9 °C Budapest
5 egynapos túraútvonal a Balaton környékén családoknak

5 egynapos túraútvonal a Balaton környékén családoknak

2020. október 30. 16:48

Magyarországon kirándulni jó! Összegyűjtöttünk 5 egynapos túraútvonalat a Balaton környékén családoknak. Olyan helyszíneket mutatunk, amit a család minden tagja könnyen teljesíthet.

Bár az új koronavírus-járvány miatt a külföldi utazások szinte teljesen ellehetetlenültek, azért még Magyarországon is bőven van lehetőség utazgatni. Igen, még így ősszel is, hiszen a tájak gyönyörűek, és még az időjárás is bőven partner a kirándulásszervezésekben. 

Barna Béla világjáróval most olyan Balaton környéki egynapos túrákat gyűjtöttünk össze, amiket a család bármelyik tagja kényelmesen teljesíthet. Kevésbé ismert, gyönyörű panorámás helyek, írói rejtekutak, illetve a balatoni Riviéra is helyet kapott listánkon. Jó kirándulást!

5 egynapos túraútvonal a Balaton környékén családoknak

Balatonalmádi, Vörösberényi-kilátó

Forrás - MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Érdemes bejárni azt a területet, melyet Lóczy Lajos magyar geológus csak úgy hívott, hogy a balatoni Riviéra. Keressük föl Vörösberényben a Wesselényi-kilátót (Óvári messzelátó), illetve a Csere-hegyi Szabadság-kilátót is. Gyönyörű panorámában nem lesz hiány, és ha már errefelé járunk, továbbtúrázva az alsóörsi Somlyó-kilátót se hagyjuk ki a repertoárunkból. És mindez simán belefér egyetlen napba, úgyhogy jó barangolást!

Balatonfüred, Tamás-hegy

Forrás - Barna Béla

Bár Balatonfüred felkapott hely, kirándulásnak kevesebben vágnak neki ezen a vidéken. Pedig a Tamás-hegyet (315 m) kár lenne bárkinek is kihagynia. Főleg az irodalomkedvelőknek, hiszen a hegyen irodalmi ösvény vezet végig Jókai Mór Aranyember c. művének alapján. A panoráma gyönyörű, a Tamás-hegyi kilátóból majd az egész Balatont be lehet látni, míg a hegy lábánál felkereshetjük a Lóczi-barlangot is.

Tihanyi-félsziget, nem csak az ófalu

Forrás - MTI Fotó: Nagy Lajos

A Tihanyi-félszigeten érdemes felmenni az Őrtorony-kilátóba, ami az Apáti-hegyen (216 m), Sajkod kis települése felett található. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyértelműen ez az egyik legjobb balatoni panoráma, igazán különleges élmény 

- vallja Barna Béla, aki azt mondja, a kilátó túra után tulajdonképpen végig lehet gyalogolni a félsziget tetején, a Csúcs-hegy (232 m) irányába. És aki akar persze, az a tihanyi ófaluban is jócskán elidőzhet.

Csobánc

Forrás - Barna Béla

A Tapolcai-medencében található Csobánc (378 m), jóval kevésbé ismert, mint a felkapottabb Szigliget vagy a Badacsony. De szépségben mindenképpen vetekszik velük. Ráadásul a csobánci hegyen még romvárat is láthat az ember, Csobánc várát. 

Hegyestű

Forrás - Barna Béla

Hegyestű egy tanúhegy, ami Monoszló és Zánka között helyezkedik el. Ez egy félig elbányászott hegy, aminek következtében a túra során megcsodálható a hegy belső szerkezete, például az oszlopokká szilárdult bazalt. Hegyestűn található geológiai bemutatóhely is, ez bár belépős, érdemes lehet itt elidőzni. Maga a hegy 1 óra alatt is bejárható, de a környéken simán el lehet tölteni egy egynapos kirándulóidőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40