigorodó nemzetközi adminisztrációs kötelezettségek miatt a korábban megszokottnál hosszabb időt vehet igénybe. A légitársaságok azt kérik, hogy utasaik legkésőbb az indulás előtt két órával érkezzenek meg a reptérre és abban az esetben is keressék fel a járatuknak megfelelő utasfelvételi pultot, ha online már elvégezték az utasfelvételt, ám úgynevezett „érvénytelen beszállókártyát” kaptak.

A Wizz Air értesíti az utazni vágyókat, hogy jelen időszakban az online becsekkoláskor bizonyos esetekben csak „érvénytelen beszállókártyát” ad a rendszer. Az „érvénytelen beszállókártya” bemutatását követően a légitársaság földi kiszolgáló partnerének munkatársai ellenőrzik, hogy az adott utas rendelkezik-e a célországnak megfelelő igazolással, engedéllyel, negatív COVID teszttel, illetve elvégezte a célország által megkövetelt online adatszolgáltatást. Amennyiben a repülőtéren az utasfelvételi pultnál bemutatják a beutazáshoz szükséges, a fogadó ország által megkövetelt dokumentumokat, igazolásokat, a légitársaság díjmentesen kiállít egy új, nyomtatott beszállókártyát, amellyel az utasok fel tudnak szállni a repülőgépre. Amennyiben az utas nem tudja felmutatni a szükséges papírokat, a légitársaság kénytelen megtagadni az utazást, hiszen megfelelő papírok nélkül a fogadó országba nem fogják beengedni az utast, őt vissza kell szállítani Magyarországra és sok esetben mind az utast, mind a légitársaságot komoly büntetéssel sújthatják a helyi hatóságok.

A járványhelyzet miatt bevezetett óvintézkedésekre és szabályokra továbbra is érdemes odafigyelni utazásunk megtervezése előtt: indulás előtt javasolt az adott ország hivatalos konzuli weboldalát felkeresni a legfrissebb beutazási feltételekért, hogy biztosan problémamentes legyen az utazás. A különböző védettségi igazolványok elfogadásáról is az adott célország konzuli oldalán érdemes tájékozódni, hiszen a lista folyamatosan bővül.

Július 1-től az Európai Unió is bevezette a hivatalos, digitális COVID-igazolványát, amely lehetővé teszi, hogy a védőoltással, a negatív PCR-teszteredménnyel rendelkezők vagy a COVID-19 fertőzésből felgyógyultak karantén- és tesztkötelezettség nélkül utazhassanak az EU tagállamai, valamint Liechtenstein, Izland, Norvégia és Svájc országai között. A Wizz Air továbbá javasolja, hogy az utazni vágyók mindenképpen ellenőrizzék, és szükség esetén újítsák meg a már lejárt, vagy lejárat közeli (kevesebb, mint 3 hónapig érvényes) úti okmányukat a repülőutak előtt.

A légitársaság továbbra is előírja az orrt és szájat eltakaró maszk viselését a repülőút teljes egésze alatt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?